Kommentar

Kommentar om Tranby-saken: Viktige funn i ekteparets villa

  • Inge D. Hanssen
    Inge D. Hanssen
    rettskommentator
Den tiltalte kvinnen forstår ikke hvorfor det er funnet rester av medikamenter og narkotika i hjemmet hennes.

Slurv i regien av et vel planlagt drap – eller planting av bevis?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aktoratet mener at flere funn politiet gjorde i ekteparet Asheims villa i Lier er sterke indikasjoner på at tiltalte drepte mannen sin.

Det forkullede liket av Per Gunnar Asheim ble funnet i konas utbrente BMW cabriolet om morgenen onsdag 27. mars 2013.

Statsadvokaten hevder at det foreligger bevis for at tiltalte lurte ektemannen til å innta beroligende eller søvndyssende midler. Etter at han sovnet, tente hun fyr på bilen ved hjelp av diesel og forlot parkeringsplassen i Tranby.

Bevisene for dette mener politiet å ha funnet i ekteparets eget hjem. På en drikkeflaske, presskanne, kaffekvern og en saftflaske har Kripos og Folkehelseinstituttet påvist rester av stoffer som etanol, kodein, diazepam og paracetamol.

Blodet analysert.

I tillegg er det funnet rester av virkestoffer i amfetamin og metamfetamin. Lignende funn er gjort i to av barnas soverom. I en søppelpose ved uteboden fant politiet en tom rottegiftboks. I boksen er det påvist rester av medikamenter og narkotika.

Den døde kroppen brant nesten opp i den kraftige bilbrannen, men politiets teknikere fant litt blod som kunne analyseres. I blodet ble det påvist rester fra samme medikamenter som hjemme hos ekteparet.

Samme funn er også gjort på en av avdødes skjorter som lå i garasjen.

Disse tekniske funnene mener statsadvokat Trude Sparre underbygger tiltalen om overlagt drap.

Les også:

Les også

Tranby-saken: Tiltalte måtte ut etter 20 minutter

Narkotika.

Tiltalte på sin side avviser dette som fri fantasi. Hun har aldri sett eller hørt at ektemannen brukte narkotiske stoffer; selv har hun aldri brukt narkotika.

– Jeg vet ikke noe om dette. Jeg kan ikke forklare dette, sier hun.

Hun kjøpte riktignok kaffekvernen lørdagen før Per Gunnar Asheim ble funnet død, og det må eventuelt værer han som brukte den til å knuse tabletter. Selv drikker hun ikke kaffe. Presskannen var det også ektemannen som benyttet.

Boksen som hadde inneholdt rottegift, har hun aldri sett. Hun var imot bruk av rottegift; de hadde katt. Dessuten var hun redd for at familiens hunder skulle spise av giften.

Forsvarerne vil nok i sine prosedyrer hevde at de tekniske funnene styrker deres teori om at Per Gunnar Asheim tok sitt eget liv, men at han før han forlot denne verden plantet bevis i boligen som skulle kaste drapsmistanke mot ektefellen.

Det kan han ha gjort natt til onsdagen, noe advokatene mener bekreftes gjennom undersøkelser av mobiltelefoner og tiltaltes PC.

Det kan godt være slik.

Det kan også være slik at rester av medikamenter og narkotika på forskjellige gjenstander viser at det ble slurvet ved gjennomføringen av et for øvrig godt planlagt drap.

Det som kunne ha vært påtalemyndighetens mest sentrale bevis, er ikke funnet:

Kannen med diesel som tiltalte kjøpte dagen før bilbrannen.

Les også:

Les også

Tranby-drapet: Noen timer avgjør utfallet

Les mer om

  1. Kultur