Kommentar

Utfordring for den svenske ryddigheten

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Sosialdemokratenes leder Stefan Löfven kan måtte hente støtte utenfor den rødgrønne partiblokken, hvis han vinner søndagens valg. Foto: ADAM IHSE

Riksdagsvalget kan kaste Sverige ut i en politisk uværssone med svake, skiftende regjeringer. Men noen vil tre frem og sikre stabilitet

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sosialdemokratenes leder Stefan Löfven vinner valget i Sverige søndag, sies det.

Ja, han gjør sannsynligvis det. Men den som ser for seg et gnistrende comeback for de historisk så sterke svenske sosialdemokratene, vil bli skuffet.

En saga blott

Med Per Albin Hansson, Tage Erlander og Olof Palme i spissen styrte sosialdemokratene Sverige så å si sammenhengende i mer enn 40 år, fra 1932 til 1976.

Etter valget i 1982 hadde sosialdemokratene makten i nye 24 år, bare avbrutt av Carl Bildts tre år lange regjeringstid på begynnelsen av 1990-tallet. Så dreide vinden, og i 2006 fikk Sverige den borgerlige regjeringsalliansen som har styrt landet frem til i dag.

Socialdemokraterna er fortsatt Sveriges største parti, men den unike posisjonen er en saga blott. Löfven har skapt ro i rekkene, men har ikke greid å løfte partiet til de ønskede 35 prosent. Partiet som nådde en toppnotering på nærmere 54 prosent i krigsåret 1940, får knappe 30 prosent i ukens meningsmålinger.

Les også:

Les også

Slik endres Sverige hvis de rødgrønne vinner valget

Forspranget har krympet

De rødgrønne ønsker seg et valgresultat der Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet (svensk SV) og eventuelt Feministiskt Initiativ får drøyt 50 prosent av stemmene. Blir det slik, kan Löfven danne regjering med Miljöpartiet, kanskje også Vänsterpartiet, og styre landet i relativ fred og ro.

Et flertall har vært innen rekkevidde, men de rødgrønnes forsprang har krympet. Feministpartiet, som kan gjøre et godt valg lokalt i Stockholm, lykkes dessuten mindre godt på landsbasis og er slett ikke sikret plass i riksdagen.

Over blokkgrensen

Om dagens regjeringspartier ikke gjør et uventet byks, er det mest sannsynlig at Sverige får en rødgrønn mindretallsregjering. Der vil sosialdemokratene være for svekket til å dominere sine partnere i den grad partiet gjerne vil.

Löfven må komme overens med et ambisiøst og forhandlingssterkt miljøparti, og han må svare et vänsterparti som krever full stopp for lukrativ privat business i skole— og omsorgssektoren. Krevende? Javisst, sier alle som har fulgt valgkampen.

Likevel vil ikke dette være nok. Om Löfven skal sikre flertall for sin politikk i Riksdagen, må han hente støtte utenfor den rødgrønne partiblokken. Han vil trolig henvende seg til to partier som i dag er del av den borgerlige regjeringen, Folkpartiet (svensk Venstre) og Centerpartiet.

Slik fisking over blokkgrensen er uvanlig i svensk politikk. Nå blir det ikke bare nødvendig, det kan bli en fast øvelse. Löfven må kaste ut en agnet krok i sak etter sak.

Les også:

Les også

Irriterer svenske fagforeninger

SDs valg

Hvorfor slikt drama nå – mindretallsregjeringer er da ikke noe nytt i Sverige? Nei, men den parlamentariske situasjonen er ny. Svaret ligger hos Sverigedemokraterna, innvandringskritikerne som ligger an til å beholde sin vippeposisjon.

De siste fire årene har SD støttet den borgerlige regjeringen i 90 prosent av de viktigste sakene. Statsminister Reinfeldt har kanskje holdt seg for nesen, men ikke desto mindre hatt nytte av SDs hjelp.

For en rødgrønn regjering blir det annerledes. SD misliker "den rødgrønne røren" og har lite til overs for en regjering som inkluderer "venstreekstremister". I teorien kan Sverigedemokraterna tvinge Löfven til å gå av allerede idet han presenterer sitt første statsbudsjett, altså i november.

Dette kan SD gjøre ved å bryte kutymen som sier at partier eller koalisjoner kun stemmer på sitt eget budsjettforslag. SD kan uvarslet støtte de borgerlige partienes budsjettforslag – det er ventet at de borgerlige fremmer et felles forslag selv om alliansen vil være oppløst. I så fall vil det borgerlige budsjettet bli vedtatt, og et slikt budsjett vil det være utenkelig for Löfven å administrere. Han må gå av.

Teori og praksis

Om SD-leder Jimmie Åkesson ønsker å lage bråk, får han partiet sitt med på en slik manøver. Motivasjonen for en markering er åpenbar. Partiet kan bli tredje størst i Riksdagen og trives dårlig med å bli ignorert og holdt i isolasjon. På den annen side: Om Åkesson støtter et borgerlig budsjett, godkjenner han en økonomisk plan som tar høyde for en stor og trolig økende innvandring. Vil han det? Kanskje ikke.

Svensk LO gikk nylig ut med en advarsel: Dagens regjeringspartier kan, med SDs hjelp, velte en ny regjering, gjenerobre makten og skape en "blåbrun røre". Dette er vanskelig å tro. Moderaternas leder Fredrik Reinfeldt forhandler ikke med SD. Selv om han skulle gå av, er det lite trolig at Moderaterna skifter kurs. Gjør de det, kan de nok høste noen få, dempede hurrarop blant egne velgere. Men de vil samtidig tape sitt vennskap med mellompartiene.

Les også:

Les også

Her er det duket for rødgrønne kollisjoner

Leven

Få tør spå om utviklingen de neste fire årene. Sikkert er det dog at ingen fremmer mistillitsforslag eller provoserer frem kabinettspørsmål uten å være rimelig trygg på gevinst. Det vil ta tid.

Mange tror på den svenske pragmatismen. Jobb nummer én er å hindre en politisk uforutsigbarhet som rammer økonomien og arbeidsplassene i en allerede krevende tid. Om Sverige trues av politisk kaos, vil noen reise seg, ta en fight internt og ansvar eksternt. Mellompartiene vil ha sterke argumenter for å finne løsninger. Sosialdemokratene, Folkpartiet og Centerpartiet er mer enige enn de gir uttrykk for i valgkampen.

Men det kommer til å koste, og tøffest kan det bli for sosialdemokratenes leder Stefan Löfven. Den rødgrønne grasrota vet å si fra. I første omgang kan et slikt leven likevel være å foretrekke fremfor en "usvensk" situasjon der svake regjeringer avløser hverandre og skaper usikkerhet i inn— og utland.

Twitter: @MWClaussen

Les mer om

  1. Kultur