Kommentar

Jan Arild Snoen: Dette kan bli første og siste gang Fremskrittspartiet sitter i regjering

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

Å tale med to tunger er en risikabel strategi, og Frp behersker dette for dårlig. Siv Jensen må rydde opp: Den ekstra tungen må opereres bort, skriver artikkelforfatteren. NTB Scanpix/Cornelius Poppe

Siv Jensen må ta grep.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bråket rundt Per Sandbergs siste uttalelser illustrerer Fremskrittspartiet dilemma som regjeringsparti: Mens de fleste av partiets sterke kort er bundet opp i regjering, må noen representere det Frp «egentlig» mener – det virkelige Frp.

De må snakke «rett fra levra»: en kode for innvandringspolitikk, for å holde på velgere som hadde for store illusjoner om hva det er mulig å oppnå som et fløyparti i en mindretallsregjering. Partiet må altså tale med to tunger.

Per Sandberg er «formann» for Det virkelig Frp og bidrar, på sitt beste, til Siv Jensens prosjekt. Men for at dette skal fungere, må utblåsningene være kontrollerte og strategiske.

Jeg trodde Sandberg kunne klare det, men han har for dårlig selvkontroll og er isteden blitt en løs kanon.

Les også:

Les også

Frp-kjenner: Sandberg må endre seg eller gå

Boblet over

En ting er at han på nytt anklaget de andre partiene for å føre en mislykket integreringspolitikk. Det kan han slippe unna med, selv om hans partifelle Anders Anundsen nå er justisminister, og det er vanskelig å få øye på noen dramatisk omlegging.

Men så boblet det over: Ikke bare hadde KrF «et enormt ansvar» for at norske muslimer reiser ut «og massakrerer barn og kvinner». Dette hadde partiet ønsket, fikk Sandberg seg til å si.

Så sinte KrF-ere har vi ikke sett siden Carl I. Hagen i 2003 mente at «Kjell Magne Bondevik ser på at norske jenter blir voldtatt» og samme år ga Bondevik skylden for et drap i Haugesund.

Halvhjertede beklagelser

Det er forskjell på «klar tale» og å oppføre seg som en tulling, Per Sandberg. De halvhjertede beklagelsene etterpå har ikke hjulpet. Sandberg spiller ikke lenger noen konstruktiv rolle som talsmann for Det virkelige Fremskrittspartiet.

Og Sandbergs forbilde Carl I. Hagen viser igjen sitt tap av fingerspitzgefühl ved å si at den beklagelige nedtaggingen av Max Hermansens butikk er et verre angrep på ytringsfriheten enn drapet på Benjamin Hermansen og udåden til Anders Behring Breivik.

Sliter ut innvandringskortet

Jeg har lenge spådd at Frp ville falle under ti prosent på meningsmålingene, og at «innvandringskortet» da vil bli spilt. Nå har det skjedd, og islamistisk terror i Paris og København skulle tilsi at timingen er riktig.

Men denne gangen virker det ikke, av flere grunner. En ting er at Sandberg og Carl I. Hagen overspiller. En annen er at kortet er spilt så mange ganger at det begynner å bli alvorlig slitt i kantene. Men det viktigste er at Fremskrittspartiet nå sitter i regjering og har ansvaret for den politikken som føres.

Fra stjerne til belastning

Etter en brukbar start i regjering sliter nå Frp kraftig. Anundsens fall fra stjerne til belastning er illustrerende. Siv Jensen ville absolutt bli finansminister. Hun fikk prestisjen, men gjorde det samtidig svært vanskelig å fronte Frp-politikk. Det har gått med Jensen som med Kristin Halvorsen – hun er blitt slukt av sin rolle i regjering.

Jeg meldte meg ut av Frp i 1994. Likevel har jeg i mange år arbeidet for å få partiet i posisjon. Et blågrått og ofte retningsløst Høyre trenger en tøffere partner. Dersom ikke Frp fantes, burde vi oppfunnet det. Men det ser ikke ut til at partiet var klar til posisjon.

Å tale med to tunger er en risikabel strategi, og Frp behersker dette for dårlig. Siv Jensen må rydde opp: Den ekstra tungen må opereres bort. Frp kan ikke være både utenfor og innenfor Regjeringen.

Nå må alle krefter settes inn på en gjennomføre en politikk som gjør at folk merker forskjellen før valget i 2017. Gjøres ikke det, blir dette første og siste gang Fremskrittspartiet sitter i regjering.

Twitter :@jasnoen

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mer fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  Snoen mener Sandberg må endre seg eller gå av

Les mer om

 1. Kultur
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Per Sandberg
 4. Siv Jensen

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Er Erna Solberg klar for den vanskelige andrerunden?

 2. POLITIKK

  KrFU splittet i synet på å gå i regjering med Frp

 3. KOMMENTAR

  «På ett område representerer Erna Solbergs regjering udiskutabel historie.»

 4. KOMMENTAR

  KrF er rystet til dypet av partisjelen. Her hjelper det ikke med en havarikommisjon.

 5. POLITIKK

  Bondevik støtter Hareides venstrevri - men avkrefter rykter om sjefrådgiver-rolle

 6. DEBATT

  Å være en del av landets utøvende politiske makt – regjeringen – er et ombud. En rolle man ikke kan hoppe ut av og inn igjen.