Kommentar

Ikke bestått

 • Yngve Ekern
  Journalist

Grønnsakssuppe er vel og bra. Men blir ikke ordentlig god uten kjøtt, ifølge skoleboken. yngve ekern

La oss være gode foreldre, følge med på barnas skolegang og sjekke «Kokeboka mi». Som en prøve.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kapitlet om grønnsaker presenteres vi for to grønnsaksoppskrifter. En av dem er en grønnsakssuppe med kylling, alternativt renskåret svinekjøtt. Den andre er en gulrotkake.

Vi blar til kapitlet om korn. Der får elevene hele fire oppskrifter. Tre av dem inkluderer kyllingkjøtt. Den siste er en dessert.

Så hopper vi til kapitlet om brød. Der fristes våre håpefulle av såkalt arme riddere. Det er jo brødskiver som er vendt i pisket egg og så stekt. Her anbefaler boken å legge på skinke, eller gjerne kylling, i tillegg.

Yngve Ekern er matjournalist og kommentator

Mange av oss tror at Opplysningskontoret for egg og kjøtt, alias Matprat.no, er et slags offentlig organ. Men når dette opplysningskontoret leverer skoleelevenes eneste lærebok i faget Mat og helse, er det ikke myndighetenes forlengede arm inn i skolekjøkkenet. Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som i reklamekampanjer på TV og matsider på nett altså kaller seg kaller seg Matprat.no, er et privat reklamebyrå for norske bønder (med merkevarene Gilde og Prior), med det ene mål å selge mer biff, flere svinekoteletter, flere kyllingfileter, samt egg. Budsjettet for 2013 er på rundt 80 millioner kroner.

Virkeligheten er at de faktisk og direkte motarbeider myndighetenes kostholdsråd. Likevel har de fått snike seg inn i skolens timeplan, fått bestemme pensumet. «Ved å spise kjøtt vil kroppen få tilført næringsstoffer som bidrar til at hud, hår og negler tar seg best mulig ut,» er blant kostholdsrådene til Matprat/Opplysningskontoret.

De ordentlige myndighetene, altså Helsedirektoratet, sine kostholdsråd er krystallklare: Det er helseskadelig å spise for mye kjøtt. Maks et halvt kilo i uken. «Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt,» lyder det viktigste offentlige rådet.

Rådene kan du lese utførlig om her.

Dette betyr to kjøttmiddager i uken, mener helsemyndighetene. Matprat/Opplysningskontoret kombinerer en kjappis med en frekkis når de svarer med å hevde at helsemyndighetene egentlig mener 700 gram i uken, «100 gram kjøttpålegg og fire middager, forutsatt normal porsjonsstørrelse på 150 gram.» I deres øyne gjelder det overhodet ingen begrensninger for kylling.

Likevel er det Staten, gjennom Statens landbruksforvaltning, som bidrar til å samle inn reklamekronene til Opplysningskontorets private, målrettede villedning. Dette skjer gjennom den såkalte omsetningsavgiften som bøndene betaler inn.

Høyt inntak av rødt kjøtt og bearbeidet industrikjøtt øker risikoen for hjerte— og karsykdommer. Faren for å få tarmkreft øker. Dette er det ingen tvist om. Likevel understreker kjøttbransjens forlengede arm at kjøttspising «styrker immunforsvaret, opprettholder humøert og gir drivstoff til muskulaturen».

«Kyllingene bor inne i store kyllinghus, og kalkunene bor i kalkunhus, der alle kan flakse og fly rundt så mye de vil,» står det i skolebokens kapitel om fjærkre. Her er oppgaven elevene bes svare på: «Kjenner du noen som har en gård med husdyr?» Den burde kanskje heller lyde slik: I dag er det lov til å ha 34 kyllinger på én kilo per kvadratmeters plass. Hva synes du om det?

De ubehagelige spørsmålene rundt dyrevelferd i et industrialisert dyrehold er ikke i nærheten av å bli tatt opp. Ei heller de mange og åpenbare negative miljømessige konsekvensene av et høyt kjøttforbruk. Det hører med til reell opplysning at Opplysningskontoret i tidligere tider het Opplysnings- og propagandaavdelingen.

Oppgaven til oss voksne kan lyde: «Ville du godtatt at barneskolens eneste lærebok i religion var skrevet av Human-Etisk Forbund? Eller Islamsk Råd?»

Det er på tide at kunnskapsminister Kristin Halvorsen rekker opp hånden. Og setter ned foten.

Rystet? Her kan du se hele skoleboken. Bedøm selv :

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  «Regjeringspartiene bør vurdere om et opplysningskontor finansiert av kjøtt- og eggprodusenter er rette instans.»

 2. NORGE

  Skal vi spise frikadeller, kjøttboller og kjøttkaker i fremtiden? Eller blir det spirer og insekter?

 3. DEBATT

  Spis mindre kjøtt

 4. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 5. juni

 5. DEBATT

  Meninger: Vi står ikke i veien for gulrøttene

 6. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 8. august