Kommentar

Vidar Theisen: En perfekt antihelt

  • Vidar Kvalshaug

Den kjente meteorologen Vidar Theisen (79) døde torsdag kveld. Foto: Signe Dons

En slags meteorologenes Derrick. Velkledd, dedikert til oppgaven og tynn i håret.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 1980 lo vi fortsatt av Dizzie Tunes i lørdagsunderholdningen. Vidar Theisen lo vi av hver dag. Vi pinte oss gjennom Dagsrevyen i håp om at Theisen dukket opp mot slutten.

Han virket ubekvem med oppgaven, snakket hakkete, stakkato og var lett å imitere.

Trond Kirkvaag gjorde det mesterlig. Vi lo enda mer, men også det var en kjærlig latter. Slike typer hadde vi sett og hørt før.

Norges populærkulturhistorie og våre eventyr, sanger og sagn er full av pussige figurer.

Rap-ikon

Vidar Theisen ble kjent i moden alder i et samfunn som ikke dyrket enerne – og fortsatt ikke gjør det.

Norge dyrker antiheltene. Vidar Theisen var den perfekte antihelten. Sky og tilbaketrukket. Han fortalte mediene om sin kristne tro og hadde åpenbart en betydelig humoristisk sans.

Han deltok på de værmessige mediestunts jobben hans ga rom for, men ble også samplet i låten som forfatter Øyvind Holen kaller en av de første og største norske rap-låtene.

Espen Beranek Holm og Arne Berggrens låt ”Heavy metal” under navnet Vidar Theisen and The Retrievers fikk fire uker øverst på VG-listen i 1988.

Perfekt uperfekt

Han snakket korrekt, men hadde denne meteorologiske dialekten som medførte at han brøt over i uttrykk som ”nordaustover”.

Dette var tiden da værmelderne brukte pekestokk og ikke minnet så rent lite om en streng skolelærer. Værsymbolene, solene, skyene og rasfaren, var festet med magneter på en firkant som ble snudd manuelt. Ikke rent sjelden ramlet disse av. Komisk, bare det.

Theisen levde godt med å være kjent. Han endret seg ikke. Han var trygg. Han var perfekt uperfekt.

En ny Erik Vea

Jo Nesbø og Di Derre fikk en hit med vise om den påståtte antihelten Erik Vea som lå an til norsk rekord på 10.000-meter under NM på skøyter i Larvik i 1963. Han gikk på tidenes sprekk, men drømmen levde i sangens jeg-forteller: Erik prøvde på noe han umulig kunne klare. Jo Nesbø spør om noen vet hvor Erik Vea ble´av : ”Gikk han hjem eller gikk han rundetiden ned? Kanskje det”

Erik Vea finnes i virkeligheten. Han klaret seg godt på 10.000 meter i 1973. Mesterskapet foregikk faktisk på Notodden, ikke i Larvik. Erik Vea fikk bronsemedalje sammenlagt og fikk gå VM samme år. Han ble senere kultursjef i Sørum og så sent som i 2004 ble han klassevinner i skøyte-VM for veteraner.

Historien om antihelten var altså bedre enn virkeligheten.

Minnene om Vidar Theisen er mange og varme. Mange av oss som levde da tieren var en blå seddel, skal i dag se klipp på YouTube og minnes en stor, norsk original.

I går reiste han til stedet bak all verdens skiftende skydekker. Han ble 79 år gammel.

Les også

  1. Vidar Theisen er død

  2. Slik minnes vi Vidar Theisen

Les mer om

  1. Kultur