Kommentar

Sp-fremgang gir rødgrønt flertall | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har hatt fremgang på mange meningsmålinger den siste tiden. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sp fortsetter fremgangen. Nå på Arbeiderpartiets bekostning

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre, som nå er samlet til landsmøte på Gardermoen, gjør det godt på dagens måling fra Respons Analyse. En oppslutning på 24,8 prosent er sterkt etter nesten fire år i regjering. På andre mars-målinger står imidlertid partiet svakere, med 22,4 prosent på NRKs måling som det laveste.

Men det er Senterpartiets store fremgang som preger samtlige marsmålinger. Respons-målingen for Aftenposten viser en fremgang på 1,6 prosentpoeng, til 11,4 prosent. Vi må helt tilbake til storhetstiden på 90-tallet for å finne større oppslutning enn dette. Da var det EU-striden som gjorde at velgerne strømmet til partiet. Nå er det nok en reaksjon på en politikk mange velgere mener betyr at distriktene overkjøres.

Statsminister Støre

Derfor er det ikke så overraskende at det er Arbeiderpartiet, Høyre og til en viss grad Frp som lekker velgere til Sp. Ingen av de tre partiene har et spesielt godt rykte på seg for å kjempe distriktenes sak. Det straffer seg når det nå blåser en ganske frisk distriksvind over det politiske landskapet.

Av disse tre er det Arbeiderpartiet som avgir flest velgere til Sp. På marsmålingene har ikke Jonas Gahr Støres parti maktet å ta vare på det høye nivået fra tidligere i vinter. Ja, på tre rykende ferske målinger ser partiet nå 32-tallet.

Men på samtlige målinger er det rødgrønt flertall med ganske god margin. Det betyr en regjering ledet av Jonas Gahr Støre.

  • – Vi er ikke sinte, vi er forbanna. Les A-magasinets reportasje fra distrikts-Norge.

Hva skjer med Frp?

En viktig årsak er at Venstre plasserer seg under sperregrensen. Om vi beregner Venstre over denne magiske grensen ville det likevel vært rødgrønt flertall på dagens Aftenposten-måling.

Marginene er imidlertid nokså små, og målingene spriker når vi ser på det enkelte partis oppslutning. Derfor er det selvsagt helt umulig å komme med en kvalifisert gjetning for hvordan dette vil se ut på valgdagen.

På Respons-målingen får Fremskrittspartiet bare 11,4 prosents oppslutning, en tilbakegang på 2 prosentpoeng. Det er den laveste oppslutning siden april 2015. Det kan være et dramatisk signal, men på NRKs måling får Frp 14,4 prosent og på TV2s marsmåling 13,2. Derfor er helt umulig å vite noe sikkert om hvilket av disse tallene som er nærmest virkeligheten.

(Barometeret er basert på 1001 intervjuer. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 2 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene.)

Les mer om

  1. Høyres landsmøte 2017
  2. Stortingsvalg 2017