Kommentar

Stavkirkene: Ikke statens ansvar å trekke turister

 • Torstein Hvattum
  Kommentator

Fortidsminneforeningen vurderer å stenge Uvdal stavkirke for turister i sommer. Fortidsminneforeningen

Det bør ikke være et statlig ansvar å trekke turister til våre stavkirker

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Staten har et selvfølgelig ansvar for at stavkirkene som kulturarv ikke går tapt. En kulturnasjon som Norge, kan ikke være bekjent av at historien råtner på rot.

Like naturlig mener jeg det er at tilrettelegging av turisttrafikken sikres ved at Fortidsminneforeningen søker økonomisk støtte fra reiselivsnæringen og den enkelte kommune. Det er næringsdrivende i lokalmiljøene som høster den største gevinsten av busslaster med turister som hvert år svinger inn på kirkebakken. Det bekrefter direktør Hilde Charlotte Solheim i Virke, Hovedorganisasjonen for handel og tjenester.

NYHETSSAK:

Les også

Kan bli nødt til å selge stavkirker

Stort restaureringsprogram

Stavkirkene er, i likhet med andre bygninger fra middelalderen, automatisk fredet etter kulturminneloven. Derfor bør de statlige forpliktelser til denne delen av vår stolte bygningsarv, knyttes til vedlikeholdet av dem.

Riksantikvaren startet for tretten år siden et program for istandsettelse og konservering av samtlige av landets 28 stavkirker. De fleste er allerede pusset opp, takket være en kostnadsramme på 150 millioner. Stavkirkeprogrammet skal være avsluttet i løpet av 2015.

At stavkirkene holdes ved like, er en forutsetning for økt interesse fra publikum. Istandsettelse av sliten bygningsarv krever erfaring og tradisjonsbåren håndverks— og materialkunnskap. Denne kunnskapen er kostnadskrevende, og kan best sikres gjennom statlige tilskudd og kompetanse.

Lokal utfordring

Generalsekretær Ola H. Fjeldheim truer med at det kan bli aktuelt å selge noen av Fortidsforeningens stavkirker. Jeg er ikke overbevist om at trusselen gjør et så sterkt inntrykk på kulturminister Thorhild Widvey at hun i en redningsaksjon vil bevilge penger til driften av dem. Regjeringens viktigste aktør i arbeidet for å ivareta stavkirkene som bygningskunst og kulturhistorie er og blir Riksantikvaren.

At mange stavkirker ikke lenger er like attraktive som reisemål for norske og utenlandske turister, er således en utfordring for kreative samarbeidspartnere i kommunene.

Les også:

 1. Les også

  Fortid med en fremtid

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Norske kirker kan brenne ned når som helst»

 2. DEBATT

  Alle kirker bygget før 1850 bør fredes

 3. NORGE

  Ni av ti norske kirker mangler automatisk brannslukkingsanlegg

 4. DEBATT

  Fredningslisten må fortelle alle typer historier om Norge og det norske | Jørn Holme

 5. DEBATT

  En varslet katastrofe for Oslo universitetssykehus på Gaustad

 6. KULTUR

  Kanselleringer rammer stavkirkene hardt – frykter for hele lokalsamfunn