Kommentar

Obama dyrker vennskapet med Saudi-Arabia

  • Per Kristian Haugen
    Per Kristian Haugen
    Kommentator
img402_3-i_WeOkH2oa.jpg

Det forteller svært mye om Saudi-Arabias innflytelse at ledere fra hele verden, med USAs president Barack Obama i spissen, har strømmet til etter kong Abdullahs død.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den saudiarabiske makteliten har hatt en hektisk uke etter at den 90 år gamle kong Abdullah døde forrige fredag. Gjester fra hele verden har villet kondolere og hilse på etterfølgeren, kong Salman.

Den mektigste delegasjonen var fra USA. Amerikanerne landet tirsdag under ledelse av president Barack Obama og med et følge som omfattet utenriksminister John Kerry, CIA-sjef John O. Brennan og general Lloyd J. Austin, øverstkommanderende for operasjonene i Midtøsten.

Obama hadde også med seg representanter for den republikanske opposisjonen, med senator John McCain som den mest fremtredende. Til stede var også Condoleezza Rice, utenriksminister under George W. Bush, og James A. Baker, som hadde samme stilling under den første president Bush.

Budskap til ettertanke

President Obama vet å pleie sine allierte når han vil. Den samme Obama så ikke behov for å delta ved den internasjonale markeringen for ytringsfrihet og mot terrorisme søndag 11. januar. Heller ikke noe amerikansk regjeringsmedlem dukket opp, enda justisminister Eric Holder befant seg i Paris.

Langt borte fra storpolitikken oppfører det saudiarabiske rettsapparatet en makaber forestilling i Jeddah, der systemkritikeren Raif Badawi hver fredag skal tildeles 50 piskeslag for sine ytringer. Planen er å gjenta straffen inntil tallet på piskeslag er kommet opp i 1000.

Bare første runde er gjennomført. Det skjedde 9. januar. De to neste fredagene ble piskingen utsatt, med den "humane" begrunnelse at sårene til den straffedømte måtte gro bedre. Det gjenstår å se hva som skjer denne fredagen.

En øy av stabilitet

Slik er virkeligheten i et Saudi-Arabia som blir viktigere og viktigere for USA etter hvert som omveltningene etter den arabiske våren får stadig mer katastrofale konsekvenser. Saudi-Arabia er den eneste store arabiske staten som både har en funksjonsdyktig regjering og penger i banken.

Egypt, det mest folkerike landet i den arabiske verden, har mistet sin gamle lederposisjon. Den tidligere forsvarssjefen Abdel Fattah al-Sisi leder et militært regime som på mange måter er mer brutalt enn styret til den styrtede diktatoren Hosni Mubarak.

Rundt 20 mennesker ble drept under sammenstøt i helgen på fireårsdagen for revolusjonen. Egyptiske myndigheter hadde innskjerpet forbudet mot demonstrasjoner i sørgetiden etter kong Abdullahs død.

Ga økonomisk førstehjelp

Saudi-Arabia er en uunnværlig støttespiller for de egyptiske militære. Kongedømmet var raskt ute med økonomisk hjelp til Sisi – i første omgang en sum som tilsvarer 90 milliarder kroner. Siden er det kommet mer.

Saudi-Arabia har lenge kritisert amerikanerne for å ha sviktet sine gamle venner i Kairo. Diplomater har fortalt at kong Abdullah under en telefonsamtale med Obama ble så sint at han slengte på røret.

Med Syria, Irak, Libya og Jemen i ruiner har imidlertid Saudi-Arabia og USA funnet hverandre i et felles ønske om mer stabilitet og forutsigbarhet.

Det betyr ikke at det finnes et totalt sammenfall av interesser. Det er ingen hemmelighet at saudiaraberne mener USA burde gjøre mye mer for å fjerne Syrias diktator Bashar al-Assad, som er alliert med deres erkerival Iran.

En nyttig alliert

Men dette overskygger ikke alt de to landene er enige om. Som nevnt er Saudi-Arabia en motvekt til Iran, regionens sjiamuslimske stormakt. Og i kampen mot ekstremistene i Den islamske stat (IS) er Saudi-Arabia helt nødvendig å ha på laget.

I olje— og energipolitikken er den saudiarabiske linjen med høy produksjon og lave priser en indirekte hjelp til Obama. USA er fortsatt et land der billig bensin er viktig for folk flest, og rimelig energi stimulerer den økonomiske veksten.

Saudiaraberne sender på samme tid et mindre hyggelig budskap til Obama: Riktig nok har USA fått fart på sin egen oljeproduksjon, men Saudi-Arabia har tyngde til å holde så lave priser at mye av utbyggingen blir ulønnsom.

Realpolitikeren Obama

I dette storpolitiske regnskapet blir menneskerettigheter og andre ubehageligheter mindre viktige. Obama har selv bekreftet at han ikke nevnte slike saker under besøket: "Noen ganger må vi balansere vårt behov for å snakke med dem om menneskerettsspørsmål mot umiddelbare bekymringer som vi har når det gjelder å motarbeide terrorisme eller å ta seg av stabiliteten i regionen".

Obama skal ha ros for sin åpenhjertighet, men ellers er ikke uttalelsen spesielt mye å glede seg over. Også i fremtiden kommer Saudi-Arabia til å slippe billig unna kritikk. Prisen betales av opposisjonelle som Raif Badawi.

Les også:

Mens 50 verdensledere gikk arm i arm for ytringsfriheten, kjente Raif Badawi merkene etter 50 piskeslag.

Les mer om

  1. Kultur
  2. Saudi-Arabia
  3. USA