Når kommuner og kongebarn kludrer med kritisk tenkning | Ingeborg Senneset

Sammen med sin makker Elisabeth Nordeng holdt prinsesse foredrag på et seminar om såkalt høysensitivitet på Litteraturhuset i Oslo onsdag. Torsdag gjester prinsessen, sammen med to «spåmenn», et arrangement i regi av Åsnes kommune. Den kritiske tenkning kan få svi av at overtro og falskneri sauses sammen og får en kommune i ryggen, mener Aftenpostens journalist.

Bør en kommune fronte og sko seg på usannheter?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

PrinsesseMärtha LouiseogElisabeth Nordeng, som sammen driver Soulspring, holdt onsdag foredrag om såkalt høysensitivitet.

Märtha Louise appellerer til hjertet. Det er sine følelser hun formidler, men det er også sitt fag – og ikke minst sin forretning. Hun selger en vare – som for eksempel «spirituelle verktøy». Det er snakk om teknikker for å mestre for eksempel høysensitivitet. Disse verktøyene kan være alt fra å kjøpe ørepropper, til ikke å være sammen med de som bruker mye parfyme, til å sørge for å ha litt tid for seg selv.

På Aftenpostens spørsmål om hva som skiller de «spirituelle verktøyene» fra kjente, kognitive mestringsteknikker man kan lære av en psykolog eller en psykiatrisk sykepleier, og hvorfor dette kalles «spirituelt» og ikke mentalt, svarer Soulspring-duoen at det mentale kan læres, men det spirituelle må erfares.

Eller, man kan lære det – på et 7-ukers kurs, «som du kan melde deg på i morgen».

Fra høysensitivitet til ønskekvister

Torsdag skal prinsessen gjeste et arrangement kalt «Fenomen og mystikk på Finnskogen». Østlendingen skriver at det skal også «værprofet» Bjørn Frang, «kvistmann» Svein Sparby, og at «kvist og abborfinner blir et tema denne torsdagskvelden». I tillegg kommer gruppen Paranormal Investigation Norway, som reiser rundt og jakter på det såkalt uforklarlige.

Kvistmannen kan angivelig finne ut alt fra været i morgen til hvor hunden din er. Abborfinne-mannen påstår å kunne si hva været i oktober blir ved hjelp av en død fisks ryggfinne.

I Østlendingens artikkel om «Mystikk og overtro i lys av vitenskap og folketro» kan man lese at Åsnes kommune, med John Holen i næringsavdelingen, «står bak det hele».

«At kommunen engasjerer seg i et slikt arrangement, tar jeg også som et tegn på at de nå ser verdien av turisme og finnskogmystikken som et lokkemiddel i den sammenheng,» sier medarrangøren til avisen.

Siste setningen er – eller burde være – mer en anklage enn en honnør til kommunen, dersom det innebærer at en del av det offentlige tar mål av seg å fronte, og å sko seg på usannheter.

Er det så farlig?

Debatten har tidligere vært oppe om prinsessens kontakt med det alternative skader monarkiet.

Har ikke prinsessen skadet kongehuset ved å stille opp sammen med personer som mener å kunne snakke med døde, tar neppe monarkiet større skade av en opptreden i selskap med abborfinner og kvister.

Det er heller ikke monarkiet som behøver vår bekymring når overtro og falskneri sauses sammen, med kommunen i ryggen. Det er den kritiske tenkning som kan få svi, og konsekvensene av det kan ikke overdrives.

For eksempel har nettsiden whatstheharm.net samlet historiene til over 670.000 personer som er blitt skadet eller er døde som en konsekvens av at noen ikke har tenkt kritisk.

Det er ingenting galt med varme hjerter, tvert imot. Men hodet kan være kaldt selv om hjertet er varmt. Ikke bare kan – men bør. I alle fall av folkevalgte.

Twitter:@ingeborgborg

Fortsett debatten på Facebook og Twitter