Arven som ble verdiløs

- Problemet, for SAS, er at det er Norwegian som er vinneren. Med færre og billigere folk i luften og på bakken og uten dyre pensjonsordninger i bagasjen har Norwegian tatt kvelertak på selskapet, skriver Ola Storeng.

Rike nordmenn mellomlander på Kastrup for å holde liv i svenske direktører i Stockholm. Kan det være en modell for fremtidens luftfart?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FOR Å SI DET som det er: SAS er verdiløst. Slik selskapet nå er skrudd sammen, kan det aldri tjene penger. Det er ikke salgbart.

Derfor er det feil når næringsminister Trond Giske sier at staten vil gi SAS kassakreditt for å redde verdiene i selskapet. Det Giske gjør, er å kjøpe tid på statens regning og risiko.

For at bankene skal la selskapet leve, må han, en sosialdemokrat på Arbeiderpartiets venstreside, kreve at fagforeningene gir opp opparbeidede rettigheter i et omfang som knapt har sidestykke i moderne norsk arbeidslivshistorie. Igjen i motsetning til Giskes egen fremstilling.

Nervekrigen

Danske piloter protesterer høyest. Søndag skal styret i SAS holde opptelling. Gir alle fagforeninger etter?

For å sikre SAS' fremtid bes de ansatte akseptere lønnsnivået i Norwegian. Med hjelp av Bjørn Kjos og Giske kan norsk luftfart gradvis være på vei mot et baltisk lønnsnivå.

Men da vil næringsministeren være klar til å selge; for da vil SAS igjen ha verdi. Han har alt medvirket til at Widerøe, den delen av konsernet som lever av trygge statlige subsidier, er lagt ut for salg.

Stolt historie

Slik kan sagaen om Scandinavian Airlines System ende. For verden er snudd på hodet siden SAS ble opprettet i 1946, takket være dristige pionerer som ville erobre himmelrommet.

Den gangen fantes det få passasjer, men mange ideer og mye mot. Bare gjennom statlig skandinavisk samarbeid kunne det etableres et rutetilbud ut i verden — fra Kastrup.

På slutten av 1950-tallet åpnet SAS den første flyruten over Nordpolen, den raskeste veien mellom Europa og Los Angeles.

Pengene kommer

Med velstandsveksten på 1960-tallet kom økonomisk suksess. Godt hjulpet av kartellavtalene mellom såkalte flaggselskaper i ulike land, kom også lønns- og pensjonsavtaler og arbeidstidsordninger som andre bransjer bare kunne drømme om.

Det fantes knapt mer attraktive jobber i norsk arbeidsliv.

Forbrukernes fest

I dag er det få europeiske flyplasser som kan matche flytrafikken mellom Gardermoen og henholdsvis Sola, Flesland og Værnes. Og direkterutene fra Norge til byer over hele Europa har økt i et voldsomt tempo.

Problemet, for SAS, er at det er Norwegian som er vinneren. Med færre og billigere folk i luften og på bakken og uten dyre pensjonsordninger i bagasjen har Norwegian tatt kvelertak på SAS. Og Norwegian presses på sin side av Ryan Air. Det blir vanskelig å se forskjellen mellom et flyselskap og et busselskap.

For de SAS-ansatte har det vært en klassereise tur/retur.

Mellom to stoler

SAS faller mellom to stoler. Ikke er det et slankt, rendyrket lavprisselskap som bare fly direkteruter. Og ikke kan selskapet lenger tilby flyvninger til hele verden fra sin "hub", Kastrup. Flyforbindelsene fra London og Amsterdam er uendelig mye bedre - og både KLM og BA har nå direkte forbindelser fra mange norske byer.

I nesten to tiår har SAS vært på defensiven.

"Om vi ikke gjennomfører snuoperasjonen 100 prosent, så er det et spørsmål om vi har noen eksistensberettigelse, sa daværende SAS-sjef Jørgen Lindegaard i juni 2003.

Lindegaard er bare én i serie upopulære direktører som har marsjert ut av døren i konsernhovedkvarteret i Stockholm fordi de ikke greide å snu selskapet.

"SAS trenger en annen type person med andre verdier - en person som kan påvirke klimaet i selskapet på en positiv måte", sa Jon Lyng, daværende leder for Norsk Kabinforening da Lindegaard måtte gå.

Realitetssansen har lenge vært begrenset.

Giskes tidsalder

Da Regjeringen i 2010, for annen gang på to år, skjøt inn mer egenkapital i SAS - 575 millioner kroner - sendte næringsminister Trond Giske ut en pressemelding hvor det het:

"Vi mener at med disse tiltakene vil SAS være konkurransedyktig".

Feil, igjen.

SAS kan være uker fra konkurs, skrev den danske avisen Politiken i går. Selskapet kan gå tomt for penger før jul.

Sjefen for Transportøkonomisk Institutt, Lasse Fridstrøm, beroliger med at et nytt flyselskap vil dukke opp i det øyeblikket SAS eventuelt går under. De rike, reiseglade nordmennene gir et solid markedsgrunnlag.

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI går lenger. Han mener at det faktisk ville være best om SAS Norge løsriver seg fra Sverige og Danmark. For Norge, hvor vi flyr så mye, ville dette resultere i et billigere selskap med flere direkteruter til resten av verden, sier Andersen.

Den svenske avisen Dagens Nyheter avskriver på lederplass dagens SAS som en håpløst komplisert og kostbar konstruksjon, og går også inn for en oppsplitting.

Dit er vi altså kommet. Vi vet ikke lenger om det er best om SAS, som en gang var Skandinavias stolthet, lever eller dør.

- Problemet, for SAS, er at det er Norwegian som er vinneren. Med færre og billigere folk i luften og på bakken og uten dyre pensjonsordninger i bagasjen har Norwegian tatt kvelertak på SAS, skriver Ola Storeng