Kommentar

Skeptikerne lot være å komme til FN

  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen
USAs president Barack Obama lovte å ta en lederrolle i klimaspørsmålet i sin tale i FN-hovedkvarteret i New York tirsdag.

NEW YORK (Aftenposten): Aldri før har så mange statsledere snakket om ett tema, samme sted, på samme dag, som i FN-hovedkvarteret i går.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Drøyt 120 stats— og regjeringssjefer beskrev sin frykt for farlige klimaendringer. De ba om politisk lederskap og umiddelbar handling. Og flere hundre av verdens mektigste næringslivsledere, flere norske, lovet statslederne at de vil være en del av løsningen. Klima synes å være høyere på dagsordenen enn noensinne.

Les også :

Les også

Ønsker større klimabidrag fra Solberg

Søndag marsjerte nesten 400.000 i New Yorks gater. President Barack Obama svarte i går at USA skal ta lederrolle i flere av prosessene og initiativene som nå settes i gang for å få ned verdens utslipp.

Men skeptikerne lot være å komme til FN.

Les også:

Les også

- Klimautslippene er ute av kontroll

Høynivå-protest

Canadas statsminister Stephen Harper er i New York for å tale i FNs hovedforsamling senere i uken, men sendte likevel en underordnet til klimatoppmøtet. En tydelig politisk markering.

Australias statsminister Tony Abbott har forlengst sagt at han ikke tror særlig på menneskeskapte klimaendringer og ble hjemme.

Symboleffekten av at to store industriland dropper ut, skremmer dem som forsøker å bygge bro mellom nord og sør. En global klimaavtale skal etter planen undertegnes i Paris i desember neste år.

Vil de to alliere seg med arabiske sjeiker, og kanskje med Russlands klimaskeptiske president, og forsøke å blokkere prosessen?

Les også:

Les også

Hva slags verden er det våre fireåringer skal vokse opp i?

Hvor var Xi?

Like oppsiktsvekkende er det at Kinas president Xi Jinping, som nylig sa klima må tas mer på alvor, og Indias statsminister Narendra Modi ikke kom. Kina er verdens største utslippsland, og hver kineser slipper nå ut mer enn hver europeer.

India er verdens tredje største utslippsland etter USA. India og Kina har tilsammen 2,5 milliarder av klodens syv milliarder innbyggere. Uten dedikert deltagelse fra to blir det ingen klimaavtale neste år.

India sendte en miljø— og skogminister, Kina en visestatsminister. Den offisielle forklaringen er at klimatoppmøtet ikke passet inn i statsledernes travle kalendere. Men den forklaringen er det ingen som tror på. Hadde de virkelig ment å prioritere klima, hadde de vært i New York.

Når det er sagt, er det få land som iverksetter så mange tiltak med positiv klimaeffekt som Kina for tiden. Kampen mot lokal luftforurensning i Kinas byer betyr også at veksten i landets CO2-utslipp bremses noe.

Les også:

Les også

  1. Seks klimaspørsmål til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre

  2. Kronikk: Stoltenbergs svik mot klimaet

  3. Arbeiderpartiet har ikke vunnet fortellingen om norsk klimapolitikk

  4. Hundretusener marsjerte for miljøet

  5. Sundtoft: - Flere land forbereder klimaforpliktelser

Les mer om

  1. Kultur
  2. Klima