Kommentar

Etter tre rettsdager er vi ikke kommet en millimeter lenger enn vi var da saken ble avbrutt i april i fjor | Inge D. Hanssen

  • Inge D. Hanssen (rettskommentator)
    Inge D. Hanssen (rettskommentator)

Den tiltalte moren som er tiltalt etter at datteren døde av avmagring, på vei inn til rettssalen i Valdres tingrett. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Gjøvik (Aftenposten): Nå kan saken bli utsatt igjen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Straffesaken mot 46 år gamle Camilla Lem Heggelund skulle ha handlet om straffskyld – om hun skal straffes for ikke å ha skaffet hjelp til sin anoreksirammede datter Angelica (13).

Datteren døde av avmagring på hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Hva som skjedde på hytta, er det mest sentrale i denne saken.

Dessverre har vi ikke hørt så mye om det til nå, hverken i den avbrutte hovedforhandlingen i april i fjor eller i de tre rettsdagene denne uken.

I stedet har det vært mye snakk om diabetes, om høye og lave blodsukkerverdier. Det er nærmest så vi føler oss som tilhørere til et medisinsk symposium.

  • Kommentator Inge D. Hanssen: – Jeg kan ikke huske en straffesak hvor det har vært så problematisk å få tiltaltes forklaring.

Klarer ikke å forklare seg

På grunn av diabetes har ikke tiltalte vært i stand til å forklare seg, noe hun gjentatte ganger har sagt at hun gjerne vil. Til det har svingningene i blodsukkeret vært for store.

Under torsdagens rettsmøte forsøkte sorenskriver Pål Prestesæter seg forsiktig med et spørsmål om tiltalte kan huske hva som skjedde på hytta da Angelica døde.

– Minnene er borte; jeg vet ikke om jeg klarer dette. Alt er svart, sier hun.

Blodsukkeret var da oppe i 18, hun var kvalm og ba om å få hvile seg på bakrommet. Dermed ble det ny pause. Det meste av dagen har gått med til pauser slik at tiltalte kan ta seg inn.

Tirsdag ble tiltalte hentet i ambulanse og kjørt til sykehuset grunnet blodtrykksfall. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Svingninger i blodsukkeret

Tirsdag ble tiltalte brakt til sykehuset etter at blodsukkeret var så lavt som 1,3. Det forteller litt om de svingninger i blodsukkeret som hun er utsatt for.

Hennes behandlende lege, Cecilie Wium, mener at fallet i blodsukkeret ene og alene skyldes stress på grunn av rettsforhandlingene.

Dette avvises av overlege Tore Julsrud Berg, som er innkalt som sakkyndig på diabetes av statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

– Jeg har aldri opplevd så lavt blodsukker utelukkende på grunn av stress, sier Berg i vitneboksen.

Avviser hjelp

Tiltalte måler selv blodsukkeret her i rettssal 101 i Gjøvik tinghus. Overlege Berg mener at det ville være til hjelp om hun fikk en insulinpumpe med en sensor som varsler når blodsukkeret stiger eller synker til faretruende nivåer. Samtidig burde hun få assistanse av en sykepleier når hun forklarer seg.

Dette avviser tiltalte blankt. Hun ønsker ingen endringer i det opplegget hun har hatt i årevis med måling av blodsukkerverdiene.

Ikke manipulering

Er det mulig for en pasient med diabetes selv å styre blodsukkerverdiene?

Nå er det ingen som har beskyldt Camilla Lem Heggelund for å ha boikottet sin egen medisinering, men det er naturlig at spørsmålet stilles.

Overlege Berg er klar i sitt svar til aktor: Ja, det er mulig.

Det er pasienten selv som styrer insulindoseringen. Setter man for mye, synker blodsukkeret. Setter man for lite, stiger verdiene.

Men, bare så det er sagt; aktor vil ikke legge til grunn at tiltalte selv har manipulert med blodsukkerverdiene.

Ny utsettelse?

Etter flere timers pause kom begjæringen om utsettelse fra forsvarer Aasmund O. Sandland: Han mener at en tiltalt rett til å forklare seg står så sterkt at det blir saksbehandlingsfeil dersom dommerne finner at saken kan fortsette uten tiltaltes forklaring. Hun vil så gjerne fortelle det hun vet, men evner det ikke nå.

Statsadvokat Dymbe motsetter seg en ny utsettelse av saken. Han ber retten avvise begjæringen og mener at det er tilstrekkelig at tiltaltes politiforklaring blir lest opp. Tiltalte har gjentatte ganger sagt at hun ikke husker noe av det som skjedde i hytta på Beitostølen. En ny utsettelse vil ikke endre på det.

Rettens avgjørelse kommer fredag formiddag.

Ingen skal si at rettssikkerhet ikke tar tid.

Les mer om

  1. 13-åring døde på hytte i Valdres
  2. Lommedalen-saken
  3. Valdres
  4. Gjøvik