Tid for full utlufting og omorganisering av Svenska Akademien

Lekkasjer og anklager om trakassering skaper splid i Svenska Akademien. I sin tid nådde lekkasjene om Nobelprisen helt til Aftenposten.

Sara Danius på vei til å offentliggjøre vinneren av Nobels litteraturpris i 2017, nemlig Kazuo Ishiguro. Nå anklages Danius for å være den dårligste sekretæren siden 1786.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det er et høytidelig ritual som utspiller seg når Svenska Akademien offentliggjør vinneren av Nobelprisen i litteratur. Ut gjennom tunge, ærverdige dører kommer Akademiens talsperson, stiller seg opp foran et stort pressekorps og røper det som tilsynelatende har vært en godt bevart hemmelighet. Nyheten utløser hektisk aktivitet i kulturredaksjoner verden rundt. Har vi kompetanse? Hvem skal vi intervjue?

Enkelte år kunne vi i Aftenposten ta dette litt mer med ro. Vi hadde en kilde som hadde en kilde med nær tilknytning til Akademien.

Les hele saken med abonnement