Kommentar

Advarsler i kø

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

Jon Nicolaisens kone er kinesisk statsborger bosatt i Kina, der han støtter henne økonomisk. Derfor må han slutte som nestsjef i Norges Bank. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Er det hysteri når en Norges Bank-sjef må gå av fordi hans kone er kinesisk? For der det politiske Norge er redd og forsiktig, advarer Sikkerhets-Norge mot Kina.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det som like før helgen skjedde i Norges Bank, er trolig helt uten sidestykke i norsk forvaltningshistorie: Etter seks år som visesentralbanksjef – og bare åtte måneder etter at han fikk fornyet tillit – må Jon Nicolaisen gå på dagen.

Ikke fordi han har gjort noe galt. Heller ikke fordi han mistenkes for å kunne komme til å gjøre noe galt. Men rett og slett fordi han er gift med en kineser som bor i Kina.

Klare advarsler

Det har Jon Nicolaisen vært siden 2010. Altså i hele perioden han har vært sentralbanksjef Øystein Olsens nære medarbeider. Finansdepartementet har i alle år sagt ja til sikkerhetsklarering. Men nå har den såkalte Sivil klareringsmyndighet tatt over. Da ble det blankt nei til å sikkerhetsklarere mannen som var satt til å ha et spesielt ansvar for Oljefondet.

Saken er mildt sagt spesiell. Likevel går den inn i et mønster.

Harald Stanghelle Foto: Tor Stenersen

For dagen før Norges Bank-saken ble kjent, skrev Dagens Næringsliv om en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) der Kina spiller en hovedrolle.

Kina er, sammen med Russland, det eneste landet som navngis som en trussel mot vår petroleumssektor. Skal vi tro PST – og det er det dessverre grunn til å gjøre – har kinesiske etterretningstjenester norsk oljeutvinning som mål.

Rapporten føyer seg inn i rekken av trusselvurderinger der både Etterretningstjenesten og PST advarer om Kinas fiendtlige aktivitet mot Norge.

Den nye blasfemien

Dette ble nylig løftet opp til et mye høyere plan i form av en kraftig advarsel fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Den tidligere norske statsministeren la ikke fingrene imellom:

«Kina deler ikke våre verdier. De respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter og forsøker å presse andre land», slo Stoltenberg fast. Han nevnte spesielt hvordan Kina kommer nærmere oss, også ved å investere i Nato-landenes infrastruktur.

Slik økonomisk aktivitet kunne vært en solskinnshistorie om samarbeid mellom vestlige demokratier og Midtens rike. Nå er det i ferd med å bli et fremtidsmareritt for et lite demokrati som Norge.

Grunnen er at vi ser en asiatisk gigant som stadig tydeligere bruker sine økonomiske muskler til å true andre lands bruk av ytringsfriheten. Ingen kritikk av Kina aksepteres, og landet bruker torpedometoder for å stoppe den.

Eller som lederen av den norske Hongkong-komiteen, Jessica Ka Yi Chiu, så talende formulerer det her i Aftenposten:

«Kritikk av Beijing er den nye blasfemien.»

Bøllediplomati

Vi her i Norge lærte mye om dette i årene i den kinesiske fryseboksen som følge av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Seks år senere ble Norge tatt inn igjen i varmen. Siden har Solberg-regjeringen vært livredd for å støte kineserne.

Sverige har fått merke det kinesiske bøllediplomatiet etter at kulturminister Amanda Lind i fjor ikke lot seg kneble og delte ut en Pen-pris til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai.

Og Danmark fikk før helgen sitt eget Kina-problem da en av Hongkongs mest kjente demokratiaktivister, Ted Hui, landet i København. Utenriksminister Jeppe Kofod toer sine hender og sier i klartekst at «vi har ingen planer om å møte ham».

En av Hongkongs mest kjente demokratiaktivister, Ted Hui. Foto: LAM YIK/Reuters/NTB

Redselen for Kina er til å ta og føle på. Selv i sterke nordiske demokratier tvinger den frem selvsensur.

Kynisk misbruk

Norge er i ferd med å sluttforhandle en frihandelsavtale med Kina. Den kan bety mye for norsk næringsliv.

Samtidig er det stadig tydeligere hvilken fare det er «å veve norsk økonomi inn i den kinesiske», slik Kina-kjenneren Torbjørn Færøvik formulerer det. Han advarer mot en situasjon der diktaturet kan få «et godt ballegrep på norsk økonomi».

Det bør lettskremte norske politikere merke seg. Advarslene står jo i kø.

Akkurat nå ser vi et skremmende eksempel på hvordan Kina kynisk misbruker økonomiske avtaler:

Australia støttet USAs forslag om etterforskning av hvordan koronaviruset oppsto. Et rasende Kina svarte med å ilegge enorme straffetollsatser på australske varer. Det merkes hardt i et land der rundt en tredjedel av landets eksport i fjor havnet på det kinesiske markedet.

Les også

Stoltenberg: Kina deler ikke våre verdier

Demokratisk hastverk

Slik opptrer en autoritær kjempe som konsekvent bruker sin makt til å tvinge andre til taushet. Og vi har bare sett begynnelsen:

Kineserne er langsiktige, og de er tålmodige. En tålmodighet som står i sterk kontrast til et demokratisk hastverk der vi ofte forventer resultater rundt første sving. Dette er systemtrekk som kan tippe den lange maktkampen i Kinas favør.

I et slikt perspektiv er det et nasjonalt gode at norske sikkerhetsorganer ikke lar seg dempe av redselen for kinesisk utpresning. Også fordi de må stå fritt til å gi faglige råd med klar brodd mot en virkelig trussel – uavhengig av redde politikere.

Da er det heller ikke sikkert det er hysteri som gjør at en visesentralbanksjef må se seg om etter nye oppgaver.

 1. Les også

  Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen – fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

 2. Les også

  Statsminister krever at Kina sier unnskyld for fiktivt bilde. – Motbydelig.

Les mer om

 1. Kina
 2. Sikkerhetspolitikk
 3. Demokrati

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Interessegruppe reagerer på visesentralbanksjefens avgang

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen går på dagen – fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

 3. NORGE
  Publisert:

  Sikkerhetstjenestene presenterer ny trusselvurdering

 4. VERDEN
  Publisert:

  Han ble invitert til en oppdiktet konferanse i Danmark. Nå bekrefter Ted Hui at han har flyktet fra Hongkong.

 5. SKISSE
  Publisert:

  Bit for bit med Erna Solberg

 6. VERDEN
  Publisert:

  Biden vil kjøre en hard linje mot Kina. Han kommer til å få hjelp fra allierte land som Norge.