Kommentar

Mye å lære av spill

  • Spillanmelder
  • Jon Cato Lorentzen
    spillanmelder

Dataspill kan skape bedre idrettsutøvere.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fotballserien FIFA er det mest populære sportsspillet i Norge. Hver eneste høst går tusenvis av norske fotballfans, for det meste menn, til innkjøp av årets versjon med oppdaterte ligaer, statistikk, grafikk og presentasjon.

Men det er ikke bare fotballfans som spiller FIFA. Også profesjonelle fotballspillere leker seg med sine egne virtuelle prestasjoner. Og resultatet er at de faktisk kan bli bedre fotballspillere.

Det er utgiveren Electronic Arts som står bak FIFA-serien, og i USA har de den ekstremt populære Madden-serien som simulerer amerikansk fotball.

Med nesten pinlig nøyaktig statistikk blir hver eneste spiller på hvert eneste lag i ligaen gjengitt med alle styrker og svakheter. Sammen med lagtaktikker og lagstatistikk.

Resultatet er en amerikansk fotballsimulator som er så nøyaktig at Electronic Arts har kjørt en simulert Superbowl-finale med spillet de syv siste årene – og endt opp med riktig vinner seks av gangene.

Nye taktikker.

Ikke nok med det. Spillet har innført nye taktikker i den virkelige ligaen. Denver Broncos-mottager Brandon Stokley unnlot å løpe inn i touchdownområdet i en kamp, han løp heller langs mållinjen for å hale ut tiden, og hoppet inn i området i siste liten.

En uvanlig handling for TV-seerne, men en velkjent taktikk fra TV-spillet, noe Stokley også innrømmet ovenfor magasinet Wired da de spurte om han hadde lært dette fra Madden-spillet.

Trening.

Spill som Madden og FIFA, som streber etter å gjengi korrekte lag med korrekte spillere med korrekte ferdigheter, er stappet med nøyaktig informasjon om spillere og lag, og kan være et nyttig verktøy for å eksperimentere med taktikker.

Men det er ikke bare fotballspill som hjelper idrettsutøvere. Brødrene Petter og Henning Solberg har i en årrekke vært fanatiske rallykjørere på Playstation, med realistiske rallysimulatorer som et tilskudd til den vanlige rallytreningen. Dette er en treningsmetode som er enda mer vanlig i USA, der alt fra Nascar-kjørere til go-kartmestere har brukt dataspill til å pugge baner, simulere race og leke seg med ulike biloppsett.

Akkurat nå savner vi en skisimulator. Eller en enkel, liten skismøringssimulator. Med et slikt spill kunne kanskje den norske OL-troppen plukket opp et hint eller to når de ligger på hotellsengen om kvelden i Vancouver.

Les mer om

  1. Kultur