Hva har Aftenpostens USA-korrespondent og tidligere førstedame Michelle Obama til felles?

  • Jostein Ihlebæk
De store plattformene knytter til seg eksklusive podkaster fra flere stjernenavn. Tidligere førstedame Michelle Obama har egen podkast på Spotify.

De er begge eksklusive.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

«Kjempeskuffet.» «Helt ålreit.» «Funker fint.» «Farvel.» Det er noen av reaksjonene Aftenposten fikk da vi fjernet den populære podkasten Aftenpodden USA fra Itunes og Spotify denne uken.

I Aftenpodden USA tar programleder Lars Glomnes, USA-korrespondent Øystein Langberg og kommentator Christina Pletten for seg presidentvalget i ukentlige episoder frem mot valget i november. Nå blir podkasten kun tilgjengelig for Aftenposten-abonnenter i vår egen podkastspiller.

Massivt gratistilbud

Det er ikke mange år siden de færreste hadde tro på brukerbetaling for nettaviser. I dag jobber alle de store mediehusene med digitale abonnement. Hvorfor skal lyd skille seg fra tekst og video?

Vel, akkurat nå er gratistilbudet fortsatt massivt. Det ligger et enormt utvalg av svært gode podkaster tilgjengelig på de store plattformene. Og du får stort sett tilgang til alt på samme sted.

Du trenger ikke betale. Du må bare laste ned plattformen på telefonen din, gi fra deg dataene dine og lytte til reklame. Foreløpig.

Eksklusive podkaster

Flere aktører kniver nå om å ha eksklusive podkaster på sine plattformer. Spotify har eksklusive avtaler med stjerner som Joe Rogan og Michelle Obama. Amazon slår tilbake ved å tilby eksklusive podkaster fra DJ Khaled og Will Smith. Sportsavisen The Athletic og nyhetsmagasinet Slate tilbyr eksklusive podkaster kun til sine abonnenter.

Fremover må vi trolig venne oss til å oppsøke ulike plattformer for å få de podkastene vi vil ha, slik vi er blitt vant til å gjøre med filmer og serier på HBO, Netflix og Viaplay.

Populære podkaster

Aftenposten er et mediehus som finansieres av abonnentene. Vi er opptatt av å gi abonnentene våre et så sterkt og eksklusivt tilbud som mulig.

Vi tror også at podkaster kan være en inngangsport for nye abonnenter. Derfor er det en naturlig utvikling at enkelte podkaster eller episoder forbeholdes abonnenter.

Likevel vil den kommersielle hovedstrategien på podkast fremdeles være annonser. Aftenposten har bygget opp noen av landets mest populære podkaster. De har rundt 900.000 ukentlige avspillinger til sammen.

De fleste vil fortsette å være åpent tilgjengelig på de store plattformene i lang tid fremover, finansiert av annonser.

Attraktivt annonsemarked

I fjor oppdaget annonsørene for alvor podkast som kanal. De kan snakke rett inn i øret til et attraktivt, konsentrert og ungt publikum. Derfor har podkastene våre en sunn økonomi, og vi har mulighet til å satse på formatet.

Men når det internasjonale podkastmarkedet er i bevegelse, kan vi ikke sitte stille. Vi må teste og lære mer om viljen til å betale for podkaster. Vi må lære hvor stor verdi podkaster har i et avisabonnement. Vi må lære om vi kan flytte lyttere fra de store plattformene. Vi må finne ut om brukerbetaling på sikt kan være en mulig forretningsmodell for enkelte podkaster.

Det vil i så fall kunne gi enda mer kvalitetsinnhold.