Kommentar

Vladimir Putins Syria-bløff | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland
OPT_ta77ae20_doc6oh35ozg8w61be70s9qj-daSrMn_Ot6.jpg

Å tale sant har aldri vært den fremste dyden i internasjonal politikk. Sjelden har det vært så tydelig som det siste halve året.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

September 2015: Putin sier fra FNs talerstol at han frykter en global terrortrussel fra de ekstreme islamistene i Syria. Derfor ønsker den russiske presidenten en internasjonal koalisjon i kampen mot Den islamske staten (IS).

Mars 2016: Vladimir Putin er fornøyd. «Oppdraget til Russlands militære styrker er fullført i Syria», sier han nå.

Overrasker igjen

Mandag forbløffet igjen den russiske presidenten det internasjonale samfunnet med en uventet beslutning i Syria. Putin trekker i all hovedsak ut sine militære styrker fra landet.

Russland beholder fremdeles militærbaser i Tartus og Latakia og kan ganske enkelt trappe opp det militære nærværet igjen – hvis det er det presidenten ønsker.

NYHETSSAK:

Les også

Putin: Russland trekker seg ut av Syria

Oppfølgingsspørsmål

Putin etterlater seg et Syria med et ørlite håp om en fredsprosess, og kanskje derfor slipper han unna det som burde være det naturlige spørsmålet:

Hvordan kan han si at oppdraget er fullført når Den islamske staten og Jabhat al-Nusra fremdeles eksisterer?

Klart svar

De fleste spør ikke fordi svaret er åpenbart: Å ta knekken på de islamistiske terrororganisasjonene var aldri hovedmålet til Russland, uansett hva Putin sa fra FNs talerstol. Riktignok understreket forsvarsminister Sergej Sjojgu at «2000 banditter fra Russland, inkludert 17 feltkommandører, var eliminert på syrisk territorium». Kampen mot terrorisme ble med andre ord også nevnt mandag.

Men ingen tror lenger på at det er Russlands hovedprioritering. Hovedmålet for Putin har hele tiden vært å styrke den sittende syriske regjeringen, med president Bashar al-Assad i førersetet.

Under dekke av å bombe IS, har syriske regjeringsstyrker, støttet av russisk luftstyrke, tatt mer territorium og styrket seg dramatisk på rekordtid.

Og kampen mot IS, den er det ikke så mange som snakker om lenger.

Genialt?

Og Putin slipper unna med det. Faktisk blir hans spill i Syria trukket frem som en russisk suksesshistorie. For å parafrasere Benny i Olsenbanden: «Genialt, Vladimir!».

Kommentarer fra ekspertene:

Les også

- Smart trekk av Putin

Det viktigste for den russiske presidenten er at han og Russland igjen har en stemme på den internasjonale scenen. Som en bonus har han klart å fortsatt sikre Russlands historiske fotfeste fra Sovjetunion i Syria, han har fått testet militært utstyr og han kan ta æren for at fredsforhandlingene er i gang.

Men dette kan være kortsiktige seire. For som i Olsenbanden, kan det fort vise seg at det som virket som en veldig god idé på et tidspunkt, slår tilbake på lengre sikt.

BUSH MISSION ACCOMPLISHED -bush-b2.jpg

En mer aktuell historisk parallell er banneret som ruvet i bakgrunnen da George W.Bush erklærte slutten på krigen i Irak allerede i 2003. «Mission accomplished» — oppdraget er utført. Nesten 13 år senere virker det banneret tragikomisk. Vil Putin lide samme skjebne?

Slår tilbake?

Den største trusselen mot Russland er økonomien. «Verdens beste militærøvelse» i Syria, har selvfølgelig kostet penger. Russisk økonomi er allerede hardt rammet av en lav oljepris og til dels også av vestlige sanksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Putin selv brukte sin årlige tale «til nasjonen» å snakke om nettopp økonomi. Det var overraskende for mange, men er et klart tegn på at de røde varsellampene også lyser i Kreml.

Den jevne russeren begynner å kjenne de økonomiske trange tidene på kroppen. Da har det ikke vært den letteste oppgaven å selge krigen i Syria som et nødvendig oppdrag for den russiske føderasjonen.

For sin egen popularitet på hjemmebane er det nok derfor lurt av den russiske presidenten å avslutte det militære bidraget i Syria etter kort tid.

IS fremdeles sterke

Når russerne nå trekker seg ut av Syria, etterlater de seg et land med en Assad som står sterkere enn på mange år. Han vil kunne bruke denne fremgangen i de kommende forhandlingene.

Russerne etterlater seg også et land bombet i stykker der millioner er drevet på flukt og de menneskelige lidelsene er enorme.

Dette er forhold hvor en vet at ekstremisme vokser fortere enn gress. Og de allerede etablerte terroristene i Den islamske stat? De er fremdeles ikke bekjempet.

Men det er det ingen som klandrer Putin for.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

Les også

 1. Dette er menneskene Vladimir Putin frykter

 2. «Assad kan bli sittende lenger enn Obama»

 3. «Vladimir Putin går til krig mot sitt eget samfunn»

 4. – Putin har bare én styrke, og det er vår svakhet.

 5. «Tyrkia vil angre på det de har gjort»

 6. Til deg som undrer og ikke har alle svar. Vi må kreve plass i innvandringsdebatten.

 7. Fire ubehagelige spørsmål om innvandring

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Kultur