Kommentar

Harald Stanghelle: Dette valget kan bli et svensk tidsskille

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

Sverige har fått sitt valgsjokk. Det måtte komme. Faren nå er handlingslammelse i møtet med det unngåelige.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er noe misunnelsesverdig flott og heroisk over svenske politikere.

Vårt broderlands ledere insisterer på å føre Europas mest liberale flyktningepolitikk. De snakker om en humanistisk forpliktelse overfor syriske krigsflyktninger, mens vi her i det søkkrike Norge sorterer ut de mest hjelpetrengede fra den lille kvoten som får passere vårt nasjonale nåløyne. Sverige tar imot hele 17 ganger så mange krigsflyktninger som Norge, ifølge NRKs tall.

Midt i sitt livs valgkamp var statsminister Fredrik Reinfeldts appell til sitt folk at de måtte åpne sine hjerter og betale det humanisme og nestekjærlighet koster, mens utfordreren Stefan Löfven følger opp og snakker varmt om innvandringens mange positive sider.

Rakrygget og forfeilet

Det er rakrygget, men også forfeilet. Det viser Sverigedemokraternas brakvalg. For når svenske velgere holder opp sitt eget speil for tidens ansikt, ser mange av dem en annen virkelighet enn den som dreier seg om åpne hjerter for en hjelpetrengende verden.

De ser ghettofisering i svenske storbyer, tøffere konfliktlinjer og langsiktige integreringsutfordringer. De kjenner en uro som det etablerte politiske miljøet ikke er villig til å sette ord på av redsel for å stimulere rasisme og det som verre er.

Eller som den svenske statsviteren Anders Johansson Heinö i den liberale tenketanken Timbro formulerer det:

«Alternativene til en åpen innvandringspolitikk blir sett på som forkastelige. Det har blitt en en identitetsskapende del av svensk politkkk. For å være en hederlig politiker må man støtte den åpne linjen.»

Redsel for folkedypet

Vi her i Norge kjenner igjen dette bildet. For det var omtrent slik norske politikere på 80-tallet møtte både økende innvandringsskepsis og Carl I. Hagens suksess med å sette ord på folks uro.

Det var en totalt feilslått strategi. Først og fremst fordi den hadde som forutsetning at det ikke skulle snakkes høyt om en viktig del av den nye virkeligheten. Det gjorde heller ikke vi i mediene. Også vi var jo redde for hva en åpen problemtale kunne utløse av grums i et folkedyp vi ikke stolte på i det hele tatt.

Derfor kjenner vi oss igjen når den liberale svenske storavisen Expressen reflekterer valgresultatet med en helsvart forside med noen få ord i hvitt: «Igår röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokraterna.» Og avisens lederartikkel følger opp dette uttrykket for nasjonal sorg: «Stackars Sverige», lyder tittelen.

Les også:

Les også

Valgforsker: Sverigedemokraterna kan bli mye større

Utfrysingens fallitt

25 år etter vår egen utfrysningspolitikks fallitt danser nå Fremskrittspartiet med stil på den norske regjeringsparketten. Og integreringsproblemene er et fast innslag i den offentlige samtalen. Ofte et altfor fast og insisterende innslag.

Det er stor forskjell på Norge og Sverige. Større enn vi liker å tro. Vår politiske historie er forskjellig. Det er også vår erfaring med grumsete bevegelser.

Dessuten er det meget stor forskjell på Sverigedemokraterna og Fremskrittspartiet. Partihistorien er forskjellig og det er urettferdig mot begge å sette likhetstegn mellom dem. Det gjelder både når det gjelder politikk og praksis. Likevel er likhetene der ved at begge partier har innvandrerskepsis og folkelig misnøye med samfunnet som politiske og agitatoriske bærebjelker.

Kommentar:

Les også

Utfordring for den svenske ryddigheten

Lik oss andre?

Sverige har etter dette valget nærmet seg resten av Europa. For nå har et innvandringskritisk parti fått en dominerende plass i de svenske velgernes bevissthet. Et protestparti som fanger opp i seg både folkelig uro over et flerkulturelt samfunn og folkelig misnøye over andre ting som ikke fungerer som det skal i det svenske «folkhemmet».

Nå har et innvandringskritisk parti fått en dominerende plass i de svenske velgernes bevissthet

Sverigedemokraterna har vist seg å være noe mer enn en døgnflue, det har «bitt seg fast i det svenske partilandskapet», som utenriksminister Carl Bildt konstaterte denne dramatiske valgnatten.

Så langt helt uten innflytelse. For det er et interessant paradoks at mens Fremskrittspartiet har dratt resten av det politiske Norge i mer «innvandrerkritisk» retning, ja, så har Sverigedemokraterna vært medvirkende til at den svenske flyktningepolitikken er blitt mer liberal. Det ble i valgkampen forsvart av en stolt Fredrik Reinfeldt:

«Vi har valgt å liberalisere og åpne opp asyl— og innvandringspolitikken. Vi har ikke latt dem påvirke, vi har ikke sluppet dem inn i våre hjerner. Vi har stått opp for våre frihetsidealer ... »

Et svensk tidsskille

Som politisk idealisme er dette en fanfare. Som veiviser for praktisk politikk i en folkevandringstid har den sine svakheter. Også fordi det er mye å diskutere og problematisere når en politikk på dette mangfoldige området skal meisles ut.

Hittil har det etablerte politiske Sverige svart med berøringsangst og avvisning. Ikke bare av SD-leder Jimmie Åkesson - som slik fikk plassert seg selv i en offerrolle - og hans politikk, men også av den bekymring hans velgere og sympatisører representerer.

Det er her dette valget trolig kommer til å bli et svensk tidsskille. Ikke ved at de ofte så destruktive Sverigedemokraterna blir tatt inn i den politiske varmen, men ved at deres velgeres uro blir tatt på alvor.

Det verste som kan skje svensk politikk på lang sikt er hvis svaret på denne utfordringen er handlingslammelse, mens det er langsiktig klokskap som trengs.

Det blir ikke lett.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  Löfven kan bli tvunget til samarbeid med borgerlige

 2. Les også

  Eks-kriminelle tar plass i den svenske Riksdagen

Jimmie Åkessons SD gjorde et brakvalg i Sverige. Nå gjenstår det å se om Sverige klarer å ta uroen til partiets velgere på alvor, skriver Harald Stanghelle. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Sverigedemokraterna desinfiseres | Odd Inge Skjævesland

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Sverigedemokraterna er kommet langt i å få fjernet rasiststempelet. De andre partiene synes bare ikke å ha skjønt det.»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hvis menn fikk bestemme, hadde Jimmie Åkesson ledet Sveriges største parti. Slik stemte velgergruppene.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Stefan Löfven har tapt før valgkampen begynner

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sverigedemokraterna krever pensjonsløft

 6. VERDEN
  Publisert:

  Måling: Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti