Ikke alle kvinner skal få barn når de vil | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
Den nyfødtes helse må kommer foran kvinnens ønske om å få barn når hun går på LAR.

I løpet av de neste to årene kan 60 nye barn fødes som rusavhengige. Helsemyndighetene jobber for sent til å forhindre det.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

I Edvard Hoems utvandrerroman «Bror din på prærien» forteller den unge Martha sin tilkommende Eilert at hun har noen krav før de gifter seg. Hun, ikke han eller naturen, skal bestemme hvor mange barn hun skal føde. Hun har sett en mor som er helt utslitt etter 12 barnefødsler og vil ikke ha et slikt liv. Eilert er uenig, dette skal Gud styre.

Siden det norske utvandrerparet hadde denne diskusjonen, har vi fått ulike versjoner av prevensjon, et av de største gjennombruddene på veien til kvinners frihet noensinne. Med prevensjon kan kvinner selv - når de har tilgang på det - velge om og når de skal få barn, en forutsetning for kvinners frihet og uavhengighet.

Les hele saken med abonnement