Kommentar

Fjern firemålsregelen, la barna heller tape 0–4

 • Erik Tornes
  Debattredaktør

Fotballforbundets firemålsregel ødelegger barnefotballen – både for de beste og for røkla.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Herrelandslaget taper og taper, TV-seere, sponsorer og publikum rømmer, og i Europa taper norske lag mot klubber du aldri har hørt om. Situasjonen er dyster, men har heldigvis også bidratt til en bred debatt om norsk fotball.

Debatten bør også handle om firemålsregelen, som gjelder femmer— og syverfotball for spillere til og med 12 år. I regelen, vedtatt i vår, heter det at lag som ligger under med fire mål skal kunne sette inn en ekstra spiller. Fotballforbundet har i etterkant presisert at målet med regelen ikke er å unngå tapere, men å få jevnere kamper og «legge til rette for flere vinnere». Regelendringen kan kanskje høres ut som en god idé:

• De beste driblefantene får det litt morsommere. Vanskelighetsgraden heves når du har en ekstra motstander som må passeres før du kan score.

• De verste tapene begrenses. Det som kunne blitt 0–12 ender kanskje heller med 2–10.

Men ulempene er flere og viktigere:

1. Gjør barnefotballen mer resultatorientert

Resultatene betyr ikke mye i barnefotballen, og bør heller ikke bety mye. Fotballforbundets firemålsregel er, paradoksalt nok, med på å gjøre barnefotballen mer resultatorientert. På sidelinjen er trenerne opptatt av å følge med på om det er 0–3 eller 0-4, noe spillerne også får med seg. Det tar tid å bli en god fotballspiller. Da er det helt feil å legge for mye vekt på et enkeltresultat på Ekebergsletta en kveld i september.

Lite tid med ballen gjør kampene kjedelige og lite utviklende for de yngste spillerne, skriver Erik Tornes. Mike Ireland/FOTOLIA/NTB Scanpix

2. Flere spillere gir mer klyngespill

Flere spillere på banen betyr mer klyngespill. Dette er også erfaringene med firemålsregelen fra Sverige, slik Thomas Hasselgren fortalte VG i 2012. «Det blir enda mindre rom for bra spill», sier Hasselgren, som er utviklingskoordinator i Vålerenga og tidligere har vært kretsinstruktør i Sverige.

De yngste spillerne behersker, naturlig nok, ganske få deler av spillet, og trenger derfor mye tid og plass for å kontrollere ballen. Klyngespill betyr mindre tid med ball for de fleste. Dermed blir kampene ikke den læringsarenaen de kan og bør være. Både for talenter som vil bli gode og de som er med på grunn av det sosiale er ballkontakt avgjørende for motivasjon og læring.

3. Viktig å trene som et lag

Fotballforbundet gjør selvsagt helt rett i å være opptatt av individuelle ferdigheter og hvordan flere kan bli bedre. Men individuelle ferdigheter i fotball handler først og fremst om hvordan man forholder seg til sine medspillere – ikke hvordan man på egen hånd kan drible seg forbi så mange som mulig.

Både Oppegårds syv år gamle jenter og herrelandslaget sliter med medtak, mottak, pasningsspill og innlegg. Derfor er det feilslått med regelendringer som gjør det vanskeligere å få trent på dette også i kamper. Får barna brukt kampene til å trene på pasninger og lagspill, kan det forhåpentlig bli færre 0-4-tap i fremtiden. Det er i fremtiden resultater er viktig, ikke når spillerne er syv-åtte år.

4. Andre måter å unngå ujevne kamper

Det finnes andre grep som kan tas for å unngå de mest ujevne kampene, slik at flest mulig spillere får trent best og mest mulig i løpet av en kamp. I mange fotballkretser er det nok spillere til at gode lag kan møte andre gode lag. De beste spillerne kan få forsøke seg sammen med eldre spillere, og trenerne kan sette opp laget slik at det kan bli god treningseffekt for spillere på begge lag.

Barn fungerer som kjegler

I en kronikk på Aftenposten.no tidligere denne måneden, skriver Fotballforbundets Alf Hansen og Stig Inge Bjørnebye at man må kjenne «grunnlaget for at norsk idrett har vedtatt og forfektet disse bestemmelsene».

Som fotballpappa på sidelinjen, ser det for meg ut som om Fotballforbundets ønske for de yngste barna er at de skal bli best uten ball

Minst like viktig er det å se hvordan endringene fungerer i praksis. Som fotballpappa på sidelinjen, ser det for meg ut som om Fotballforbundets ønske for de yngste barna er at de skal bli best uten ball.

Hansen og Bjørnebye viser også, på litt utypisk fotballvis, til Kants kategoriske imperativ, «der man alltid handler slik at andre mennesker er et mål og ikke et middel». Men firemålsregelen er innført for at de beste skal bli bedre. I praksis skjer det på bekostning av de andre: Fire motstandere blir på stillingen 0–4 til fem kjegler som får mindre tid med ballen når klyngespillet overtar. Det blir nok et jevnere resultat, men spillerne blir neppe bedre.

Fotball er et lagspill

Fotballen er i stadig utvikling, men noe ser ut til å være konstant: Et godt lag vinner nesten alltid over de beste individuelle spillerne. Liverpools legendariske manager Bill Shankly sluttet aldri å trene tre mot tre, fire mot fire og fem mot fem. Nils Arne Eggens Rosenborg hadde ikke bestandig de beste spillerne, men alltid de beste relasjonene.

Firemålsregelen bør legges bort, slik at flest mulig blir best mulig fotballspillere og slik at flest mulig har det morsomt med fotballen

Og i Ajax, Barcelona, Bayern München, Nederland og nå Manchester United har Louis van Gaal alltid vært villig til å ofre individualistene for å få det beste laget. Det er ikke fordi han er kommunist eller sosialist, men fordi han er opptatt av resultater.

Regelen bør fjernes

Firemålsregelen bør legges bort, slik at flest mulig blir best mulig fotballspillere og slik at flest mulig har det morsomt med fotballen.

Alternativet er å spørre UEFA om norske klubb— og landslag kan få spille med en spiller ekstra. Vi kan komme til å trenge det.

Twitter.com/ErikTornes

Les også:

Lise Klaveness:

Les også

Vi får neppe flere eliteutøvere av å tillate topping av lag før 12-årsalderen

Alf Hansen og Stig Inge Bjørnebye:

 1. Les også

  Barneidrettsbestemmelsene er ikke laget for å unngå tapere

 2. Les også

  Hva er rettferdighet i barnefotballen?

Les mer om

 1. Kultur
 2. Barnefotball
 3. Breddeidrett
 4. Firemålsregelen
 5. Fotball
 6. Fotballforbundet

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Slik kan fotballfremtiden bli for dine barn

 2. FOTBALL

  - 15 år før vi har et bra landslag

 3. FOTBALL

  Nå blir det treerfotball for syvåringer i Hordaland

 4. FOTBALL

  Store endringer i barnefotballen - nytt system testes i Hordaland

 5. MENINGER

  Norsk fotball er en suksess!

 6. FOTBALL

  Foreldre gikk til søksmål: Nå blir det forbudt for amerikanske barn å heade en fotball