Kommentar

Eirik Jensen er offensiv i vitneboksen. Det blir verre i morgen. | Inge D. Hanssen

 • Inge D. Hanssen (rettskommentator)

Eirik Jensen i vitneboksen tirsdag. Dan P. Neegaard

Har problemer med å forklare kontantinnskudd.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For den tidligere politimannen må det ha vært en lettelse å komme i gang med forklaringen sin her i rettssal 250.

Helt siden han ble pågrepet mandag 24. februar 2014 har han hatt alvorlige anklager mot seg. Først grov korrupsjon, så ble anklagene utvidet til også å omfatte medvirkning til grove narkotikaforbrytelser.

Strafferammen er 21 års fengsel – lovens strengeste straff.

Godt forberedt.

Klokken 12.45 i dag startet han sin forklaring for retten; endelig var det hans tur.
Jensen er godt forberedt, fremoverlent og offensiv. Veltalende. Akkurat slik vi har sett ham i retten tidligere. Ikke som tiltalt, men som vitne i alvorlige straffesaker han har etterforsket.
Han er grundig. Begynner med oppveksten på Nesodden, militærtjeneste og opptak til politiskolen. Det er gjerne slik når oppegående personer innleder sin frie forklaring som tiltalt i retten; de begynner med begynnelsen av livet sitt. Han hevder han er uskyldig, og det er nå han skal berede grunnen for rettens frifinnende dom.

Ingen A4-politi.

Han bruker mye tid på sin karriere i politiet. Forteller om udugelige sjefer som ikke turde ta avgjørelser. Legger ikke skjul at han aldeles ikke var noen A4-politimann. Neida, han var uortodoks og skaffet seg mange fiender på Politihuset på Grønland i Oslo.
Han kledde seg annerledes, hadde ring i øret, hestehale og kjørte Harley Davidson. Ikke underlig at han ble utsatt for det han selv kaller moralpolitiet i politietaten.
I en fri forklaring er det mulig å skryte litt også uten å bli motsagt. Eirik Jensen benytter seg av muligheten. Han betegner seg selv som en pioner innen politiarbeidet her i landet, hans arbeid mot gjengene i Oslo og motorsykkelklubbene har satt spor etter seg. Han har en stor del av æren for at Oslo er en fredelig hovedstad, hvis vi tolker ham rett.

Topphemmelig prosjekt.

Han jobbet døgnet rundt. Var disponibel 24 timer i døgnet. Dessuten ledet han et topphemmelig landsomfattende prosjekt som var så hemmelig at bare ledelsen i Politidirektoratet og noen få i Oslo politidistrikt kjente til det. Kollegene hans på avdelingsledernivå visste ingen ting.
Dette interesserer tingrettsdommer Kim Heger: - Er dette nytt også for Spesialenheten? spør han enhetens assisterende sjef, Guro Glærum Kleppe.
Hun bekrefter at hun kjenner til prosjektet – og styrker med det Jensens troverdighet.
Men mer får vi ikke vite om den saken.

Pengeproblemer.

Størst problemer hadde Jensen da han skulle forklare seg om en del større kontantinnskudd i banker. Han hadde alltid mye kontanter, sånn for alle tilfellers skyld.
Han lover å komme tilbake til dette senere, og forsvarerne Elden og Holden nikker. De mener å kunne bevise at det ikke er noe kritikkverdig, for ikke å si kriminelt, bak kontantbeholdningen til klienten.
Spesialenheten har en annen oppfatning og mener at pengene stammer fra en viss Gjermund Cappelen.
Alt i alt kom Jensen likevel godt ut av sin første opptreden i vitneboksen.
I morgen blir det garantert verre. Da slipper Spesialenheten til med sine spørsmål, og de kommer til å holde på i mange dager.

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel