Kommentar

Robotene kommer!

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
De vil ikke nødvendigvis se ut som roboter slik vi ser dem for oss, men de kommer, og de kommer til å snu arbeidslivet på hodet.

Science fiction er blitt virkelighet – igjen. Det er bare å begynne å se seg over skulderen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Når jeg blir stor, skal jeg jobbe med å ordne roboter, sa fireåringen en morgen. Jeg humret over kaffen, og tenkte at jeg antakelig har sagt noe lignende vissvass en gang for snart 40 år siden. Men så slo det meg at yrker som tidligere var trygge som banken allerede er utradert av roboter og algoritmer. Og vi har bare sett begynnelsen. Innen fireåringen blir klar for arbeidslivet, vil det ha oppstått et umettelig behov for folk som kan ordne roboter.

– Gjør det, du, gutten min, sa jeg.

– Det tror jeg er kjempelurt.

Det har aldri vært dårligere tider for arbeidere med ordinære ferdigheter

Livet i krystallkulen

«Det er ikke fornektelse. Jeg er bare veldig selektiv i hva jeg aksepterer når virkeligheten presenteres for meg», sier Tommy i tegneserien Tommy og Tigern . Han er ikke alene. Mange velger å se en annen vei når virkeligheten blir for påtrengende. Yrkessjåfører trekker på skuldrene av førerløse biler, til tross for at de allerede ruller på amerikanske veier, klare til å spare transportselskaper enorme summer i lønninger og kostnader som skyldes menneskelige feil. Advokatsekretærene trekker på skuldrene, selv om programvare er både raskere og flinkere til å finne frem i lovverket og dommer fra tilsvarende saker. Regnskapsførerne har blikket stivt festet på bunnlinjen, ikke mot fremtiden. Så hvem er trygge? Bygningsarbeiderne? Neida. De ryker de også. Som Erik Brynjolfsson og Andrew McAffee skriver i sin bok The second machine age : «Det har aldri vært dårligere tider for arbeidere med ordinære ferdigheter».

Det er bare å begynne å se seg over skulderen.

Mindre penger, færre feil

Startuplab i Forskningsparken på Blindern har en fyr utviklet en robot som borer i vegger og tak med større hastighet og presisjon enn mennesker kan få til. En dag kom jeg over den australskutviklede roboten Hadrian, som plasserer 1000 murstein i timen med en nøyaktighet på 0,3 millimeter. Den kan mure opp et digert hus på et par dager. 24 timers skift. Ingen tariff. Ingen velferdsordninger. Ikke noe sykefravær. Den teknologiske utviklingen raser av gårde, og skaper et pussig paradoks: Hundretusener av norske arbeidstakere vil bli berørt i løpet av de neste tiårene. Likevel tror få at de vil bli berørt. Det er bare å begynne å se seg over skulderen.

Opp med robothaken!

Når du har revet deg ut av fornektelsen, eller akseptert hele virkeligheten om du vil, kan det virke oppmuntrende å lytte til ekspertene som lover at ikke alle vil klippe håret på hverandre når robotene har gitt oss for mye tid og for lite penger. Ny teknologi skaper nye arbeidsplasser. Det gjelder bare å skjønne hvor de dukker opp. Være litt fremsynt. Mitt stalltips er hentet fra en visjonær, ung mann: Å jobbe med å ordne roboter.

Les også

  1. Britene girer opp i det førerløse kappløpet

  2. Nordmenn tror ikke roboter vil ta jobbene deres

Les mer om

  1. Kultur