Kommentar

Kommunene mangler hundrevis av helsesøstre, men brukte pengene de fikk for å opprette dem på andre ting | Ingeborg Senneset

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

Alle landets åttendeklassinger må opp og stå på vekten på helsesøsters kontor. Men mange må gå derfra igjen uten veiledning, kun med et tall. Foto: Stein Bjørge

Det får barn og unge merke.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Helsesøstre er siden 2011 pålagt å måle og veie samtlige åttendeklassinger. Men de har ikke tid til å følge opp de som trenger det, forteller Dagsrevyen lørdag. Barna sjekkes for høyde og vekt, for deretter å vinkes videre. Vær så god neste, jeg har dårlig tid.

Med andre ord skal barn måles og veies, for så å overlates til seg selv med tilbakemeldingene. Uansett hva tilbakemeldingene måtte være: tykk eller tynn, høy eller lav. Eller hvilke forutsetninger barnet har, som støttende foreldre eller ensomhet, aktiv eller passiv, med eller uten god selvfølelse eller -tillit, for å håndtere tallene vedkommende kvitteres ut fra helsesøsters kontor med.

Ikke én krone gikk til formålet.For mange barn vil det gå helt greit. Et skuldertrekk for litt fri fra mattetimen for å stå på vekten, et smil med vennene over at helsesøster har en bamse ved siden av måleveggen. For andre kan det være kime til sykdom eller dråpen som fikk et sårbart beger til å renne over.

Årsverkene som aldri kom

Helsedirektoratet har beregnet at det mangler 850-900 helsesøsterårsverk i Norge. Mangelen gir seg utslag i mer enn åttendeklassinger som går alene med tanker om høyde og vekt: I februar 2013 avdekket Tidsskriftet Sykepleien i en spørreundersøkelseat 7 av 10 helsesøstre har unnlatt å stille spørsmål til barn og foreldre, fordi de ikke har tid til å følge opp svaret.

Er svaret så mer penger? Ja og nei. Etter Sykepleiens avdekking ble 180 millioner kroner til styrking av helsestasjonene og skolehelsetjenesten varslet i Revidert nasjonalbudsjett i mai 2013. Det tilsvarer 350 helsesøsterårsverk. Den nye regjeringen endret ikke på dette, og det ble dermed vedtatt av Stortinget.

Og pengene kom. Problemet var at i én av to kommuner gikk midlene til andre ting enn helsesøstre. Det viste en undersøkelse Sykepleien offentliggjorde i januar. Ålesund kommune trekkes frem som eksempel: De fikk 1,5 millioner kroner for å styrke helsesøstertjenesten. Ikke én krone gikk til formålet.

..som å screene for leggbrudd og nekte de skadde gips.Men hva skal ungdommene med en helsesøster nede i korridoren når de har en verden av informasjon, magasiner og millioner av bilder av andre å sammenligne seg med, tilgjengelig med et pekefingersveip på telefonen som ligger i lommen?

Støyfilter

Mye. Magasiner kan bedrive redaksjonell og kommersiell normalisering og glorifisering av det unormale. Aviser og nettsider kan begå BMI-forvirring. Jevnaldredes bilder kan være fikset på med apper som gjør en smalere, brunere og glattere.

En helsesøster kan ikke ta bort noe av dette, men han kan være ungdommens sparringspartner og støyfilter. Nei, Kari, 156 centimeter på sokkelesten er ikke for lite. Nei, Ola, en BMI på 18 er ikke for mye.

Å veie og måle uten å være rustet for nødvendig oppfølging er som å screene for leggbrudd og nekte de skadde gips.

De kan alltids klare å halte seg frem, men det vil ta tid – og gjøre unødvendig vondt.

Twitter: @Ingeborgborg

 1. Les også

  Drammen har landets dårligste helsesøsterdekning

 2. Les også

  Vil ha psykisk helse som nytt fag i skolen

 3. Les også

  Jeg syntes jeg var pen

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  – Det verste vi vet, er å henge lappen utenfor kontordøren som sier at vi ikke er tilbake før neste uke

 2. NORGE
  Publisert:

  Kripos-eksper Kåre Svang: - Helsesøstrene kan bli mye bedre på å avdekke vold mot barn

 3. NORGE
  Publisert:

  Bør det fortsatt være frivillig å gå på helsestasjonen med minsten - eller tvunget fremmøte på kontroller?

 4. SID
  Publisert:

  Helsesøstrene har ikke dratt – de var der ikke til å begynne med

 5. DEBATT
  Publisert:

  Elendig valuta for pengene, Bent Høie | Kristin Sofie Waldum-Grevbo

 6. DEBATT
  Publisert:

  Svarer på @Helsesista-kritikken