Kommentar

Finsk presidentstrid om NATO

 • Norden-korrespondent
 • Odd Inge Skjævesland

Martti Ahtisaari. AP Photo/John McConnico) John McConnico

Fredsprisvinner og ekspresident Martti Ahtisaari vil at Finland skal bli NATO-medlem. Det vil ikke sittende president Tarja Halonen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
 1. APRIL skal de finske velgerne gå til urnene for å bestemme hvem som skal sitte i den nye Riksdagen. I sin nyttårstale gjorde president Halonen det hun kunne for å hindre at finsk NATO-medlemskap skal bli valgkamptema. Det blir neppe noen hovedsak. Men hennes forgjenger, fredsprisvinner Martti Ahtisaari, er uenig. Og han sa senest for få uker siden at Finland bør nærme seg NATO. Dermed blir det oppmerksomhet om saken likevel.

Håpløst ønske?

Ahtisaari mener NATO-medlemskap er nødvendig for at Finland skal kunne gjøre sine fredsbevarende oppdrag best mulig. Dette føyer seg imidlertid inn i rekken av saker hvor topp-politikere ikke synes å få viljen sin: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ha Norge inn i EU, hans svenske kollega Carl Bildt vil ha Sverige inn i NATO, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ha euro. Men det virker som håpløse prosjekter for alle tre.

I Finland dukker spørsmålet om NATO-medlemskap opp med ujevne mellomrom. Uten å nevne Ahtisaaris navn, sparket Halonen til ham: hun kalte NATO-debatt før valget for «umotivert» og nevnte en fersk utredning som viser at «en stor majoritet» av finnene vil at Finland også i fremtiden skal være et militært alliansefritt land. Kritikerne mener hun legger lokk på en åpen og fri debatt om medlemskap i en allianse som Finland uansett har et nært forhold til, bl.a. gjennom deltagelse i NATO-ledede operasjoner i Afghanistan.

Uvanlig historie

Finnene har en uvanlig historie. De har ikke fått være i fred. I 1155 kom det første svenske korstoget og Finland ble en del av Sverige helt frem til 1809. Da rappet Russland landet fra Sverige. Først i 1917 ble Finland uavhengig av Russland. To år senere fikk landet sin første president.

Finnene vet hva de vil være med på og hva de ikke vil være med på i det internasjonale samarbeidet. Fra 1995 er både Finland og Sverige medlem av EU. Mens det er høyst usikkert om Sverige og Danmark får euro, har Finland hatt den europeiske fellesvaluta siden 2002.

Finland var representert under NATO-toppmøtet i Lisboa i november. Presidenten, utenriksministeren og forsvarsministeren diskuterte Afghanistan. Fra nyttår inngår Finland i EUs innsatsstyrker på to områder, og i et tilsvarende NATO-ledet oppdrag. Halonen vil gjerne utvikle samarbeidet mellom NATO og EU, bl.a. for å unngå overlapping.

Temaet lever

I tillegg til Finland er Sverige, Østerrike, Irland og Malta EU-land blant NATOs såkalte fredspartnere, men ikke medlemmer. Det holder for Halonen, men oppfattes som et paradoks av så mange finner at spørsmålet om NATO-medlemskap ikke er mulig å tie ihjel.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sverige og Finland flørter heftig med NATO. Ekspert tror det ender med ekteskap.

 2. KOMMENTAR

  Svensk-finsk il-marsj til NATO og USA

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Sverige og Finland bør bli med i NATO

 4. VERDEN

  Frykter at finsk Nato-flørt kan øke spenningen

 5. KOMMENTAR

  Er Norden på vei mot et felles forsvar?

 6. VERDEN

  Finlands forsvar vil være tettere på USA