Kommentar

Derfor er vi ekstra varsomme når vi skriver om 13-åringens dødsfall | Nyhetsredaktør Håkon Borud

 • Håkon Borud
  Håkon Borud
  Nyhetsredaktør

13-åringen var tidligere i høst elev med Mølladammen skole i Bærum. Foto: Torgeir Strandberg

Medienes etikk er igjen satt på kraftig prøve. Denne gangen av et barns død på en hytte i Valdres. I Aftenposten forsøker vi å trå varsomt. Av mange grunner.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En 13 år gammel jente dør plutselig på en hytte i Valdres.

Hun skal ha sultet ihjel. Jentas mor, som selv varsler om dødsfallet, blir umiddelbart siktet fordi politiet har mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge.

Når et barn dør på denne måten, setter de fleste nasjonale medier store ressurser inn på å finne ut hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og hvordan det kunne skje.

Også Aftenposten.

 • Den foreløpige obduksjonrapporten er klar. Jenta døde trolig av avmagring

Varsellampene lyser

Det er medienes rett, og plikt, å informere om det som skjer i samfunnet. Vi skal avdekke kritikkverdige forhold. Ifølge pressens etiske regelverk, den såkalte Vær varsom-plakaten, er det i tillegg vår oppgave «å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner». Når det etterhvert kommer frem at jenta skal ha blitt mobbet i årevis før hun døde, blir det derfor enda viktigere å få fakta frem i lyset. Det blir maktpåliggende å finne et svar på spørsmålet: «Hvordan kunne dette skje?»

Kriseår for presseetikken:

Les også

57 prosent økning i fellende uttalelser fra PFU i 2015.

Samtidig som vi jobber for å finne svar, lyser imidlertid de etiske varsellampene i redaksjonen. Journalistikk om barn som dør, rører nesten alltid opp sterke følelser. Så også denne gangen. I deler av offentligheten, og særlig i sosiale medier, spekuleres det på årsakssammenhenger, enkeltopplysninger tas ut av sammenhenger, og informasjon presenteres som fakta uten at den er verifisert noe sted.

I Aftenposten jobber vi ikke slik.

Det er ikke vår jobb å bygge opp under føleri og stemningsbølger. Det er vår jobb å få frem fakta, og i denne saken er det viktig å være oppmerksom på at mye informasjon kommer frem uten å være at det nødvendigvis er bekreftet som fakta.

Les Ingeborg Sennesets kommentar:

Les også

Spiseforstyrrelser kan være som et seigt og sakte selvmord

Aftenposten lever av nyheter, men det er ikke nødvendigvis slik at vi må være først med alle detaljer i et nyhetsbilde. Det er viktigere at det vi skriver er hundre prosent korrekt. Det er viktigere at vi tar en ekstra runde med diskusjoner rundt de mange etiske dilemmaer vi møter, slik at vi ikke begår overtramp. Det er viktigere at vi viser hensyn til de involverte og deres pårørende og minner hverandre på at mennesker i sjokk og sorg er sårbare.

Barna må ivaretas

Ekstra varsomme forsøker vi å være i denne saken fordi barn er involvert. Jenta som døde har krav på å få sitt ettermæle beskyttet. Men Aftenposten er også opptatt av å ivareta barna som skal ha mobbet henne. Også de har rettigheter. Det er forstemmende å lese den hetsen som nå rettes mot disse barna – mange av skribentene hadde hatt godt av et presseetisk kurs om forhåndsdømming i kriminalreportasjer.

Rapporteringen av dette tragiske dødsfallet er etisk krevende for alle medier, og også i Aftenposten kan vi selvfølgelig trå feil. Det gjør at vi er ekstra årvåkne. Vårt mål er å gi informasjon offentligheten har krav på uten å legge sten til byrden for familiene og nærmiljøet som er rammet.

Les mer om

 1. 13-åring døde på hytte i Valdres
 2. Kultur
 3. Lommedalen-saken

13-åring døde på hytte i Valdres

 1. NORGE
  Publisert:

  Moren til avdød 13-åring forklarte seg for første gang

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Inge D. Hanssen: Dommen mot Angelicas mor er viktig for barns rettssikkerhet

 3. NORGE
  Publisert:

  Valdres-mor dømt til tre års fengsel, sier forsvarer til VG

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  « Etter tre rettsdager er vi ikke kommet en millimeter lenger enn vi var da saken ble avbrutt i april i fjor.»

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Skal Valdres-saken kunne gjennomføres, må det tas grep»

 6. NORGE
  Publisert:

  – Jeg kan ikke huske en straffesak hvor det har vært så problematisk å få tiltaltes forklaring.