Den farlige digitale heksejakten

Gårsdagens konsert skuffet mange fremmøtte fans. Jentene på bildet er ikke blant dem som stå på første rad under Biebers konsert.

Det er forståelig at sårede og sinte Bieberfans leter etter noen å skylde på. Men å peke ut syndebukker i egne rekker er ikke veien å gå.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Da Justin Bieber avbrøt konserten etter bare en låt i går, ble tusenvis av norske fans skuffet. Nå flyter sosiale medier over av påstander om hvem som har skylden, og dessverre er det mange av dem som har tatt form som netthets og trakassering.

Da Justin Bieber gikk av scenen på Chateau Neuf i går kveld var det ikke bare de tusen publikummerne i konsertsalen som fikk kvelden ødelagt. Dette rammet også de titusener av beliebersfans som ikke hadde billett, men som trøstet seg med at de ville få se TV— sendingen om et par uker. Sorg er ikke ord man skal bruke med letthet, men i dette tilfelle er det nok en dekkende for hva den mest ihuga fansen faktisk følte. Det gjør det også lettere å forstå deres reaksjoner i etterkant.

Les om hendelsen i går kveld:

Les også

- Biebz - akkurat når vi trodde du var en endret mann!

Les Cecilie Askers kommentar:

Les også

Det er kanskje synd på privatpersonen Justin, men merkevaren Bieber burde snarest skjerpe seg

Peker i feil retning

Sinne er et vanlig stadium i en sorgprosess, og det er derfor ikke rart at tusenvis av knuste pikehjerter nå leter etter noen å ta ut aggresjonen på. I sosiale medier har mange av dem allerede funnet sine syndebukker i jentene på første rad som forstyrret popstjernen mens han forsøkte å tørke opp vannsøl på scenekanten. At Bieber også selv delvis la skylden på publikum, i en personlig melding han la ut på Instagram i går kveld, forsterker bare denne effekten. Under et døgn etter konsertskandalen har flere av disse jentene opplevd å bli skjelt ut, trakassert, og til og med truet på livet, på sosiale medier. Dessverre vet vi av erfaring at slike digitale heksejakter er en enorm påkjenning for dem som blir utsatt for det, og i verste fall kan det få alvorlige konsekvenser på sikt.

Slik var han en time før skandalen:

Les også

Bieber tok over showet under Senkveld-innspilling

Dette mente vår anmelder om selve konserten:

Les også

Superstjernen sviktet fansen

En del av jobbeskrivelsen

Selvfølgelig er det ikke jentene på første rad som har skylden i at konserten ble avbrutt. Fans i gledesrus er ikke bare hverdagskost for Bieber, det er en del av jobbeskrivelsen hans. Hvis han likevel plutselig fikk et innfall av nærhetsangst, kunne han fint ha overlatt rengjøringsjobben til en av de mange ansatte i crewet. Dette handler hverken om vannsøl, innpåslitne fans, eller en vaskefille på avveie. Episoden føyer seg inn i rekken av flere Bieber— hendelser, (senest for to dager siden stormet han ut av et radiointervju i Spania) som viser at han ikke er i form til å gjøre jobben sin for tiden.

Publikum var forvirret og lei seg:

Her er syv andre skandaleopptredner på norske konsertscener:

Les også

Oppkast, overdose og oppbrudd

Det handler om penger

Selv om Justin Bieber sikkert kan trenge en god klem fra en venn akkurat nå, er han ikke lenger den hjelpeløse lille guttehvalpen, som mange prøver å fremstille ham som i sosiale medier. Han er faktisk en av verdens største popartister og en milliardindustri. I likhet med andre suksessbedrifter er det han og managementets ansvar å ta forsvarlige beslutninger for virksomheten. Bieber— imperiet kunne fint tatt en pause, men det ønsker de ikke å gjøre fordi promotering og plateslipp er en forutsetning for å kunne rekke neste års turnésesong. Dette er kalkulerte beregninger som først og fremst handler om å tjene mest mulig penger.

Se også TV-programmet Kultur diskutere formen til Justin Bieber:

Har ikke bedt om oppmerksomhet

Man kan selvfølgelig diskutere hvor mye eller lite Bieber selv er blitt presset i denne situasjonen. Men å unnskylde hele hendelsen med å si at det er synd på ham, blir for enkelt. Vi bruker til sammenligning sjelden den samme retorikken når det kommer til politikere, finanstopper og idrettsfolk som tabber seg ut – de er jo bare mennesker de også. Derimot sitter det noen norske jenter som ikke har bedt om en plass i rampelyset, og mottar masse negative meldinger på sosiale medier akkurat nå. Skal du først dele ut en digital sympatiklem i denne sammenheng, så foreslår jeg at den går til dem.

Klar for en innekveld? Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst: