Kommentar

Kampen om oppmerksomheten

  • Sarah Sørheim
    Sarah Sørheim
    Kulturredaktør

Forfatter Donna Tartt klarte å fange oppmerksomheten vår med suksessromanen «Stillitsen». Foto: Beowulf Sheehan

Aldri har så mange ukonsentrerte lesere hatt så mye å velge i. Det har forandret måten vi leser på.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

SarahSoerheim-atRwX3JLgp.jpg

Det tok nesten et helt år i nytt hus før jeg kom på at vi helt hadde glemt å sette opp nattbordslampene. Et øyeblikk stusset jeg litt, har jeg sluttet å lese bøker å sengen? Selvsagt ikke. Men med våre selvlysende skjermer og lesebrett er det ikke lenger behov for leselys. Det er ikke det eneste som har endret seg. Teknologien er i ferd med å forandre måten vi leser på. Og evnen til å holde på en tanke.Noe av det jeg har hørt flest ganger i diverse redaksjoner de siste årene er varianter over setningen: «vi ønsker å fortelle en historie». I journalistikken er det å gripe leserne med en god historie selve mantraet. Men også PR-folk, markedsførere, foredragsholdere, ja alle som lever av kommunikasjon, gjentar til stadighet at om du skal fange og holde på dine lesere eller lytteres oppmerksomhet, gjelder det å kunne «fortelle en historie». Så også i litteraturen.

Bestselger

Sommerens store internasjonale bestselger har vært «Stillitsen» av amerikanske Donna Tartt. Den 700 sider lange og svært medrivende historien om tenåringen som overlever et terrorangrep på Metropolitan-museet i New York, skal selvsagt bli film eller TV-serie, produsert av folkene bak «Hunger Games». I vår fikk forfatteren den høythengende Pulitzerprisen for boken, og den er blitt møtt med strålende anmeldelser. Bortsett fra i enkelte publikasjoner.

Blant de mest toneangivende amerikanske kritikerne er det nemlig noen som har rynket på nesen. James Wood i The New Yorker mente for eksempel at boken hører hjemme i barnelitteraturen, og til Vanity Fair uttalte han at boken er et eksempel på «infantiliseringen av samtidslitteraturen», en verden der voksne folk går rundt og leser Harry Potter. Mens Francine Prose i New York Review of Books skrev at suksessen til bøker som Stillitsen har fått henne til å lure på om det ikke lenger er noen som bryr seg om hvordan en bok er skrevet.

Lesebrett

Hva har dette med lesebrettene å gjøre? Med dem er bøkene alltid tilgjengelig for oss. Og de av oss som leser på brett, leser mer enn vi gjorde før. Men konsentrasjonen er dårligere. I en undersøkelse amerikanske Pew Research Center gjennomførte blant amerikanske lærere i 2011 svarte hele 87 prosent at de tror dagens digitale teknologi skaper en generasjon som blir lett distrahert og har dårligere konsentrasjonsevne.

Basert på min egen evne til å lese en bok uten avbrudd tror jeg de har helt rett. Med all verdens bøker tilgjengelige rett under nesen blir tålmodigheten med den du har valgt lett tynn. Og når e-postene tikker inn og noen har lagt ut en hysterisk morsom kattevideo på Facebook, blir det fristende å ta en pause fra lesingen. Litteraturen har sannsynligvis aldri hatt sterkere konkurranse. Det er ikke rart det krever en gripende historie for å få oss til å lese videre. Og for noen fantastiske historier som finnes der ute!

Fantasy og thriller

Men etter å ha brukt sommeren på de fire mursteinene som så langt har kommet i den fantastiske fantasyserien «The song of Ice and Fire», og deretter en 1200 sider lang thriller fra spenningsmesteren Stephen King, må jeg innrømme at jeg satt igjen med litt den samme følelsen som når du har spist akkurat litt for mye smågodt.

Så til de av dere som har hatt nok konsentrasjonsevne til å lese helt til bunns i denne teksten: høstens norske boklister rommer historier som vil holde deg klistret fast i lesebrettet. Men også litteratur det er vondt og vanskelig å lese. Så ta for eksempel en titt på utdraget vi i dag bringer fra Jan Roar Leikvolls etterlatte tekster i dagens avis. Han gjør det ikke lett for deg. Det tar tid å skjønne hva han prøver å fortelle. Noen ganger er ikke det viktigste å fortelle en historie. Men å gjøre det litt vanskelig for oss.

Les mer om

  1. Kultur