Kommentar

Generasjon konsensus

  • Erik Tornes
    Erik Tornes
    Debattredaktør
Yahya Hassans dikt har vakt stor oppmerksomhet både i Danmark og her i Norge. Kan norske ungdommer lære noe av hans ytringsmot? spør Erik Tornes.

Det er langt herfra til Yahya Hassan, skriver debattredaktør Erik Tornes om konfliktsky norsk ungdom.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er kanskje mer talende enn vi liker å tenke på: Mandag ble den danske Yahya Hassans dikt utgitt på norsk. 18-åringen, som i store bokstaver skriver om autoriteter, integrering og religion, er blitt et symbol på ytringsfrihet. Dagen etter, i Fritt Ords lokaler, ble det sluppet en rapport som beskriver hvordan norske tenåringer på Facebook unngår å flagge støtte til Arbeiderpartiet, fordi det kan irritere noen.

Avstanden til Yahya Hassan er påfallende.

Ekkokammer

TNS Gallups rapport Om ungdoms forhold til sosiale og redigerte medier forteller først og fremst hvor viktig det er for de unge ikke å skille seg ut.

— Det er en ungdomskultur som foretrekker konsensus, sier Jens Ludvigsen, seniorforsker i TNS Gallup, til Dagens Næringsliv.

Dermed blir Facebook et ekkokammer, der det ikke er rom for uenighet.

En ungdom sier: «Man bør ikke skrive det hvis man har veldig sterke meninger». Og en annen: «Det er mer akseptert å legge ut bilde av seg selv som spyr enn å skrive hva slags parti man stemmer.» En tredje har denne erfaringen: «Jeg hadde et profilbilde med Arbeiderpartiets logo fra valget i 2009. Nå legger jeg ikke ut sånt lenger. Tenker mer over at folk kan bli sure nå. Jeg irriterte en jente veldig.»

Er det der vi er? Er det norsk debatt 2014?

Ligner ikke den virkelige verden

Er det et problem at Facebook ikke er særlig egnet som debattarena? Ikke for Facebook, selvsagt, men for oss - fordi unge i stadig større grad velger bort tradisjonelle medier og isteden bruker Facebook som nyhetskilde.

Og som rapporten tyder på: Dette er en nyhetskilde der kontroversielle saker aktivt velges bort. Det handler om likes. Nyhetsbildet du møter på Facebook ligner ikke på den virkelige verden. Som Eivind Lid, påtroppende leder av Institutt for Journalistikk, sier: «Ungdommen føler at de er orientert gjennom Facebook. Dere er ikke det. Det kan dere umulig være».

Hva skal vi gjøre?

Det viktigste i Jens Ludvigsens rapport er likevel dette spørsmålet: «Hvordan skal voksenverden gi ungdommen mot til å utfordre og trosse konsensustankegangen?»

Han Snowden er kul. Det er kult når noen står helt alene mot en makt som gjør noe feil (fra rapporten)

Dette er en oppgave for foreldre, politikere, lærere og ikke minst for oss i mediene. Et levende ordskifte er helt nødvendig i et fungerende demokrati, og det bør bekymre oss alle hvis konsensusen blir for stor.

Hvis man har meldt seg inn i en diskusjon må man tåle litt også. Man må tåle å få litt kritikk og litt harde tilbakemeldinger. Derfor deltar jeg ikke (fra rapporten)

Bare de siste ukene har vi sett hva debatt nedenfra har gjort med reservasjonsdebatten: En regjering måtte snu. Og et lokalt folkelig engasjement har bidratt til utsettelse av Utøya-minnesmerket. Dette er bare to eksempler på vanskelige, men viktige debatter.

Vår oppgave er å sørge for gode debattarenaer der debatten ikke havner i grøftekantene, der det ikke ender opp med personhets, der ord møter ord. Si ;D er en slik arena, men vi kan gjøre mer. Derfor lanserer vi nå #upublisert (ja, vi er inspirert av Urørt!), en skrivekonkurranse for unge og ferske skribenter mellom 13-21 år.

Konkurransen:

Les også

Er du #upublisert?

Yahya Hassan er en helt spesiell stemme og man skal ikke dra sammenligningen for langt, men kanskje har norske ungdommer likevel noe å lære av ham: Av og til er det nødvendig med store bokstaver.

Twitter: ErikTornes

Les også

  1. Er du Upublisert?

  2. Vil ikke møte nett-trollene

  3. Var ekstremist, ble islamkritiker

  4. - Feighet går igjen i alle religioner

Les mer om

  1. Kultur