Kommentar

Frykten for sensur

 • Mina Hauge Nærland

Aftenposten har midlertidig lukket debattsentralen og forhåndsmoderer nettdebatten i respekt for de rammede etter terrorangrepene. Foto: Ingar Storfjell Foto: Storfjell Ingar

Hvor går veien videre for nettdebattene?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Les også:

Les også

Stoppet debatt på nett etter terror

De fleste av oss som følger nettdebatter har sett avleggere av Anders Behring Breiviks mørke og hatefulle tankeunivers også i etablerte nettmedier. Når mediene nå stenger for debatt eller innfører strengere modereringsregler, er det et nødvendig tiltak som gir oss tid til å reflektere over hatets digitale natur, og hvilket ansvar vi har for å formidle det.

Vi må komme ut på andre siden med en ny vilje til å skape diskusjoner som ikke ødelegger.

For enkelt

Diskusjonene om nettdebatter har før terrorangrepene i all hovedsak dreid seg om tekniske løsninger, innlogging, krav om fullt navn og forhåndsmoderering. «Internett er en kloakk» har vært en standhaftig tittel på utallige bekymringsmeldinger med altfor enkle analyser.

Når vi nå vet at massemorderen skrev under fullt navn i flere tilfeller, er det åpenbart at problemet ikke kan reduseres til teknikk. Vi har unngått å drøfte det som virkelig har betydning for nettdebatten – dens sosiale form, dens kultur.

Vi i mediene bør delta i nettdebatter knyttet til våre egne saker i langt større grad. Diskusjonen blir oftest bedre hvis skribenten tar seg tid til å lytte, svare på innsigelser og takke for innspill. Kommentatorer i samtale om sin egen tekst, hever nivået på samme måte. Eller tenk hvis en bekymret leser fikk et varmt og informert svar fra en professor og kronikkforfatter?

Vi må bry oss om, og blande oss inn.

Frykter sensur

«Dere har gitt samtlige av oss brukere merket ekstremister. Terroristen stilnet i underkant av 100 mennesker og at dere som tilhengere av det frie ord tar dere av resten, er intet mindre enn en skam.» Det skrev en frustrert leser til meg nå nylig. Mange som i likhet med ham er kritiske til at vi nå begrenser nettdebatten, er innvandringsmotstandere som frykter at deres bekymringer blir sensurert bort.

Innvandringsfrykten vil ikke forsvinne på grunn av terrorangrepet, selv om sorgen kan knytte oss nærmere hverandre på tvers av tro, farge og livsfilosofi. Vi bør ikke fjerne muligheten for å diskutere bestemte tema, da kan vi risikere å henvise viktig samfunnsdebatt til de destruktive krokene på nettet vi dessverre er blitt bedre kjent med etter terrorhandlingen.

Nettdebatten er viktig, den har et stort demokratisk potensial. Innvandringsmotstandere og andre med sterke meninger måskjerpe seg og slutte å spre trusler, rasisme og frykt. Vi i mediene bør samtidig komme oss ned av vår høye hest.

Den nye nettdebatten må bli varmere, mer informert og mer mangfoldig, og vi bør alle delta.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Detaljene vil avgjøre hvor viktig knivangrepet i Møllergata er for det norske samfunnet.

 2. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. DEBATT
  Publisert:

  Alle klager på mediene … | Kjersti Løken Stavrum

 4. DEBATT
  Publisert:

  Vi må ikke la oss dras inn i terroristenes fantasiverden.

 5. NORGE
  Publisert:

  Sylvi Listhaug fjerner bilde fra sykehjem etter reaksjoner fra pårørende

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Dere som har kritisert FNs migrasjonspakt: Dere har ingen grunn til å klage nå.