Kommentar

Brexit – en blytung historie | Nils Morten Udgaard

 • Nils Morten Udgaard <br

Nils Morten Udgaard er tidligere utenriksredaktør i Aftenposten. Olav Olsen

Storbritannia har gjennom århundrer villet være tungen på vektskålen i Europa, og har stått fremmed overfor vår tids politiske konstruksjoner – som EU.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det praktfulle Blenheim Palace–Winston Churchills fødested nær Oxford – var en gave til hans Marlborough-forfedre, etter slaget ved den lille bayerske landsbyen Blindheim i 1704. Der ble et mektig Frankrike stanset på vei mot Wien, av briter og østerrikere. Ingen skulle helt få dominere det europeiske kontinent.

Slik har det vært siden. Napoleon ble slått av briter og prøyssere i Waterloo i 1815. Et mektig Tyskland stanset to ganger i vest, i 1918 og 1945, av briter og amerikanere. Frem til Sovjetunionens fall i 1991 holdt britene 50.000 soldater ved Rhinen – eneste gang de har stasjonert tropper på kontinentet. Moskva skulle holdes i sjakk.

Hvor mye av den samme holdningen ligger bak, når statsminister Theresa May onsdag leverer inn Storbritannias oppsigelse til EU? Kanskje mer enn vi tror.

Anti-holdningene

Britene har i praksis aldri definert seg selv som en del av det EU-samarbeidet som nå har rundet 60 år. Det gjelder også Tony Blair, statsministeren som i år 2000 holdt en tordentale på børsen i Warszawa og mente at britenes EU-politikk i 50 år hadde vært «preget av grove feilvurderinger, av at vi mistok det vi ønsket for å være det sto overfor, av nøling, fremmedgjøring, uforstand».

Les også

Lederne planlegger en ny kurs for Europa. Det kan få konsekvenser for Norge.

Et minne fra mai 1990 sitter i hukommelsen, fra de første «to-pluss-fire»-forhandlingene som samlet Tyskland etter Berlin-murens fall, og som også gjorde formelt slutt på Den annen verdenskrig. Fire allierte og to tyske utenriksministre satt på rekke og rad foran tusen ropende journalister i Hotel Maritim i Bonn. Ytterst til høyre skuet britenes Douglas Hurd en hel time ut i luften, uten å få et eneste spørsmål.

Britene sto utenfor. Statsminister Margaret Thatcher ønsket ingen samling. Seks uker tidligere hadde hun invitert britiske historikere til et Tyskland-seminar. Hennes nøkkel-rådgiver, Charles Powell, fortalte pressen at de hadde fått høre at «typiske deler av den tyske karakter er angst, aggressivitet, overlegenhet, hensynsløshet, selvtilfredshet, mindreverdighetskomplekser, sentimentalitet».

Flere historikere protesterte mot gjengivelsen. Men Thatchers negative bilde festnet seg i det konservative parti. Der har anti-EU-holdningene bare økt og økt.

Historie er viktig

Høsten 2012 talte den avgåtte britiske statsråden Liam Fox på Blindern og sa – omtrent som president Trump i dag – at EU er tyskernes forsøk på å unnslippe «fortidens demoner», men har ført dem «tilbake til fortiden». Dere i Norge, sa han til 400 studenter, har jo vært okkupert i fem år «så dere ved med hvem dere har å gjøre». I dag er han Mays handelsminister.

Les også

Frank Rossavik kommenterer: EU er en union av ti tusen fillesaker

Da hennes Brexit-minister David Davis i januar ble spurt om embetsverket klarer å håndtere Brexit, svarte han at «når vårt land klarte å håndtere Den annen verdenskrig, da kan vi håndtere dette». Utenriksminister Boris Johnson har sammenlignet Brexit med «en flukt, som i en film om annen verdenskrig».

Historie er viktig for britene, med «their finest hour» i 1940 – alene i kampen mot Nazi-Tyskland.

Deres beste hoder forstår utviklingen i dagens Europa like godt som andre, men en regjering preget i økende grad av tory-partiets krigs-dominerte historiesyn møter motbakker i EU.

Et lite råd til slutt: Besøk Blenheim Palace, om du kan–og la historien berøre deg.

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. EU
 2. Brexit
 3. EU-politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det britiske imperiet er dødt. Men lever videre som et fantasifoster på britisk høyreside.

 2. KOMMENTAR

  Kan man ha stor respekt for en elendig statsminister?

 3. KOMMENTAR

  Britisk sunn fornuft vinner viktige slag

 4. VERDEN

  I dag gikk startskuddet for britenes exit. Dette er tabloidenes frekke spark til resten av Europa.

 5. KOMMENTAR

  Norgesmodellen på brexit-besøk

 6. KOMMENTAR

  Ny rapport viser hvordan brexit vil ramme Europa. Norge kommer dårlig ut.