Kommentar

Henrik Nor-Hansen er ikke riktig kandidat til den viktigste litteraturprisen

  • Ingunn Økland. Hovedanmelder og kommentator

Henrik Nor-Hansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Foto: Nina Kristin Nilsen

Ikke uventet er Vigdis Hjorth nominert til Nordisk råds litteraturpris. Henrik Nor-Hansen er et overraskende og ganske merkelig valg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bokåret 2016 er ikke over før litteraturprisene er delt ut.

Denne uken kom nominasjonene til de to kanskje viktigste prisene. Tarjei Vesaas’ debutantpris står sterkt fordi den gir yngre forfattere et skikkelig løft. Nordisk råds litteraturpris har lange tradisjoner og et stort nedslagsfelt.

Les også

Les om alle årets nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris

Hjorth alene med suksess

Vigdis Hjorth er nominert fra Norge. Det er helt som forventet. Arv og miljø er allerede nominert til fire nasjonale priser. Foreløpig har den kun fått Bokhandlerprisen, men det er stor sannsynlighet for at forfatteren vinner Kritikerprisen i mars.

Hjorth er i grunnen blitt stående ganske alene som veletablert forfatter med suksess i bokåret 2016. Hun har også hatt et kommersielt gjennombrudd med Arv og miljø.

Vigdis Hjorth er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Les også

Les Aftenpostens anmeldelse: Hjorth med feberhet incesthistorie

Rått om barnefordeling

I denne situasjonen har juryene satt sin ære i å løfte frem mindre kjente forfattere. Det er ansporende. Monica Isakstuen vant Brageprisen for en rå og huggende roman om barnefordeling i det moderne Norge.

Les også

Noen må si det høyt: - Delt bosted er vanskelig

Gunstein Bakke er nominert til flere priser for en fabelaktig flettverksfortelling om svangerskap og «apekvinnen» Julia Pastrana (1834-1860). Andre mindre kjente priskandidater for allmennheten er Kyrre Andreassen, Nina Lykke, Tone Hødnebø og Dag Johan Haugerud.

Hvem er Henrik Nor-Hansen?

Og nå Henrik Nor-Hansen. Hvem er han? Hva har den norske bedømmelseskomiteen i Nordisk råd funnet som de fleste andre har oversett? Boken er heller ikke anmeldt i Aftenposten. Det kunne den godt ha vært.

Henrik Nor-Hansen er 49 år. Han har utgitt fem diktsamlinger og fire romaner. Termin er tredje bok i en serie med knusktørre skildringer av nedstemte menn preget av selvmordstanker. De to første bøkene har så saklige titler at de er morsomme: En redegjørelse for reisestipendet 2010 og En kort evaluering av psykososialt stress. Alle de tre bøkene er på under 90 sider.

Det er definitivt litteratur med spesielle kvaliteter. I stedet for å søke et inderlig og følsomt språk for nedstemtheten, går Henrik Nor-Hansen til den motsatte ytterlighet.

Politiet forteller. Eller NAV

Historiene ligner en blanding av pasientjournaler, politirapporter og NAV-notater. Innimellom får vi kvasi-sosiologiske betraktninger om stemningsskifter i Stavanger-regionen.

Hovedpersonene selv kommer til uttrykk gjennom referat. Eksempelvis virker det som om Kjetil Tuestad i Termin er avhørt og intervjuet av utallige instanser etter at han i en alder av 26 år ble utsatt for grov vold i utkanten av Hommersåk sentrum.

«Kjetil Tuestad kan i dag beskrive møtet med psykiatrien som positivt. De så nærmere på depersonalisering og andre dissosiative lidelser (…) De gav ham et eget rom, det er kjent at Kjetil ble liggende og bla i Illustrert Vitenskap (…) Kjetil Tuestad uttrykker vansker med å opptre i en sosial kontekst.»

Den distanserte stilen blir innimellom brutt opp av makabre detaljer om voldsepisoder i Stavanger-regionen eller urovekkende tilstander hos hovedpersonen: «Kjetil mener å ha hørt hekksakser over hele nabolaget.» «Kjetil Tuestad har erkjent tidvis frykt for egne voldsfantasier».

Diagnosesamfunnet

Det står et gufs av denne litteraturen. Henrik Nor-Hansen skaper en både klaustrofobisk og komisk følelse av at «noen» følger med på de skakkjørte heltene (kanskje også på leseren). Disse «noen» er tilsynelatende en slags omsorgspersoner, men skildrer livet i et fremmedgjørende språk fullt av samtidens diagnoser og forståelsesmodeller.

Hvorfor ikke velge det beste?

Henrik Nor-Hansen har noe for seg, men Termin er ikke en av de to beste bøkene som ble utgitt i Norge i 2016.

Juryen har lett med lykt og lupe etter gode alternativer - mens den opplagte kandidaten sto rett foran dem. Faktisk er Nordens mest kjente forfatter oversett eller vraket av alle de norske prisjuryene. Kanskje kan det skyldes at romanen Om våren inngår i en syklus på fire bind. Eller kanskje er man bare lei av Karl Ove Knausgård.

Etter min mening er Om våren hans beste bok. Forfatteren har vært nominert til den nordiske prisen før. Da var han mindre kjent. Nå er han så kjent at det kanskje blir et for kjedelig valg for norske jurymedlemmer.

Les også

  1. Jan Kristoffer Dale er nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris (32): – Jeg falt utenfor. Det eneste NAV ga meg var et jobbsøkerkurs

Les mer om

  1. Litteratur
  2. Nordisk råds litteraturpris
  3. Vigdis Hjorth