Å skape arbeidsplasser | Hadia Tajik

De bidro til å forme Norges største arbeidsplass. Stortingsrepresentant Rolf Hellem (Ap), som nå er 93 år gammel, var blant politikerne som la grunnlaget for Norges oljenæring og -politikk. Her ses han ytterst til høyre sammen med daværende direktør i Statoil, Arve Johnsen (t.v.) og venstrerepresentant Hallvard Eika under en oljedebatt i Stortinget i 1974.

I 1971 satt Rolf Hellem ved kjøkkenbordet hjemme i Narvik og formulerte de ti oljebud. Det var aktiv næringspolitikk – nesten hyperaktiv, vil kanskje noen si. Men det var fremsynt, og helt riktig å gjøre.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Politikere skaper ikke arbeidsplasser. Det er det ansatte og bedriftseiere som gjør.

Likevel hender det jeg blir ivrig og sier «Vi skapte 360.000 nye arbeidsplasser da vi satt i regjering sist, to tredjedeler i privat sektor!» Alltid blir jeg litt irritert på meg selv. Jeg prøver jo egentlig å si at dette ble skapt, ikke at jeg personlig og kollegene mine har skapt det. Vi har ikke det.

Les hele saken med abonnement