Ingen knockout for Trump | Frank Rossavik

Donald Trump på talerstolen i Palm Beach, Florida, mens hans tidligere rival, guvernør Chris Christie, ser på (t.v.).

Supertirsdagen ble en triumf for Donald Trump, men han er ikke presidentkandidat ennå.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Før valglokalene stengte i natt norsk tid kunne det ikke offentliggjøres valgdagsmålinger om hva folk hadde stemt. Derimot kom CNN med målinger av de republikanske velgernes sinnsstemning: 50 prosent av dem i Texas oppga å være «sinte» (på den føderale regjeringen), og 41 prosent «misfornøyde».

Dette kunne straks utlegges som at eiendomsmogul og tv-kjendis Donald Trump og senator Ted Cruz – de to hardeste neglene – ville gjøre det skarpt. Sistnevnte vant da også Texas, ikke overraskende. Texas er Cruz’ hjemstat. Trump ble en god nummer to.

Sinne og mismot

I Georgia var 47 prosent «sinte», 45 prosent «misfornøyde». Der vant Trump med klar margin, foran Cruz.

Donald Trump på talerstolen i Palm Beach, Florida, mens hans tidligere rival, guvernør Chris Christie, ser på (t.v.).

Virginia var harmonisk i sammenligning: Her svarte 50 prosent av velgerne at de var «misfornøyde», mens kun 36 prosent var «sinte». Donald Trump vant her også, men ikke så klart. Senator Marco Rubio fra Florida kom ganske nær ham på andreplass.

Alle varianter ser dårlige ut for republikanerne

Nesten alle spurte republikanske velgere var enten «sinte» eller «misfornøyde» eller begge deler. Mange følte seg også «sveket» av eget parti – rundt 60 prosent i Georgia og Alabama.

Smalhans

Hvorfor er mange amerikanere så sinte og mismodige nå? Velvillige analytikere vi svare «økonomien». Makrotallene i USA er ikke så verst: arbeidsløsheten synker og bruttonasjonalproduktet stiger. Problemet er at dette ikke merkes blant vanlige folk. Realinntektene blir lavere, og oppleves som enda lavere. Mange har problemer med å få regnestykkene sine til å gå i pluss.

Mange republikanere vil svare «Barack Obama». Presidenten som sa han skulle forene, har i stedet økt motsetningene. Han har, slik mange ser det, redusert verdens respekt for USA. Og han har, slik de også ser det, innført en nærmest sosialistisk reform av helseforsikringssystemet, det såkalte Obamacare.

Rasisme

Den amerikanske venstresiden og andre kritikere av landets konservative vil svare «rasisme», i form av en ulekker graut av misnøye med presidentens hudfarge, meksikanske immigranters antall og muslimskes antatte tilbøyelighet til å være terrorister.

Donald Trump personifiserer alt dette. Han spiller åpenbart på rasisme, han er indignert på vegne av vanlige folk med slunken lommebok, han hamrer løs på Barack Obama – og på Hillary Clinton, som fremstilles som mer av det samme. Trump opptrer som så rasende at supporterne nikker begeistret, mens de fleste andre – også mange republikanere – ser på ham som fullstendig ko-ko.

Vinner overalt

Mange av republikanerne som ikke liker Trump bor i Virginia, like ved hovedstaden Washington D.C., der de jobber. Men selv ikke her klarte Marco Rubio, den mest moderate i toppsjiktet, å vinne. Han kom nær seierherren Trump, men det er ikke godt nok.

Donald Trump viser evne til å vinne i de forskjelligste stater, om enn ofte er med knapp margin, og har nå en solid seiersrekke. Hvis en «normal» kandidat hadde stått der Trump står nå, ville de fleste ha sett på løpet som kjørt. Men fordi så mange republikanere slett ikke vil ha ham som kandidat, vil det fortsette.

Galt uansett

Problemet for høyt utdannede, ofte velstående, moderate republikanere – partiets tradisjonelle elite – er at de ikke vil ha nummer to i løpet heller. Den meget religiøse og konservative Ted Cruz vant i natt sin hjemstat Texas og nabostaten Oklahoma, og hadde en seier i Iowa fra før. Cruz henger dessuten godt med i mange andre stater.

Marco Rubio ligger også i overkant langt til høyre, men er akseptabel for den nevnte partieliten. Problemet er at han ikke får dreis på kampanjen sin. I natt vant han endelig en stat, Minnesota, der det ble holdt partimøter, ikke primærvalg. Ellers plukker han en del andre— og tredjeplasser, men i flere stater sliter han med grensen på 20 prosent som kreves for å få en andel av statens valgmenn.

Rubio er ikke ute ennå, men det ser ikke bra ut.

Stor fare for splittelse

Det finnes grovt sett to muligheter for det videre forløpet. Trump kan fortsette å vinne. I så fall vil han etter hvert passere halvparten av valgmennene, og avgjøre kampen også matematisk. Den andre muligheten er at Cruz og Rubio – kanskje også Ohio-guvernør John Kasich, som gjør det bra i noen stater – plukker valgmenn nok seg imellom til at Trump ikke får flertall. Da må det forhandles på republikanernes landsmøte i juli.

Alle varianter ser dårlige ut for republikanerne. Vinner Trump, må partiet stille med en presidentkandidat som ikke vil få full støtte i egne rekker, og som — normalt, i den grad noe blir normalt i denne valgkampen - heller ikke har gode muligheter til å slå demokratenes kandidat, trolig Hillary Clinton. Vinner Cruz, blir bildet omtrent det samme. Vinner Rubio, kandidaten som antas å ha best sjanser mot Clinton, blir det trolig etter et langt og blodig slag som varer inn i selve landsmøtet, og som også kan splitte partiet.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Følg Rossavik på Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.