Kommentar

NRK skal gjøre lørdag til ny fredag

  • Vidar Kvalshaug

Anne Sandvik Lindmo har lenge vært nevnt som den nye Skavlan. Foto: Trond Solberg/Scanpix

Spørsmålet er om dette er begynnelsen på slutten for <i>Skavlan</i>.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vidar Kvalshaug Foto: Indrelid Trygve

Programmer der man skaper TV-øyeblikk som inngår i den nasjonale minneboken. Disse programmene jakter NRK stadig på å lage. En viktig oppgave for Statskanalen er å samle folket og gi dem kollektive TV-referanser, og de har stort sett klart det. Fredagen ble bygget opp til det vi i dag kjenner som Gullrekka, men det tok mange år å få den riktige kombinasjonen i sendeskjemaet. Fredrik Skavlan dukket opp med Først og sist i 1998 og fikk følge av Nytt på nytt og Beat for beat året etter. Da falt alt på plass, og rekkefølgen ble sanglek, nyhetspanel og aktuelt talkshow.

Dramatikk på en fredag

Hver gang en minister kom eller gikk, var denne selvskreven og aktuell gjest hos Skavlan. Hver gang en mediestorm hadde blåst hardt gjennom hele uken, var hovedpersonen hos Skavlan for å oppsummere. Skavlan fanget opp de store hendelsene og ledet et program alle måtte se. Han var dyktig, suksessen vokste og han ble til slutt større enn programmet. Han ble så stor at han til slutt ville ha Sverige under seg også, og da mistet han noe av grepet på det norske markedet. Ikke i seertall, men i antall aktualitetssaker og norsk tilhørighet. Slikt følger NRK-direktørene godt med på.

Fredrik Skavlans selskap har etter sigende signalisert at de vil enda lenger ut i verden. De ønsker å sende fra London, og selvsagt er det enklere å fly nordmenn og svensker til London enn å få superstjerner til å ta en omvei til Stockholm. Hvis dette blir en realitet, fjerner han seg enda mer fra norsk nyhetsvirkelighet og det blir behov for et program som tar den tilbake. Dette programmet kommer neste år og har Anne Sandvik Lindmo som programleder.

Lørdagens liturgi

NRK setter ikke Lindmo opp som en konkurrent til Skavlan, for eksempel ved å bruke henne på NRK2 eller like etter Skavlan. Nei, de gir henne etter alt å dømme en solid plass i lørdagskvelden. Lindmos program inngår i en større strategi der lørdagen skal få en fast struktur slik fredagen fikk for ti år siden. NRK har hatt store suksesser på lørdagskvelden, men ikke jevnt nok og ikke godt nok. Lørdagen trenger både skjemt og alvor og den trenger tre programmer som drar, ikke bare ett eller to og litt utenlandsk krim og film, som har være regelen hittil. Lørdag skal bli det nye fredag, og dette blir den store oppgaven for Charlo Halvorsen som relativt nylig har tatt over som øverste leder i NRKs underholdningsavdeling.

1,6 mill pr. program

Personlig har jeg vært lei Skavlan lenge. Programmet har hatt gode enkelthistorier, men det er blitt for mange hensyn å ta alle veier, til begge språk og begge kulturer. Når the chattering classes, skravleklassen som ofte ytrer seg offentlig, slutter å snakke om et så sentralt program som Skavlan, tar NRK selvsagt det hintet.

Det ble uro i Skavlan-redaksjonen da det tidligere i år ble kjent at Anne Sandvik Lindmo kommer med et program. I land NRK pleier å sammenligne seg med, finnes det to talkshow pr. helg. Disse pleier å være temmelig forskjellige og lever godt ved siden av hverandre. Med Skavlans utferdsplaner og det bransjen kaller "å ta av et program før folk oppdager hvor lei de egentlig er," kan det hende vi er inne i de avsluttende rundene av også svorskeversjonen av showet.

Dette er også et kostbart program for NRK. De deler seerne, men ikke regningen med SVT. Skavlan har vært en god forhandler, og klart å få uavhengige kontrakter med hver kanal – og håver inn rundt 1,5 millioner pr. program. Av dette skal han lønne en stab, leie studio, betale transport og andre utgifter, men det er god butikk.

Den nye Skavlan

I musikkbransjen jakter man alltid på den nye Dylan. Poenget er at alle nye dylan´er man finner, ikke ligner den forrige. De kan komme fra en annen sjanger, de kan ha et annet kjønn og dukke opp på helt andre måter enn forventet. Anne Sandvik Lindmo har lenge vært nevnt som den nye Skavlan, men hun vil trolig ikke vedkjenne seg den merkelappen. Lindmo har gått gradene i NRK, fra P3 til Store Studio og Sommeråpent . Hun har vunnet en rekke bransjepriser, men har vært tålmodig. Nå får hun sjansen på lørdag, en kveld som skal restruktureres over litt tid, og der NRK nok en gang skal bevise at de kan skape fjernsynsprogram som lager stoff for den nasjonale minneboken.

vidar.kvalshaug@gmail.com

Twitter.com/Kvalshaug

Les mer om

  1. Kultur