Kommentar

Brevik-saken: Ingen tiltro til tiltalte

 • Inge D. Hanssen
  Inge D. Hanssen
  rettskommentator

Den tidligere politimannen (42) ribbes for all troverdighet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ekspolitimannen fikk tre års fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua.

Straks tiltalte ble gjort kjent med dommen gjennom sin forsvarer, reagerte han med å anke til lagmannsretten.

Det er ingen overraskelse, så lenge han hele tiden ikke har erkjent annet enn falsk forklaring til politiet. Vurderer lagmannsretten bevisene på samme måte som dommerne i Nedre Telemark tingrett, vil anken ikke få noen betydning. Utfallet blir det samme.

For en erfaren politimann må det være drepende å få en slik dom over sin egen troverdighet. Det verste av alt; retten er ikke i tvil.

Hva skjedde på broen?

Natt til lørdag 3. august i fjor falt Linn Madelen Bråthen (33) ned fra Breviksbra. Hun ble funnet død i sjøen noen timer senere. I fallet brakk hun en nakkevirvel, skjoldbrusken og bekkenet. Rettsmedisinerne kom til at hun døde av nakkeskadene umiddelbart eller kort tid etter at hun traff vannflaten.

Spørsmålet om hva som skjedde på broen denne natten, sto selvfølgelig sentralt under rettsforhandlingene. Den hele og fulle sannhet har vi nok ikke fått, men på punkt etter punkt tilbakeviser retten de forklaringer tiltalte har gitt.

42-åringen har hele tiden nektet for at han hadde et seksuelt forhold til Linn Madelen. Retten har en annen oppfatning: Innholdet i Skype-samtalene sammenholdt med forklaringene til flere av Linns venninner, tilsier klart at tiltalte og Linn hadde seksuell omgang ved flere anledninger.

Les også:

Les også

Aktor ber om tre års fengsel for tidligere politimann

Tiltalte har hevdet at det ikke var noen krangel mellom ham og Linn på broen. Basert på forklaringene til en rekke vitner som har hørt rop og skrik fra broen på det aktuelle tidspunktet, er retten ikke i tvil om at det oppsto en kraftig krangel mellom dem.

Retten er overbevist om at krangelen dreide seg om forholdet mellom dem. Linn befant seg utvilsomt i en akutt, psykisk ustabil tilstand da tiltalte forlot henne på broen.

Hadde noe å skjule

Etter at Linn var falt fra broen, bestemte tiltalte seg for å løpe hjem. Han konkluderte med at Linn var omkommet og at han ikke kunne gjøre noe fra eller til.

Retten er overbevist om at dette dels skyldes at han følte seg medansvarlig for dødsfallet, dels at han risikerte tap av omdømme og anseelse dersom han fortalte sannheten om sitt forhold til Linn og bakgrunnen for krangelen på broen. Han risikerte samlivsbrudd. Han risikerte å miste sin beste venn, Linns samboer. Han risikerte jobben som politimann.

Tiltaltes opptreden tilsier at han hadde noe å skjule, heter det i dommen.

Hensynsløs opptreden

Samme dag som Linn ble begravet, ble tiltalte pågrepet. Ifølge ekspolitimannen selv, ble han lettet; nå kunne han endelig fortelle sannheten. Retten har ingen tiltro til dette. Den utelukker at forklaringen hans er riktig.

I skjerpende retning legger retten vekt på at tiltalte utsatte Linns samboer og øvrige familie for betydelige belastninger ved ikke å fortelle sannheten.

Tiltaltes opptreden fremstår som hensynsløs, mener retten.

Les Inge D. Hanssens kommentarer om Brevik-saken:

Les også

 1. Bevisene ville ikke holdt i en drapssak

 2. «Påstanden om selvmord er svekket»

 3. Nye vitner kalles inn

 4. Synsing om avdødes psykiske tilstand

 5. Hva skjedde på Breviksbroen?

Les mer om

 1. Kultur