Kommentar

Steinmeiers varsko | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Tysklands utenriksminister mener NATO driver unødig sabelrasling mot Russland. Utspillet får merkelig lite oppmerksomhet, skriver Frank Rossavik.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vekker til live en gammel konflikt med kansler Angela Merkel. Hektor Pustina / TT / NTB Scanpix

Lørdag ble det kjent at utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) hadde gitt et intervju til storavisen Bilds søndagsutgave, der han kom med krasse utfall mot Anakonda 2016, NATOs pågående storøvelse i Polen.

Steinmeier er bekymret for krisen mellom Russland og NATO, og mener «at det vi ikke må gjøre nå, er å forverre situasjonen med sabelrasling og krigshyl».

«Den tar feil som tror at man skaffer mer sikkerhet ved å gjennomføre symbolske panserparader mot østgrensen,» sa han også. Utenriksministeren vil i stedet ha dialog og samarbeid med Russland.

Les også

Slik angriper Russland tyskerne: Hacking, falske nyheter og forbindelser til ytre høyre

Undergraver NATOs strategi

Utspillet er oppsiktsvekkende på flere måter. For det første er Frank-Walter Steinmeier ikke en mann av de store ord, og her brukte han dem.

Dernest kan man lure på om NATOs nest største medlemsland virkelig ikke greier å la sin stemme bli hørt i alliansens organer. Hvis Steinmeier mener Anakonda 2016 ikke burde vært holdt, kunne Tyskland vel ha stanset øvelsen? Alle medlemsland har vetorett i NATO.

For det tredje – og viktigst – er det forbausende at NATOs strategi på denne måten blir undergravd av den tyske utenriksministeren. I Moskva må Vladimir Putin storkose seg.

Les også

Tysklands utenriksminister advarer NATO mot "sabelrasling"

Merkel bestemmer

Kanskje like overraskende: Steinmeiers utspill fikk stor oppmerksomhet internasjonalt, men i Tyskland ble det bare en krusning i mediebildet. Søndag var saken allerede borte fra forsidene til de store medienes nettutgaver, også fra Bilds.

Grunnen til det siste er også tredelt: Steinmeiers parti, SPD, er juniorpartner i regjeringen. Angela Merkel og hennes blokk CDU/CSU bestemmer. Utenriksministerens utspill kan vise sosialdemokratenes avmakt – og deres markeringsbehov.

Uenigheten mellom Merkel og Steinmeier i synet på Russland er også gammel, den har bare ligget i dvale noen år.

Les også

Han får millioner av russere til å le seg skakk – av Putins politikere

Lite kontroversielt

Dessuten er det Steinmeier sier ikke særlig oppsiktsvekkende i tysk politikk.

I Tyskland har Putin støtte eller forståelse på alle kanter: Die Linke er Moskva-apologeter slik store deler av den ytre venstresiden også var under den forrige kalde krigen. Die Linke gir Ukraina og NATO hovedansvaret for krigen i Øst-Ukraina.

Ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland har nære og ideologisk begrunnede bånd til Vladimir Putin og hans parti, i likhet med flere andre slike partier i Europa.

Bayerns konservative regjeringsparti CSU, som styrer Tyskland sammen med Angela Merkels CDU, vil også redusere spenningsnivået – av mer pragmatiske grunner. Sjefen der, Horst Seehofer, hadde et jovialt møte med Vladimir Putin i februar.

Les også

Slik ødelegger NATO for forholdet mellom Russland og Norge, hevder russisk politiker

Putin høster avling

Steinmeier er heller ikke den første i SPD som har ønsket en mildere vestlig politikk overfor Russland. Særlig har eks-kansler Gerhard Schröder tatt til orde for dette.

Selv i Merkels parti, CDU, finnes det stemmer som advarer mot den harde linjen.

Man kunne fristes til å tro at Vladimir Putins informasjonskrig mot Tyskland, som Aftenposten omtalte søndag, har båret ikke bare frukter, men en hel avling.

Les også

Aftenposten mener: Sanksjonene mot Russland må forlenges

Viktige møter følger

Timingen av Frank-Walter Steinmeiers utspill er selvsagt ikke tilfeldig: Denne uken skal EUs ledere diskutere hvorvidt sanksjonene mot Russland på grunn av landets annektering av Krim og støtte til separatistene øst i Ukraina skal fortsette.

I juli kommer så NATO-toppmøtet i Warszawa, der alliansens strategi er på dagsordenen.

Stadig flere ledere, blant dem Italias statsminister Matteo Renzi, vil ha en mykere linje. Protestene kommer særlig fra landene på NATOs østflanke, de som har grense mot Russland og føler seg truet. De gremmes over vestlige forbundsfellers vankelmodighet.

Les mer om

 1. Nato
 2. Russland
 3. SPD
 4. Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Advarer NATO mot "krigsrop og sabelrasling"

 2. KOMMENTAR

  Tyske liberale vil komme Putin i møte | Frank Rossavik

 3. VERDEN

  Presidentenes kveldsmøte i Paris ble langvarig og livlig. Nå tennes et håp for krigen i Europa som har kostet 13.000 menneskeliv.

 4. KOMMENTAR

  Sikkerhetspolitikken i Europa er blitt en ligning med mange ukjente

 5. KOMMENTAR

  Verden er i krise, men fungerer likevel

 6. KOMMENTAR

  Trump, Clinton og Putin: Kald krig i het valgkamp