Kommentar: Gjennom Berlinmuren til det nye Europa

F-Brødtekst-mled1lederbilde0911.jpg

I januar 1989 sa statsleder i DDR Erich Honecker at Berlinmuren kunne bli stående i 50, ja i 100 år til. Men 9. november falt den forhatte Muren, en begivenhet som ble selve symbolet på en ny æra for Europa.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

I en serie artikler på nett og papir vil vi i tekst, bilder og videoer gi deg nærmere innblikk i begivenhetene i Tyskland denne dramatiske høsten: Hvordan var det egentlig å leve i DDR? Hva skjedde skjebnedøgnet som forandret historien? Hvordan ble enkeltmenneskenes liv forandret?

Også Aftenpostens utenrikskonferanse den 4. november har Europa etter Murens fall som tema.

Den nye tid

For Berlinmurens fall betydde ikke bare at en splittet by og et delt land etter hvert ble gjenforent, men at et helt kontinent som siden krigen hadde vært delt av jernteppet, igjen ble ført sammen.

I dag kan vi når som helst sette oss på et tog eller et fly til Polen, Tsjekkia eller Ungarn. I den andre enden venter vakre byer med sin helt egne historie og kultur, men det er de samme butikkjedene som her hjemme, samme antall restauranter med bugnende menyer og engelsktalende servitører. Menneskene vi møter er kanskje bekymret for arbeidsledighet og klimakrise, og de gleder seg som oss over et innvilget Erasmus-stipend eller til neste ferie i nabolandet.

Alt dette er i dag en så stor selvfølge at vi knapt kan tro hvor annerledes Europa var for ikke så veldig lenge siden, på 1980-tallet. Den kalde krigen delte hele kontinentet i to. Folk i det østlige Europa manglet alt fra toalettsaker til mat og klær, og i butikkene var det ofte knapt noe å få kjøpt. Polen ble regjerte av en general i full uniform og med svarte solbriller. I Romania måtte man godkjennes av staten for å få lov til å eie en skrivemaskin, den kunne være et farlig våpen mot diktaturet. Så sent som 5. februar 1989 ble den siste som forsøkte å flykte over Berlinmuren fra øst til vest skutt.

Solidaritet

Den polske fagbevegelsen Solidaritet og den endringsvillige sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov har størst ære for at kommunismens makt i Europa smuldret opp. Men Berlinmurens fall er blitt det helt store symbolet.

Det er ikke rart: Midt i en europeisk storby gikk en mur som sperret over hundre gater, gikk tvers gjennom boligområder og parker, og hindret kommunikasjon mellom familiemedlemmer og venner i 28 år. Denne sene novemberkvelden for 25 år siden flommet tusenvis inn i en hittil stengt del av sin egen by. Noen lo, noen gråt og dramatikken var så voldsom at det tok dager folk forsto hva som faktisk hadde skjedd: Den kalde krigen og etterspillet av andre verdenskrig var endelig over.