Kommentar

Ta ansvar – drikk champagne!

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

2018 kan bli husket som sommeren da barna brukte østers som agn og det mest ansvarlige nordmenn kunne gjøre var å drikke champagne. Foto: Shutterstock

Slik får du ekstravagant livsnytelse til å fremstå som selvutslettende.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norge risikerer å gå tom for rent drikkevann, men det folk friker fullstendig ut av, er at ølkranene kan gå tørre. Det gir nytt liv til 1200-tallets Håvamål:

Inkje so godt som godt dei segjer er øl for manna-ætt. Di meir du drikk, di mindre vit mun du i hausen hava.

Vi ha vann. Vi ikke ha øl.

Les også

CO₂-krisen kort forklart

Forebyggende bobler

Når vi snakker om CO₂-forbruk, er øl og vann to sider av samme sak. CO2 brukes både til å rense drikkevannet og til å lage bobler i øl.

Nå er det visstnok kommet et skip til Telemark med CO₂-forsyninger, så den akutte faren er over for denne gang. Men det er fortsatt mulig å argumentere forebyggende. Det er et felles ansvar å unngå øl dersom vi også i fremtiden skal være velsignet med rent drikkevann.

Du kan selvsagt drikke en hvilken som helst vin uten bobler dersom du vil ha alkohol og setter samfunnets interesser fremfor dine egne. Men det finnes også musserende viner du kan drikke med den reneste samvittighet, selv i tider med begrenset tilgang til CO₂.

Bobler seg selv

I Champagne lager vinprodusentene gjerne hundrevis av ulike baseviner av druene fra de ulike delene av vinmarkene. Noen av dem blandes og tappes på flasker, og tilsettes sukker og gjær før flaskene korkes og lagres en tre års tid. Underveis skjer en ny fermentering, eller gjæringsprosess om du vil, gjæret spiser sukkeret (og etter hvert seg selv), og CO2 er et av biproduktene.

Fordi flasken er tett, har ikke karbondioksidet noe sted å gjøre av seg, og løses opp i vinen. Flaskene lagres med tuten ned slik at gjærrestene samler seg i flaskehalsen, flaskehalsen fryses ned, og gjæren fjernes som en propp. Deretter toppes flasken med tørr eller søt vin – en dosage – og korkes på nytt.

Den ferdige champagneflasken inneholder rundt 100 millioner små, fine bobler – helt uten tilsatt CO₂.

Med andre ord, og dette er det viktige å huske: Champagne er ikke bare godt, det er det udiskutabelt mest ansvarlige valget av boblende drikke når Europas drikkevann trues av CO₂-mangel.

Tsjekkias nyinnsatte statsminister Andrej Babis viste seg som en ansvarlig politiker da han valgte champagne fremfor øl på innsettelsesfesten. Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN

Crémant og cava er også drikkevannsvennlig

Ønsker du å snobbe nedover, kan du selvsagt drikke rimeligere musserende viner fra andre steder også. Crémant produseres med samme metode som champagne mange steder i Frankrike, som Limoux, Burgund, Loire og Alsace. Spansk cava blir også produsert på denne måten. Og sørafrikanske cap classique-viner.

Italiensk prosecco og tysk sekt produseres stort sett av bulkvin i store tanker, men også de produserer sine egne bobler – det skjer bare i tank, og ikke i flaske. Kvaliteten er vanligvis ikke helt på høyde med champagne, tommelfingerregelen blir derfor (også) denne sommeren å unngå prosecco og øl.

Noen har selvsagt sterke egeninteresser i å avdramatisere situasjonen. Bryggeriforeningens leder Petter Nome anbefaler folk å ha is i magen. Som om de ikke har det uansett på varme sommerdager.

Spørsmålet er hva man skal drikke til isen.

Les mer om

 1. Mat og drikke
 2. Joacim Lund
 3. Vin
 4. Øl

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Champagnesalget stuper med få feiringer

 2. A-MAGASINET

  De beste boblene til 17. mai

 3. A-MAGASINET

  Tips til bobler: Denne champagnen skiller seg ut

 4. A-MAGASINET

  Nyttårsaften kommer før du aner: Finn din flaske til kvelden her

 5. A-MAGASINET

  Vinskolen har funnet de beste boblene til nyttårsaften. Ikke vent for lenge, for da er godbitene allerede plukket.

 6. A-MAGASINET

  Etter at vår vinekspert så realityserien Ex on the beach, måtte hun dele litt boble-kunnskap