De nye rykkevaktene

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen forsvarte på NRK1, NRK2 og P2 NRKs klipping av Skavlan.

Journalister og redaktører må løpe stadig raskere for å forsvare seg.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Da jeg i andre halvdel av 90-tallet startet opp som lokalavisjournalist, løp vi ofte etter politi— og brannbiler. Nå er det helt andre steder det brenner.

Mandag gikk NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fra det ene studioet til det andre på Marienlyst for å forklare hvorfor Skavlan ble redigert annerledes på NRK enn i SVT. Eriksen svarte på kritikk fra Dagbladets John Olav Egeland først i Dagsnytt 18, deretter i Dagsrevyen, før debatt-triatlonen ble avsluttet i Aktuelt. Brannen var ikke slukket, men Eriksen hadde en slags kontroll på flammene.

Beklager 20 ganger

Dagen før brukte Gard Steiro, sjefredaktør i Bergens Tidende, en god del av sin søndags kveld på brannslukking etter at bt.no hadde illustrert en lederartikkel med det Steiro selv beskriver som en «smakløs og støtende» abortillustrasjon. På Twitter skrev Steiro et tyvetall meldinger med «jeg beklager», «det var en tabbe» og «vi legger oss flate». På bt.no ble tegningen fjernet og en beklagelse lagt til nederst i teksten.

Samme søndag skrev Aftenposten på lederplass at «Omskjæring av gutter må tillates». Det kontroversielle standpunktet møtte mye kritikk, ikke minst på Twitter og Facebook. Måtte ikke, burde ikke Aftenposten svare kritikerne, ut over det som sto i lederartikkelen?

Viktig kritikk

Ropene om forklaringer, åpenhet og beklagelser er bra for oss journalister. Det skjerper oss, gjør oss mer nøyaktige og kanskje skremmer det oss også litt. Det er trolig helt nødvendig. Men saken har også en annen side.

Det å svare på all mulig kritikk tar mye tid – tid som helst bør brukes på å lage journalistikk.

De fleste av oss har fortsatt lang, lang vei å gå for å åpne opp journalistikken vår, rette opp feil på en ryddig måte og beklage når det er nødvendig.

Tirsdag skrev BT-kommentator Frank Rossavik på Twitter: «I grunnen bra at aviskommentarene mine nå er bak en betalingsvegg, eller hva det heter. Færre klager, mindre mas.»

Det er en ærlig sak at Rossavik ser det positive i å bli lest av færre, men spørsmålet er: Hvor mye tid skal man bruke på å svare på de samme spørsmålene i alle de forskjellige kanalene?

Fortsatt ikke godt nok

Når en journalist ikke ønsker respons fra leserne, er noe fundamentalt galt – enten med journalisten eller med kommentarfeltet. Rossavik har trolig sitt på det tørre, han svarer fortsatt mange og mye. Men de fleste av oss har fortsatt lang, lang vei å gå for å åpne opp journalistikken vår, rette opp feil på en ryddig måte og beklage når det er nødvendig.

Derfor fortjener NRK skryt for at både Thor Gjermund Eriksen og nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk den siste tiden har stilt opp for å forsvare og forklare NRKs journalistikk, både i egne kanaler, på Twitter og Facebook.

Det eneste som er helt sikkert, er at det kommer til å oppstå nye branner på grunn av journalistiske mangler og feilvurderinger. Da er slukkemannskap nødvendig.

Twitter.com/ErikTornes