Kommentar

Selv PST frykter sikkerhetshullene i Helse Sør-Øst | Joacim Lund

 • Joacim Lund
  kommentator

PST-sjef Benedicte Bjørnland mener at fremmede makters «kartlegging og påvirkning av kritisk infrastruktur» er en av de største sikkerhetsrisikoene i 2018. Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

PST-sjefen mener dataangrep mot «kritisk infrastruktur» er blant de alvorligste truslene mot Norge i 2018.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da PST-sjef Benedicte Bjørnland gikk gjennom den årlige trusselvurderingen tirsdag, konkluderte hun med at vi må regne med at fremmede makter vil gjennomføre datainnbrudd og dataangrep mot kritisk infrastruktur i Norge, og at det er er blant de alvorligste truslene mot Norge i 2018.

Bare en times tid tidligere sto en alvorstynget Bent Høie på talerstolen i Stortinget, der han måtte redegjøre om tilgangsstyring og datasikkerhet i Helse Sør-Øst. Foranledningen var selvsagt det mye omtalte sikkerhetshullet i fjor, som kan ha gitt uvedkommende tilgang til pasientopplysninger, og ikke minst datainnbruddet i helseforetaket 8. januar i år, som ble utført av en «avansert og profesjonell aktør», muligens en fremmed makt.

De to talene hadde en klar sammenheng.

Les også

Pasientjournalen din er ikke sååå spennende | Joacim Lund

Nasjonens vitale organer

Når Bjørnland snakker om «kritisk infrastruktur», er det nettopp foretak som Helse Sør-Øst hun mener. Andre ting kan være elektrisitet, vann, telenett og så videre. «Fremmed etterretning vil innhente personopplysninger om enkeltpersoner og kartlegge kritiske samfunnsfunksjoner,» sa Bjørnland til pressen. Det høres ut som en beskrivelse av det som kan ha skjedd i Helse Sør-Øst.

Denne informasjonen kan brukes til å sette kritiske samfunnsfunksjoner ut av spill. Det er med andre ord god grunn til å frykte sikkerhetshullene.

Sjelden har PST vært så åpne om hvordan etterretning egentlig foregår. Og beskrivelsene minner egentlig mest om den franske spionserien Le Bureau, som alle ser for tiden. Agentene har dekknavn og dekkjobber, plukker opp litt her og litt der og setter informasjonen sammen til noe meningsfylt.

I den sammenhengen kan personopplysninger fra Helse Sør-Øst kanskje være interessant, men det vi virkelig bør frykte, er altså angrep rettet mot selve IT-infrastrukturen, eller nasjonens vitale organer, når vi først er inne i sykehuslingoen.

Bent Høie på talerstolen i Stortinget tirsdag. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Les også

PST-sjefen: Fremmede makter bruker konferanser, seminarer og arbeidsplasser til å rekruttere agenter

Sikkerheten må friskmeldes

Hvor gikk det galt i Helse Sør-Øst er ikke godt å si, men alle kan se at sikkerheten rundt foretaket viser utvetydige symptomer på alvorlig sykdom. Og etter å ha hørt PST-sjefens trusselvurdering er det like åpenbart at en langtidssykemelding er en svært dårlig ide.

Hvilken medisin som er den riktige skal styret i Helse Sør-Øst finne ut av nå. De kommer neppe frem til at det tryggeste er å gjøre alt selv. Selv SV var i Stortinget i dag enig i at helseforetakene er nødt til å ha eksterne leverandører. Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, har påpekt at sykehusene hverken lager bensin til ambulansene eller dyrker sykehusmaten i egen åker. På samme måte er de – selv om det ikke ser slik ut akkurat nå – avhengige av å samarbeide med andre om utvikling og drift av IKT-infrastrukturen.

Det haster imidlertid med å finne en effektiv kur for å tette sikkerhetshull og gjenopprette tilliten befolkningen har til helseforetakene. Først da får både helseministeren og PST-sjefen sove godt på natten.

Les mer om

 1. Kommentar Joacim Lund
 2. Personvern
 3. PST
 4. Benedicte Bjørnland
 5. Joacim Lund
 6. IKT Norge
 7. Etterretning

Kommentar Joacim Lund

 1. KOMMENTAR

  Vinner kjøtthuene, kan veggisburgere bli forbudt.

 2. KOMMENTAR

  Søreides anklage mot Russland er sensasjonell, men lite overraskende

 3. KOMMENTAR

  Norgesgruppen er dagligvarebransjens onkel Skrue. Hvordan det ble slik, er hemmelig.

 4. KOMMENTAR

  Jo, da. Selvsagt skal du frykte covid.

 5. KOMMENTAR

  Noen bløffer om dyrevennlig kylling

 6. KOMMENTAR

  En halv milliard i bøter for ulovlig samarbeid? Hva hvisker og tisker de om i tussmørket på Sehesteds plass, egentlig?