Kommentar

Nerdenes hevn

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator
Tony Blinken blir etter alt å dømme USAs nye utenriksminister.

USA skal forsøke å gjøre comeback som supermakt, med påtroppende utenriksminister Tony Blinken i spissen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bøllen er på vei ut av Det hvite hus (enten han vil eller ikke). Det er snart klart for nerdenes hevn.

Denne uken får vi en forsmak på hvordan Joe Bidens Washington vil se ut. Og for en grøsser det kommer til å bli for trumpistene.

Skapninger fra «sumpen» kryper nå frem fra mørket. De marsjerer langsomt og taktfast tilbake til hovedstadens byråkratiske høyborger. De myldrer ut av universiteter og tenketanker, gnagende på ideer om internasjonalt samarbeid, multilaterale avtaler og amerikansk lederskap.

Aller fremst i dette toget av politiske insidere går 58-åringen Tony Blinken. Han er på vei mot det største kontoret i Foggy Bottom, området som ofte brukes som synonym for State Department. Søndag kom nemlig nyheten om at Blinken etter alt å dømme blir Joe Bidens utenriksminister.

Et signal til verden

Valget av Tony Blinken er så lite overraskende som det går an å få blitt. Det er nok også hensikten. Forutsigbarhet har vært en tydelig strategi fra USAs påtroppende president hele veien. På den måten skaper han størst mulig kontrast til president Donald Trump.

I så måte er overgangsperioden så langt en slags fortsettelse av valgkampen. Ingen brå bevegelser, ingen uventede påfunn.

Det er sikkert heller ikke tilfeldig at utenriks var den første ministerposten som lekket til mediene. Bloomberg kunngjorde nyheten søndag. Flere andre medier var raskt ute og bekreftet med kilder fra Bidens innerste krets.

Det er åpenbart et signal fra den påtroppende regjeringen til resten av verden om at de allerede har en stødig hånd på rattet. Blinken er superveteran med lang fartstid i amerikansk UD. Han har blant annet vært viseutenriksminister og har fungert som Joe Bidens rådgiver i årevis.

President Donald Trumps uvilje til å godta valgresultatet hemmet Bidens forberedelser. Først mandag kveld fikk den påtroppende presidenten grønt lys til å begynne en offisiell overgangsprosess. Det innebærer blant annet at han nå får tilgang til hemmeligstemplet informasjon.

Sterkt redusert UD

I en podkast med det selvironiske navnet Deep State Radio snakket Blinken tidligere i år om hvordan man kunne bygge opp igjen USAs utenrikspolitikk etter Trump. Han var tydelig på at man ikke simpelthen kunne gå tilbake til det som var.

– Den nye regjeringen må ta en ledende rolle i verden slik den ser ut nå, sa Blinken.

Likevel må den nye utenriksministeren forsøke å bygge opp igjen mye som har gått tapt under Trumps presidentskap.

For det første er selve det amerikanske utenriksdepartementet sterkt redusert. Trumps første utenriksminister, Rex Tillerson, gikk hardt til verks. Han kuttet kraftig i bemanning og budsjetter. Tillerson var en oljemann fra Texas uten erfaring fra hverken politikk eller diplomati. Mange stillinger ble fjernet eller aldri besatt. En lang rekke erfarne ansatte har dessuten sluttet eller er blitt sagt opp.

For det andre skal Blinken forsøke å gjenopprette tilliten internasjonalt, spesielt hos USAs allierte. Det vil nok hjelpe at den nye utenriksministeren er en Europa-venn. Han snakker flytende fransk og er en ivrig forsvarer av internasjonalt samarbeid.

Militær styrke

Joe Biden er den første presidenten på 30 år som kommer til Det hvite hus med lang utenrikspolitisk erfaring. Han er svært opptatt av å gjenreise USAs internasjonale rolle som ledende supermakt. Samtidig blir det spennende å følge den nye regjeringens holdning til bruk av USAs militære krefter.

Blinken sa i en tale i 2015 at USA må «lede fra en posisjon av styrke», med uovertruffen militær makt i bunn. Men appetitten for å bruke denne makten er sterkt redusert i USA de siste årene. Det er resultatet av kostbare og meningsløse kriger i Irak og Afghanistan.

Trolig blir det enklere å selge USAs engasjement for klima og nedrustning på hjemmebane. Det vil også være svært viktig at USA engasjerer seg globalt i kampen mot covid-19. President Donald Trump dro på golfbanen da dette ble diskutert av verdenslederne på G20-møtet i helgen.

Det blir ingen enkel oppgave å skulle føre USA tilbake i rollen som global ledestjerne og supermakt. Biden kan ikke simpelthen kopiere fortiden. Hans løfte er å «bygge opp igjen bedre». Det må han også gjøre når det gjelder utenrikspolitikken.

Følg meg på twitter: @christinaplett

Les flere kommentarer av Christina Pletten her:

Les også

 1. Hvem har ansvar for å stanse Trump?

 2. Dette er ikke et statskupp. Dette er en skamløs egotripp.

 3. Betydningen av Kamala Harris

 4. En historisk seier. For vår fremtids skyld.

 5. Tobakksbyen var farlig og døende. Nå er dette fremtidens USA.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Joe Biden
 3. USA