Kommentar

Du snakker, hvem lytter?

 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten

img437.pdf ILLUSTRASJON: INGE GRØDUM

Europa er i harnisk. USAs etterretning avlytter angivelig statsministre og presidenter fra vennligsinnede land. Avsløringen gjør ikke europeerne mer vennlig innstilt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I riktig gamle dager, det vil si før datarevolusjonen og et omfattende elektronisk nettverk over hele verden, het det seg at veggene hadde ører. Det hadde også telefonen, og den innretningen som ble kalt teleks, en skrivemaskin koblet til en annen skrivemaskin via en egen linje. Det var ingen tvil om at etterretningsorganisasjoner og sikkerhetstjenester brukte de midlene de hadde til rådighet, mikrofoner gjemt i veggene, i telefonene eller i sentralene. Alt for å avsløre fiender av staten, opposisjonelle, mulige kriminelle eller bedrifter som satt på viktige hemmeligheter om et produkt eller en produksjonsprosess.

Så kom de kraftige datamaskinene, så kom internett, så kom nye satellitter, så kom nye kabler og forbindelser som har knyttet verden stadig tettere sammen. Så kom Edward Snowden.

Omfattende

Utenriksredaktør

Edward Snowden er en ung, amerikansk dataspesialist med dårlig samvittighet for det han hadde vært med på i to etterretningsorganisasjoner. Han avslørte det nok mange hadde trodd, mange hadde visst, mange hadde fryktet og mange hadde ignorert: USA, supermakten, driver en omfattende elektronisk overvåking via National Security Agency (NSA). NSA overvåker venn og fiende, høy og lav, og bruker avanserte datamaskiner og programmer for – angivelig å avsløre terrorister og andre med onde hensikter overfor USA. Men ikke amerikanske borgere, må vite. For det er forbudt i amerikansk lov, og den loven mener president Barack Obama og så å si hele Kongressen, er så hellig at den ikke må brytes.Tro det, den som vil.

Men det er helt greit å avlytte utenlandske borgere, enten det dreier seg om Tysklands forbundskansler Angela Merkel, EU-kommisjonen, Brasils president Dilma Rousseff eller Mexicos president Enrique Peña Nieto. Ikke for dem, nei. Sterkest har reaksjonen vært fra Brasil. Rousseff var ikke spesielt blid da lederne i G-20 møttes i St. Petersburg i september. Hun er ikke blitt mildere stemt siden, og tok i bruk et uvanlig sterkt diplomatisk virkemiddel, i hvert fall venner imellom: Hun avlyste et statsbesøk i Washington denne uken.

Sint Merkel

Stort blidere var ikke Angela Merkel da hun onsdag ringte til Obama etter at tyske myndigheter hadde avslørt at USA hadde avlyttet hennes mobiltelefon. Vi utenforstående, som ikke har adgang til de samme tekniske midlene som NSA, vet selvsagt ikke nøyaktig hvordan ordene falt. Men Merkels talsmann, Steffen Seibert, sa at hun hadde kalt avlytting «totalt uakseptabelt».

Hun la også til at det mellom nære partnere som Tyskland og USA ikke bør forekomme avlytting av statslederes kommunikasjoner. «Det ville være et alvorlig tillitsbrudd. Slik praksis må stanses øyeblikkelig.»

Beklagelsen fra Obama, hvis den er riktig gjengitt av hans talsmann Jay Carney, er verdt et studium av en beklagelse som egentlig ikke er noen beklagelse: «Presidenten forsikret kansleren at USA ikke overvåker eller vil komme til å overvåke kanslerens kommunikasjoner.»

Men dermed fastslo Carney (eller Obama, egentlig) at USA faktisk har gjort det.

Kynikere

Kynikere i etterretningsbransjen bryr seg lite om forsikringer eller tillitsbrudd. Alle avlytter alle. Jo større evner de har, desto mer avlytting foregår. Det er hauk over hauk, eller «Spy vs. Spy», den hvite og den svarte spion som alltid forsøkte å ta livet av hverandre i det amerikanske satirebladet Mad Magazine.

Til og med den tidligere franske utenriksminister Bernard Kouchner har dette synet. Han har ikke latt seg opphisse, til tross for at Frankrike og president François Hollande har protestert kraftig overfor USA og Obama over avlytting av 70,3 millioner franske telefonsamtaler – over 30 dager!

«Det var omfanget av avlyttingen som sjokkerte oss,» sa Kouchner i et intervju med fransk radio. «Men la oss være ærlige, vi tyvlytter også. Alle lytter på alle andre. Men vi har ikke de samme midlene som USA, og det gjør oss misunnelige.»

Ytterst problematisk

Så er muligens verden blitt slik at alle avlytter alle, og utnytter de mulighetene de har. Men helt uproblematisk er det langt fra. Det er faktisk veldig problematisk, både for personvern, for grunnleggende borger— og menneskerettigheter, for politisk og økonomisk utvikling. Og den svært omfattende praksisen, enten den skjer innenlands eller er rettet mot utlandet, undergraver nettopp det Merkel fremhevet i sin samtale med Obama: Tillit. Uten tillit virker ikke det internasjonale politiske system. Og politiske systemer som vi helst ikke vil ha, kan holde seg ved makten ved hjelp av moderne overvåkingsmetoder

Angela Merkel er oppvokst i Øst-Tyskland. Det er ikke mer enn 23 år siden at denne staten gikk i graven, og med den det hemmelige politi Stasi, som trengte inn i alle borgeres liv. Me den forsvant muren i Berlin, vakter som skjøt flyktninger, minelagte grenser. Skrekk og gru hvis Stasi hadde hatt dagens teknologiske midler! Man kan godt forstå Merkels harme over USAs virksomhet, ikke minst vi som har fått oppleve overvåking fra sovjetstatens KGB.

Kouchner og andre får være så kyniske de bare vil. Avlytting en gros er ikke greit.

Les også:

 1. Les også

  Hevder Obama blir mer og mer isolert

 2. Les også

  Tyskland og Frankrike går sammen om å kreve svar fra USA

 3. Les også

  The Guardian: USA har overvåket 35 statsledere

 4. Les også

  – USA kan ha avlyttet Merkel

 5. Les også

  - Tillit er ferskvare, og dette vil føre til at tilliten brytes ned

 6. Les også

  Merkel: Venner skal ikke spionere på hverandre

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trumps anklager mot Obama blir avvist gang på gang. Men han nekter å gi seg.

 2. VERDEN

  Trump ønsket Merkel velkommen til Det hvite hus

 3. VERDEN

  Obama mener fortsatt Snowden bør vende hjem

 4. VERDEN

  Trump mener han ble avlyttet av Obama

 5. NORGE

  Overvåkerne druknet i data fra mobiltelefonene. Nå legges et av verdens største spionprogram ned.

 6. VERDEN

  Nå skal Obama berolige verden