Kommentar

Siv Jensens triumfmarsj

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

2406siv-jR1eVCMkBK.jpg

Frps første åtte regjeringsmåneder har vært et sammenhengende seierstog inn i den norske styringseliten. Hvem skulle trodd det?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Trygg i rollen som nasjonens pengevokter, takler både opposisjonen i Stortinget og finansnæringen.», skryter Dagbladet uhemmet, og gir finansminister Jensen terningskast 5 på det karakterkort avisen deler ut til Solberg-regjeringens sommeravslutning.

Bare en til av de 18 regjeringsmedlemmene får like høy karakter. Det er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen — også han fra Fremskrittspartiet.

Nøkkelbegrep

Noe har skjedd med vårt forhold til Fremskrittspartiet i løpet av disse regjeringsmånedene.

I tirsdagens VG ville en angrende Kjell Magne Bondevik - i mange år selve portvokteren til regjeringshimmelen - forsones med Carl I. Hagen. De to har mislikt hverandre intenst gjennom førti år. Nå angrer Bondevik «på at jeg ikke tidlig nok anerkjente Frp som et ordentlig politisk parti».

Det er et nøkkelbegrep. For det er akkurat det som nå har skjedd. Frp oppfattes og vurderes som «et ordentlig politisk parti». Også av oss kommentatorer som har utallige Frp-kritiske spaltemetre på samvittigheten. Mange av dem har da også vært høyst berettigede.

Vi står midt i et hamskifte når det gjelder vårt forhold til Fremskrittspartiet. Og grunnen er åpenbar: Det mange trodde ville være nokså ubrukelig som styringsparti har funnet sin egen tone i møtet med regjeringsvirkeligheten. Frp har tilpasset seg, men uten å viske ut konturene av den utålmodige og symbolsøkende partisjelen.

Frihetssakenes parti

Derfor er det viktig for Siv Jensens mannskap å øke taxfreekvoten, heve fartsgrensen til 110 kilometer i timen på utvalgte strekninger, åpne for pokerspill, sørge for billigere båtmotorer, friere snøscooterkjøring, gi adgang til segwaybruk, kutte avgiftene på «entusiastbiler» og filleriste en upopulær parkeringsbransje.

Det koster lite, men betyr så mye for dem som er opptatt av slikt. Det er mange. Og mange av dem ser Frp som sitt parti.

«De små, enkle frihetssakene kan ofte være de beste for oss...For velgerne er det et oppgjør med alt det folk «inne i Oslo» bestemmer. Og her viser vi oss som annerledes - selv om vi sitter i regjering», sier Frps parlamentariske nestleder og finanstalsmann Gjermund Hagesæter til Vårt Land.

Jubel over Frp-minister

Som finanstalsmann er Hagesæter akkurat uteksaminert i nødvendigheten av den handlingsregel Frp tidligere bare har hatt forakt til overs for. Det samme er Siv Jensen. Det er ikke lenger noe systemskifte Frp snakker om. Det er saker som treffer folk hjemme i hverdagen. Kanskje det er nok for Frp-velgerne?

Det er likevel et forandret og lærevillig parti som nå viser seg frem. Kanskje fordi både mediene og politiske motstandere lar Frp få lov til det.

I Dagsavisen velger lederen av Skeiv Ungdom, 23 år gamle Line Halvorsrud, seg en Frp-statsråd når det spørres om hvem hun helst ville stått fast i heisen med: «Solveig Horne kan bli en veldig bra minister.»

«Horne har meldt seg inn i det moderne Norge», jubles det på lederplass. Dagbladet igjen, men det kunne stått i mange aviser. Også her i Aftenposten.

«Sett utenfra er hennes (Hornes) uttalelse (om seg selv som «homseminister») og utvikling et lysende eksempel på hvor positiv effekt det kan ha dersom tidligere outsidere blir inkludert», skriver en avis som ikke akkurat kan anklages for for vane å vise stor sympati for Fremskrittspartiet.

Politisk underdog

I fire tiår har Fremskrittspartiet har vært underdogen i norsk politikk. Den ene outsideren som ikke kunne tiltros maktens nøkler. Partiets stil og retorikk har fremelsket mistenksomhet og frykt hos politiske mostandere. Erna Solbergs helt spesielle bragd er at hun overvant alt dette og lette etter åpnende muligheter der de fleste andre bare så den bastante veggen.

Åtte regjeringsmåneder er lenge nok til at vi vet noe om hvordan dette eksperimentet har gått. Disse månedene har gitt Erna Solberg rett i at det er mulig å styre sammen med Frp. Samme budskap kommer fra Venstre og KrF: Både Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide skryter av relasjonene til den blåblå regjeringen og ser så langt ikke ut til å ha noe ønske om å skifte side.

Til forsvar for Frp

I noen europeiske land, også Sverige, ble Frps regjeringsinntreden karakterisert som nyfascismen og rasismens inntog i styringen av verdens rikeste land.

Det sammensveiset det politiske Norge i et forsvar for Frp som et «ordentlig politisk parti». Ingen kjente seg igjen denne karikaturen. Nå raser svenske feminister (ifølge Klassekampen) over at Solveig Horne deltok på Nordisk Forum, mens en dansk og en norsk forsker i en Dagbladet-kronikk er sinte fordi den samme Horne er invitert til å åpne EuroPride 2014.

Slik befinner norske feminister og homofile seg i en plutselig og overraskende forsvarsposisjon for en Frp-minister.

Igjen viser dette det hamskiftet vi står oppi, men som ingen kan vite det endelige resultatet av.

En annen outsider, daværende SV-leder Kristin Halvorsen, fikk tverrpolitisk ros som finansminister, men ble straffet av velgerne. Vi vet ennå ikke ikke om velgerne vil takke eller straffe et forandret Fremskrittsparti.

Den store testen kommer først til neste års kommunevalg. Før det kommer høstens statsbudsjett. Det er altså langt frem. Mye kan skje, men i år kan Siv Jensen ta sommerferie med Norges beste samvittighet.

 1. Les også

  Fremskrittspartiets hamskifte

 2. Les også

  I forsvar - mot seg selv

 3. Les også

  Frp-fall og Høyre-hopp på partimåling

 4. Les også

  Regjeringen vil legge om årsavgiften for bil

 5. Les også

  Flytter på over 300 millioner i revidert

Les mer om

 1. Kultur
 2. Fremskrittspartiet (Frp)

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Solberg og Jensen har ikke reell makt til å kaste ut Listhaug

 2. POLITIKK

  Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson

 3. KOMMENTAR

  Harald Stanghelle: Frp er i støtet

 4. KOMMENTAR

  Er Erna Solberg klar for den vanskelige andrerunden?

 5. KOMMENTAR

  «Jensens budsjett viser at Frps valgløfter er tatt ut av luften»

 6. KOMMENTAR

  Frp just wants to have fun