Kommentar

En øvelse i dobbeltkommunikasjon

 • Per Kristian Haugen
  Kommentator

Det er lett å trå feil når befolkningen skal oppfordres til å være på vakt mot noe vi ikke riktig vet hva er, skriver Per Kristian Haugen. Foto: Signe Dons

Politiet gir et Norge i feriemodus en oppgave som folk er lite forberedt på: Å forholde seg til en terrortrussel som ifølge PST er «uspesifikk, men troverdig».

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er lett å trå feil når befolkningen skal oppfordres til å være på vakt mot noe vi ikke riktig vet hva er. Attpåtil noe som er «alvorlig, men forventet», for igjen å sitere PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Ja, faktisk så alvorlig at politifolk blir kalt tilbake fra ferie, slik at det kan være bevæpnet vakthold ved grenseoverganger, innfartsveier og internasjonale flyplasser, som det ble sagt under Justis— og beredskapsdepartementets pressekonferanse.

Balansegang

Det er antagelig ikke til å unngå at en slik pressekonferanse blir en øvelse i dobbeltkommunikasjon. De ansvarlige myndigheter ønsker å advare, men vil ikke skape panikk. Det er også grenser for hva som kan fortelles uten å blottlegge kilder som er i en meget sårbar situasjon.

Bakgrunn:

Det er også grunn til å minne om «føre var»-prinsippet. Hvis det senere skjer noe dramatisk, vil det være sterkt kritikkverdig dersom myndighetene bagatelliserer situasjonen. En generelt utformet advarsel er en form for gardering dersom noe skulle gå riktig galt.

Rekruttering

Det vi har å forholde oss til, er en anklagende pekefinger rettet mot miljøer der ekstreme islamister blir rekruttert for innsats i borgerkrigen i Syria og etter hvert også Irak.

Særlig har Den isIamske staten i Syria og Levanten (ISIL) visst å knytte til seg utenlandske frivillige som tiltrekkes av organisasjonens kompromissløse budskap om kamp mot de vantro og gjenopprettelse av et «kalifat» som skal samle alle sanne muslimer.

Følg utviklingen

Les også

Livestudio: Varslet terrorangrep mot Norge.

Det er ingen hemmelighet at noen titall norske statsborgere har dratt til Midtøsten som fremmedkrigere. Trusselen fra radikal islamisme er da også et hovedpunkt i den nyeste trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste, som ble fremlagt i mars.

Bekymringen gjelder særlig hva som skjer med Syria-farere som lærer seg å drepe og vender hjem med sterkt reduserte hemninger mot å anvende grov vold – eller som blir sendt tilbake til hjemlandet på oppdrag.

Kan misbrukes

Frykten er både reell og begrunnet. Men det er også en frykt som kan misbrukes til å spre mistanke mot religiøse og etniske minoritetsgrupper som er «annerledes» og derfor virker truende på noen.

Det var helt på sin plass at justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) innledningsvis advarte mot slike tendenser. Likevel må man spørre om nytten av den slags formaninger når offentligheten får vite så lite konkret som i dette tilfellet.

Få ting skaper så mye frykt og aggresjon som uvitenhet.

Les mer:

Les også

Lars Gule peker ut ISIL bak terrortrussel

Les også

«Det er snakk om vår felles trygghet. Derfor skal ingen føle seg stigmatisert.»

Les også

Øyafestivalen: - Inntil videre fortsetter vi som før

Les også

Oslo rådhus stengt etter terrortrussel

 1. Les også

  PST: Det er varslet et konkret terrorangrep mot Norge

Les mer om

 1. Kultur
 2. Terror

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fikk opphold i Norge, men var mer enn to år i Irak. Nå kan oppholdstillatelsen ryke.

 2. NORGE

  Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen

 3. KOMMENTAR

  Et byråkrati som skalter og forvalter?

 4. KOMMENTAR

  Politiaksjonen etter moskéangrepet minner om 22. juli

 5. POLITIKK

  Forslag til kriselov får hard medfart av jurister

 6. VERDEN

  USA har hentet ut to britiske statsborgere anklaget for å delta i henrettelser av vestlige gisler