Kommentar

Takk for alt, husokkupanter! | Andreas Slettholm

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

Politiet bisto onsdag morgen namsfogden med å kaste ut okkupanter i Hausmannsgate 42 og Brenneriveien 1. Foto: Hans O. Torgersen

16 års kamp blir kronet med tap. Husokkupasjonenes storhetstid er forbi i Oslo.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Husokkupasjoner er udemokratiske. Okkupanter respekterer ikke eiendomsretten, de har ikke mandat fra andre enn seg selv, og velger som oftest en konfronterende tone mot eiere, kritikere og myndigheter.

Samtidig kan man ha forståelse for okkupantenes politiske budskap: Hus står tomme, forfaller på grunn av eiernes ignoranse eller kynisme, og folk trenger hus. I Oslo utgjør slike miljøer også en motvekt til striglet byutvikling styrt av ønsker om høyest mulig kvadratmeterpriser.

Det er også dette siste som er årsaken til at okkupanter i det omstridte Hausmannskvartalet tross alt har fått bo der i 16 år. Det er dét som er årsaken til at kommunen nå kommer til å fortsette leieforholdet med det alternative kulturhuset Hausmania i samme område.

Og det er også årsaken til at kvartalet er regulert som «byøkologisk kulturkvartal».

Ser man stort på det, er det imponerende hva dette miljøet har fått gehør for på Rådhuset gjennom årenes løp.

Les også

BAKGRUNN: Politiet kastet ut okkupanter i Hausmannskvartalet

Etter at okkupantene var ute, ryddet politiet tomten og bygården. Stoler, bord, campingvogner og paller forsvant ut. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Tungt å svelge

Men nå er det definitivt slutt. Bystyret har valgt å selge mesteparten av kvartalet til en privat utbygger. At det skjer mens okkupantvennlige MDG sitter med byutviklingsbyråden, har vært ekstra tungt å svelge for miljøet.

Men salget er gjennomført, og bare selve overdragelsen gjenstår. I aktivistenes øyne er visjonen om et «byøkologisk kulturkvartal» i ferd med å ende opp som nettopp den striglete gentrifiseringen hele miljøet har kjempet imot.

Det er likevel en sannhet med modifikasjoner.

Ved siden av kulturhuset Hausmania, som altså skal bestå, kommer Vega Scene, et alternativt film- og teaterhus som skal drives blant annet av Arthaus og Film fra Sør. Utbyggeren Urbanium skal bygge klimavennlige boliger, og det vil også bli lagt til rette for «kollektive boformer» og «aktiv brukermedvirkning», ifølge reguleringsplanen.

Det nye Hauskvartalet ser rett og slett ut til å bli et spennende, levende og til en viss grad alternativt område. Aktivistene rundt Hausmania-miljøet skal ha sin del av æren for det.

 • Her kan du lese mer om utbyggeren Urbaniums planer for det omstridte kvartalet!

Ventet politiaksjon

Onsdagens politiaksjon var både ventet og forståelig, og er å regne som et lite mellomspill før det store slaget skal stå.

Det var ikke beboere som ble kastet ut i aksjonen, men folk som nylig har inntatt deler av eiendommene i protest mot salget. Når utbyggeren skal rive Hausmanns gate 40, og folk som har bodd i bygget i mange år må ut, vil nok frontene bli vesentlig steilere. Men til slutt vil okkupantene der måtte gi seg.

Gravemaskiner jobber med å rydde området i Hausmannskvartalet onsdag morgen. Foto: Hans O. Torgersen

Okkupasjonstiden er forbi

Aktivistene i Hausmanns gate flyttet inn i et Oslo-miljø som ikke finnes lenger: Et underutviklet, sentrumsnært og forfallent område uten planer for revitalisering.

Når de nå blir kastet ut, understreker det også at husokkupasjonenes storhetstid i Oslo er forbi.

Det skyldes hovedsakelig få bygg å okkupere. Grunnet prispresset i hovedstaden er det ikke lenger fornuftig for gårdeiere å la noe som helst stå tomt og forfalle. Men man skal ikke underslå at utallige aksjoner opp gjennom årene også har skapt økt forståelse hos politikere for at kapitalistiske prinsipper alene ikke kan styre byutviklingen.

Det er ingen liten prestasjon.

• Kulturhuset Hausmania leverte selv et bud på eiendommene da kommunen skulle selge, men det ble diskvalifisert.

Les mer om

 1. Hausmannskvartalet
 2. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 3. Oslo
 4. Bystyret

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Kommunen solgte kvartalet. Her er okkupantenes svar.

 2. OSLO
  Publisert:

  – Problemet forsvinner ikke ved å kaste ut okkupantene

 3. OSLO
  Publisert:

  Hauskvartalet solgt - kommunen beholder Hausmania

 4. OSLO
  Publisert:

  Politiet kastet ut okkupanter i Hausmannskvartalet

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo får nytt kulturhus i sentrum

 6. OSLO
  Publisert:

  Utbygger eier ikke huset hennes, men planlegger allerede blokk der det står