Kommentar

Kommentar av Harald Stanghelle: Nå tas nye skritt som fjerner Norge fra Israel

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

grodumkopi2705-z7jjmzFRE6.jpg

Fred er en tapt sak.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag reiser utenriksminister Børge Brende til Brussel for å lede enda et nytt møte i giverlandsgruppen for Palestina. Og i morgen diskuterer Stortinget om Palestina skal anerkjennes som egen stat.

Det har 136 av FNs 193 medlemsland allerede gjort. Få av dem er vestlige, Sverige ble første EU-land i oktober.

Det samme kommer ikke Solberg-regjeringen til å gjøre. Det krever heller ikke Stortinget. Det er et akseptert prinsipp at utenrikspolitikken er regjeringens domene. Denne ukens Palestina-debatt markerer likevel et slags holdningsmessig taktskifte:

For første gang åpner Arbeiderpartiet for å anerkjenne Palestina uten at det ligger en fredsavtale eller et FN-vedtak til grunn.

Solid pessimisme

Det er ren symbolpolitikk, men også i symboler ligger det realiteter. Et signal om at Arbeiderpartiet endelig har gitt opp troen på en fremforhandlet tostatsløsning innen overskuelig fremtid. Dessverre er det solid grunnlag for en slik pessimisme.

Den deles nok også av Høyres utenriksminister:

For bildet «ser mer komplisert og mørkere ut enn på lenge», sa Børge Brende under sitt Midtøsten-besøk i forrige uke.

Til og med president Barack Obama har nå gitt opp. En fred mellom israelere og palestinere vil være «nesten umulig» det kommende året, sa han for noen dager siden. Han trengte nok ikke begrense seg til en så snever tidshorisont.

Mer Israel-krass

I snart 22 år har Oslo-avtalen lagt til grunn for en endeløs rekke av forhandlinger, utspill og sammenbrudd. I dag er det ingen som tror på at det finnes noen som helst vilje eller evne til de vanskelige kompromissene som er en forutsetning for en løsning. Palestinerne er dypt splittet og helt uten kraft. Og dagens israelske regjering har ingen intensjon om å bidra til at staten Palestina blir en realitet.

Det interessante er hvordan verden utenfor Midtøsten forholder seg til denne realitetsorienteringen.

I Europa tar stadig flere til orde for å anerkjenne Palestina, men også for boikott av Israel og nei til investeringer som direkte eller indirekte bidrar til okkupasjonen av Vestbredden. Her i Norge står boikott-linjen sterkt i deler av fagbevegelsen, mens den så langt er blitt blankt avvist av Ap-ledelsen.

Aps ferske Palestina-vending åpner imidlertid for en enda mer Israel-krass linje.

Smertefritt i opposisjon

Det kan Arbeiderpartiet gjøre mer smertefritt fordi man nå er i opposisjon. Det var ikke tilfeldig at det var som opposisjonsleder, og ikke statsminister at Gro Harlem Brundtland for over tre tiår siden for første gang siden møtte PLO-legenden Yassir Arafat.

Og det er ikke tilfeldig at Jonas Gahr Støres parti er i opposisjon når det nå åpnes for Palestina-anerkjennelse uten statsdannelse. Hadde det skjedd mens de rødgrønne styrte, ja, så ville det fått alvorlige konsekvenser for Norges forhold til Israel.

Både fordi man da på svensk vis burde fulgt opp et slikt prinsippvedtak, og fordi Israel da trolig ville nektet å samarbeide med Norge i giverlandsgruppen.

I årevis har det vært sagt at giverlandsgruppens arbeid burde revurderes hvis det ikke er noen fredsløsning i sikte. Like ofte har man valgt å fortsette. Delvis utfra et stadig mer naivt håp, men like mye fordi det ikke finnes så mange andre internasjonale alternativer til å bistå palestinerne.

Norsk egeninteresse

Norge har i tillegg hatt en sterk egeninteresse i å lede dette arbeidet:

Lenge var det omsorgen for Oslo-avtalen som betydde mest, men så oppdaget norske utenriksministre at dette ledervervet gjorde dem til mye mer interessante dansepartnere på den internasjonale parketten. Når USAs utenriksministre viste smigrende interesse for en Petersen, en Støre, eller en Eide, ja, så var Palestina-spørsmålet oftere døråpner enn det politiske smårusket vi nordmenn ellers var opptatt av.

Børge Brende har helt sikkert opplevd det samme, selv om Russlands Krim-anneksjon har ført til at Norge har fått nye kort på hånden ved det storpolitiske spillebordet. Dessverre.

Det bør uansett nå tvinge seg frem en debatt om giverlandsgruppens fremtid og Norges lederrolle der. Vi bør ikke lure oss selv stort lengre.

Dramatisk splittelse

Israel selv er dramatisk splittet i synet på det som nå skjer med landets forhold til resten av verden.

Statsminister Benjamin Netanyahu lener seg tilbake i troen på at han fortsatt vil ha USA på sin side. En tro som følges av en analyse der utgangspunktet er at den arabiske verden nå er i oppløsning. I løpet av noen år, kanskje tiår, må de gamle og kunstige Sykes-Picot-grensene tegnes på nytt og hvem bryr seg om palestinerne da?

Andre israelske krefter er redd for at landet isoleres og at båndene til til Europa og USA løses opp. Shimon Peres er blant dem som advarer mot dette. For hvilket Israel er det da som vokser frem?

I Haakon Lies armer

Sikkert er det at det var et helt annet Israel som Einar Gerhardsen i sin tid kalte «et mirakel» og der statsminister Golda Meir i en kritisk tid kastet seg gråtende i Ap-sekretær Haakon Lies armer for å finne trøst i utsendingen fra norsk arbeiderbevegelse.

Det virker ufattelig lenge siden.

Ikke minst når Arbeiderpartiet denne uken tar et nytt skritt på veien bort fra Israel. Et Israel som ledes av en regjering som Yitshak Herzog, lederen for Sionistalliansen (der restene av det en gang så mektige israelske arbeiderpartiet befinner seg), for et par uker siden kalte «farlig».

harald.stanghelle@aftenposten.no

 1. Les også

  Brende med dyster analyse før Midtøsten-møter

 2. Les også

  Atomkonferanse endte uten enighet

 3. Les også

  Er kontroversielle Ayelet Shaked Israels Sarah Palin?

Les mer om

 1. Kultur
 2. Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump-sjokket i Midtøsten har lagt seg, men fortsatt mye usikkerhet

 2. KOMMENTAR

  Mens Israel står på hodet, velger palestinernes president å komme til Oslo. Så utenfor er han.

 3. VERDEN

  Bill og Hillary Clinton om Peres: – Et geni med et stort hjerte

 4. VERDEN

  Gaza: Fatah og Hamas markerer palestinsk forsoning - sammen

 5. NORGE

  LOs boikott-vedtak av Israel får ikke støtte av Arbeiderpartiet

 6. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne