Kommentar

Bokpalass til begjær

  • Veslemøy Østrem
    Veslemøy Østrem
Nye Deichman er forventet å stå ferdig om tre år.

Trenger vi flere monumentale kulturbygg nå? Ja, men bare hvis lokalbiblioteket fortsatt får armslag.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Kan jeg ta med meg alle disse? Hjem?"

Jeg var åtte-ni år, hadde samlet en hel haug med lesestoff fra hyllene til folkebiblioteket i kjelleren på bygdehuset i Balestrand, fire-fem biografier i "Historien om ..."-serien og noen andre fristende historier mellom to permer. Frem til da hadde mor eller far hentet bøker til hjemmet. Nå fikk jeg mitt eget lånekort og husker fremdeles følelsen av å bli gitt ubegrenset tillit. Tenk at jeg kunne forsyne meg grovt av all verdens historier fra så mange hyller.

Veslemøy Hedvig Østrem er konstituert kulturredaktør i Aftenposten.

Etter å ha fått innblikk i bylivets farer via 1970-tallets realistiske ungdomslitteratur og pløyd meg gjennom alle Evi Bøgenæs-romanene som var å oppdrive i hele Sogn og Fjordane, kom bibliotekaren med et forslag:"Kanskje du skulle gå opp i annen etasje? Til voksenbøkene? Det er mye romantikk der også. Det kan jeg love deg!"

Den kompetente, milde guidingen videre i det litterære universet, ble helt avgjørende for mitt leseliv.

Snadderhus

I 2012 lånte norske bibliotekbesøkende nesten 17 millioner bøker, 700 000 musikkinnspillinger, nesten 2 millioner lydbøker og 4 millioner filmer. Utlånet synker totalt sett. Men barn og ungdom har aldri vært ivrigere på lånefronten. Oslo-lånerne er mindre aktive enn bokfolk i Bergen, Trondheim og Stavanger. Der har nye og nyrestaurerte hovedbibliotek gitt umiddelbar utlånsvekst.

Ambisjonene for nye Deichmanske er enorme. Diagonale , som er navnet på det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, har byggestart i dag, blir imponerende. Biblioteket blir en perle i byen. Et snadderhus fullt av historier.

Målet er å bygge et hus som bekrefter Oslo som kulturby. 2,6 milliarder kroner går ut av kommunekassen for å realisere bygget. De lokale filialene skal ikke legges ned, i hvert fall ikke i inneværende år, det er politikerløftet pr. i dag.

Da Anne Enger i fjor vår la frem sin evaluering av Kulturløftet, ble særlig to aspekt trukket frem: Vi har bygget mange kulturbygg, men ikke nødvendigvis fylt dem med nytt innhold. Vi har også løftet den nasjonale kulturen, men ikke satset på det kulturelle grunnfjellet lokalt.

Stormannsklebrig

Nå har Oslos kulturmakt tatt et unikt grep for å gjøre noe med dette: De bygger et nytt bibliotek av høy internasjonal standard. Litteraturen skal formidles digitalt og på klassisk vis. Selv gleder jeg meg vilt til å snuse inn duften av de opprinnelige Carl Deichmanns bokskatter som ble testamentert byen i 1785. I mange år har de vært innelåst i magasinene. Nå skal de frem i lyset.

Men det avgjørende slaget står lokalt. Det er der de viktigste lesermøtene skjer.

Hvis kulturbyråd Hallstein Bjercke og hans kumpaner bygger ned lokalt for å få penger til sitt kulturpalass i sentrum, kan Diagonale fort få påstandene om stormannsgalskap klebende over inngangsportalen.

Følg konstituert kulturredaktør Veslemøy Hedvig Østrem på twitter: @veslost

Les også

  1. Spar i gang Oslos nye prestisjeprosjekt

Les mer om

  1. Kultur