Kommentar

I beredskap

  • Kjersti Løken Stavrum
Bål: Brannen på Grønland lørdag kveld var et skremmende syn - midt i byen.

Brannen på Grønland er en ny påminnelse om det viktigste vi lærte etter 22. juli.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
FS00013765.jpg

Det var som en hvilken som helst forsommerdag i Oslo. En del kaldere enn ønskelig, og mye mer vind. Ingen fin sommerdag, altså. Det var Musikkfest, løpet Leap ble arrangert for første gang i byen. Og ellers ikke noe spesielt å melde. Politiet hadde reddet en utmattet surfer, pågrepet tre lommetyver og for øvrig hindret en gruppe «risikosupportere» i å skape uro i forbindelse med landskampen på Ullevål. Dessuten var en person knivstukket i Låveveien.

Mindre brann

Brann— og redningsetaten hadde i løpet av dagen fortalt alle sine følgere på Twitter at de rykket ut på en mindre markbrann i Lusetjernveien og i samme tweet at brannen var slukket. Dernest var en bil sendt til Vingolfveien på Nordstrand for kontroll av et branntilfelle.

Ved 19-tiden lørdag kveld ble tre biler sendt til en trafikkulykke der en taxi hadde kollidert med en trikk. Og så kom den ene nøkterne meldingen som rommet hele takbrannen: Vi er på Grønland i Olafiagangen på takbrann . Da fulgte mange, mange Oslofolk brannen med egne øyne, redde for hva den kunne utarte til. Det var som et ukontrollert bål, midt i sentrum, midt i vinden. Slukningsarbeidet var komplisert, brannen startet høyt oppe - på grensen av hvor høyt stigene rekker. En urovekkende opplysning.

Fretexboks

Livet i sosiale medier for 110-etaten gikk videre som før. I neste melding er de ute og slukker en containerbrann på Kontraskjæret. Og deretter, til manges store fornøyelse, er redningsavdelingen i Ruseløkkveien utpå natten for å hjelpe ut en person som satt fast i en Fretexboks. En time senere var vedkommende hentet ut.

Imens drev brennvesenet med etterslukking på Grønland. Faren over. Ingen skadet, ingen omkommet. Men ikke for det, politiet fant det nødvendig å minne om at det i tillegg til brannen også skjedde andre ting som det var nødvendig å ta seg av, som en del ordensstøy og tyverier av mobiltelefoner.

Søvndyssende

Oslo er ikke verdens navle, det er heller ikke her de store tingene har for vane å skje. Når det kommer til hverdagskrim, kan byen til tider virke søvndyssende.

Beredskap er ikke skapt for småbranner, knivstikking og lommetyverier. Nå som vi nærmer oss ettårsdagen for det største terroranslaget mot Oslo, skal vi ikke bare minne om sorgen - vi må huske at vi lærte at vi må være bedre forberedt på at store ting faktisk kan skje. Og at beredskapen er det eneste vi kan ha kontroll over.

Les også

  1. Etterslokking i gang etter brann på Grønland

  2. Se bilder fra brannen

  3. Rullestolbruker satt igjen i brennende blokk

Les mer om

  1. Kultur