Kommentar

Den russiske vinter

 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten

Det er fortsatt tre måneder igjen til presidentvalget. Mye vil skje innen 4. mars. Da har den russiske vinter blitt til vår. Partiet Det forente Russland kan ikke takkes for det. Snarere tvert imot, skriver Kjell Dragnes. Mikhail Metzel

Godt nytt fra Russland: Økonomien stiger. Dårlig nytt for Vladimir Putin: Oppslutningen om ham som kommende president faller.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjell Dragnes Signe Dons

En av de mange russiske politiske anekdoter som har overlevd trass i Sovjetunionens fall og enorme politiske, sosiale, personlige og økonomiske omveltninger, er et aldri så lite ironisk apropos til valget på nasjonalforsamling 4. desember.

"Det var vinter, nå er det sommer, takk partiet for at den kommer."

Slik var det i Sovjetunionen. Partiet som hadde makten og en hånd med i alt, var SUKP – Sovjetunionens kommunistiske parti. Det ironiske lille verset var en av russernes ventiler i et samfunn preget av politisk ensretting og undertrykking.

Slik er ikke dagens Russland. Men en tid, det vil si inntil valget forrige søndag, virket det nesten slik. Partiet Det forente Russland, også kalt Putins parti, hadde et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen, Dumaen. Men ikke bare der, i alle regionale forsamlinger styrte Det forente Russland. Alle de andre som styrte, fra provinsguvernører til ordførere og andre på lavere plan, måtte være medlem av partiet.

Det forente Russland forente så å si alle maktpersoner, 10 år etter opprettelsen.

Men så kom den russiske vinter.

Den slo rett i fjeset på makthaverne denne dagen. Vi vet ikke hvor hardt. De offisielle tallene sier at partiet fikk litt i underkant av 50 prosent av stemmene. En grundig statistisk analyse av stemmegivningen, støttet av meldinger fra hele landet, sier at oppslutningen lå på rundt 33 prosent. Så noe som ikke burde skjedd i et demokrati, skjedde denne søndagen.

Granskning

President Dmitrij Medvedev har lovet en granskning av påstandene om valgfusk. Men det kan være både for lite og for sent. Valget og de påfølgende demonstrasjonene, de største i landet på 20 år, har innvarslet en hard, misnøyens vinter.

Men etter vinter kommer som kjent vår, også i Russland. En nøkkeldato i den russiske vår vil være 4. mars. Da skal Russland velge Vladimir Putin til ny president, for tredje gang, etter et mellomspill med Medvedev i stillingen de siste fire år. Spørsmålet er: Hvor mye av misnøyen kommer til å overleve vinteren, og vil våren bli den forhåpningens tid den vanligvis er, også politisk? Tøvær er et kjent begrep fra 60-tallet og avstaliniseringen av landet.

Les også

Medvedev: Rapporter om fusk skal granskes

Hva hjelper det at russisk økonomi faktisk er i bedre skikk enn de fleste andre land, med en vekst i år på fire prosent (OECDs tall) eller 4,5 prosent (det russiske finansdepartements tall) og en antagelig vekst på over fire prosent de kommende to år?

Middelklassen

Den voksende russiske middelklassen er ikke bare interessert i økonomi. Valget og demonstrasjonene viste at den politiske interessen langt fra var død. Det russiske demokrati utvikler seg nedenfra, selv om Kreml forsøker å styre det ovenfra, "det styrte demokrati" som Vladimir Putin kaller det. Mange snakker nå om det som skjedde i en lang periode, fra 1964 til 1982, da Leonid Brezjnev var generalsekretær i Sovjetunionen. Perioden var stabil, men det var også en stagnasjonsperiode. Den førte frem til at Sovjetunionen ble oppløst 2. juledag 1991.

Nå snakkes det om en "brezjnevisering" av Russland, det vi si en ny stagnasjon. Landet henger ikke med i en nødvendig økonomisk og politisk modernisering. Det er alvorlig.

Enda alvorligere, for makthaverne, er det at de ikke har sett dette komme. Forbauselsen som sto å lese i statsminister Putins ansikt da han ble pepet ut under en brytekamp like før valget, forteller at han har levd i en maktboble, som nå ser ut til å briste. Det var ikke dette han hadde ventet etter at han var blitt bejublet.

Landet henger ikke med i en økonomisk og politisk modernisering. Det er alvorlig.

Ingen strategi

Det ser også ut til at statsministeren ikke har hatt noen strategi for å motvirke den voksende misnøyen i Russland, både med ham, Medvedev og den generelle situasjon. Den ble faktisk fanget opp av meningsmålinger på forhånd. Både Putins, Medvedevs og Det forente Russlands oppslutning var i bratt nedoverkurve.

Både det russiske språk generelt, og det politiske språk spesielt, er adskillig mer fargesterkt enn det nøkterne norske. Det sies og skrives mangt, men likevel er det bemerkelsesverdig at en meget alvorlig betegnelse er klistret på, og blitt hengende ved, Det forente Russland. Bloggeren Aleksej Navalnyj har kalt partiet "svindlernes og tyvenes parti". Betegnelsen er gått inn i det russiske politiske ordforrådet, og smitter over på både president Medvedev og statsminister Putin.

Hvis de ikke gjør noe alvorlig for å motvirke dette, kan det rive ned deres autoritet, ikke minst statsminister Putins autoritet når han igjen inntar presidentstillingen. For det gjør han.

Men samtidig ser vi at det er kommet liv i den politiske opposisjonen i Russland. Flere ønsker å stille opp som presidentkandidat, også en tidligere nær medarbeider av Putin som tidligere finansminister Aleksej Kudrin. Milliardæren Mikhail Prohkhorov vil også forsøke seg på nytt som politiker.

Det er fortsatt tre måneder igjen til presidentvalget. Mye vil skje innen 4. mars. Da har den russiske vinter blitt til vår. Partiet Det forente Russland kan ikke takkes for det. Snarere tvert imot.

kjell.dragnes@aftenposten.no

 1. Les også

  Russlands tredje rikeste utfordrer Putin

 2. Les også

  - Putin respekterer demonstrantene

 3. Les også

  Ambassaden advarer nordmenn i Moskva

 4. Les også

  Putins tsjetsjenske valgmirakel

 5. Les også

  Nå vil titusener trosse Putin

 6. Les også

  - Putin er en banditt og tyv

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Putin fikk seieren han la opp til

 2. VERDEN

  Partiet til Putin faller kraftig foran valget. En av utfordrerne er en ung, kjekk Lenin.

 3. KOMMENTAR

  Resultatet er nesten gitt på forhånd. Likevel vil valget trolig bli det «reneste» på lenge.

 4. KRONIKK

  Derfor er Russlands krise ingen krise for Putin | Bernhard L. Mohr

 5. VERDEN

  I syv tiår hersket de over supermakten. Nå dør velgerne deres sakte ut.

 6. KOMMENTAR

  Farlig putinisering av Europa | Frank Rossavik