Kommentar

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Demonstrasjon mot sittende president Dilma Rousseff og tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva i den brasilianske byen São Paulo 13. mars. Foto: Andre Penner

Det betyr ikke at hun bør stilles for riksrett.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det foregår et politisk drama i Brasil. I løpet av de kommende ukene blir det klart om president Dilma Rousseff skal stilles for riksrett.

Rousseffs politiske problemer toppes av et Brasil i økonomisk krise. Som råvareeksportør har Kinas økonomiske oppbremsing rammet landet hard. Brasil har nå negativ økonomisk vekst. Nedgangen i 2015 er den bratteste i landet på et kvart århundre.

Korrupsjonsskandale

Samtidig ruller Petrobras-skandalen videre. Saken mot oljeselskapet omtales av noen som verdens største korrupsjonssak, og nærmere 200 personer er hittil tiltalt.

Rousseffs mentor og Brasils «landsfader», Luiz Inácio «Lula» da Silva, ble for kort tid siden knyttet direkte til korrupsjonsskandalen.

Dilma Rousseff og Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: Andre Penner

Presidenten var i ferd med å tildele «Lula» en høyt plassert ministerpost og dermed også immunitet. Det gikk ikke mange dagene før høyesterettsdommer Gilmar Mendes grep inn og satte utnevnelsen på vent.Saken er nå anket, og utfallet er usikkert, men én ting er helt klar – dette er nok et problem på listen til Dilma Rousseff.

Aftenposten journalist Alf Ole Ask har besøkt et kriserammet Brasil. Her er en av hans saker fra Rio de Janeiro:

Les også

Korrupsjonskrise lammer Brasil

Triksing med tall

Men det er ikke for sin rolle i Petrobras-skandalen Rousseff risikerer å bli stilt for riksrett. Heller ikke den kritikkverdige avgjørelsen å utnevne «Lula» til minister. Det riksrettsaken bygger på, er påstått triksing med tall i nasjonalregnskapet for 2014.

Den brasilianske presidenten beskyldes for å ha pyntet på regnskapet slik at brasiliansk økonomi så bedre ut enn den var. Dette fremstår foreløpig som tynne anklager etter brasiliansk standard. Få ville ha reagert på dette i en normal politisk situasjon.

Men i dagens politiske og økonomiske krise bruker opposisjonen saken for å kaste Dilma Rousseff. Dermed er faren for å bli stilt for riksrett større nå enn den har vært noen gang.

Særlig etter at Rousseffs arbeiderparti mistet koalisjonspartneren, sentrumspartiet PMDB, tirsdag.

Bakgrunn:

Les også

Brasils største parti trekker seg fra regjeringen

Det åpner for ulike hestehandler på tvers av flere partier og posisjoner. Og det er mange som nå enten feier for sin egen dør eller øyner muligheten for opprykk.

Hvem kan Brasil stole på?

Mange peker på visepresident Michel Temer som en naturlig arvtager, men han er under etterforskning for ulovlig valgkampfinansiering.

Hun har administrert mer enn hun har ledet. Samtidig synker landet dypere inn i økonomisk og politisk krise.

En som håpet å sko seg på situasjonen, var nok Eduardo Cunha, arkitekten bak riksrettsforslaget og president i den brasilianske kongressens annetkammer. Cunha ble imidlertid for noen uker siden selv tiltalt for korrupsjon.

Dette viser noe av problemet i brasiliansk politikk. Det finnes ingen som er helt «rene». Kanskje er Dilma Rousseff en av de reneste presidentene Brasil noen gang har hatt.

Det betyr ikke at hun har styrt landet godt. Hun har administrert mer enn hun har ledet. Samtidig synker landet dypere inn i økonomisk og politisk krise.

Med god grunn er det brasilianske folket skuffet og sinte.

Mot korrupsjon

I 2013 tilbrakte jeg to uker i Rio de Janeiro for å prøve å forstå hvorfor millioner av mennesker demonstrerte mot sine egne myndigheter. Der ble jeg blant annet kjent med Eron Morais de Mello, bedre kjent som «Batman». Som en reaksjon på myndighetenes forbud mot å maskere seg i demonstrasjoner, trakk brasilianske demonstranter på seg superheltdrakter. Herlig brasiliansk karneval.

Demonstrantene var sikre på at ved å demonstrere ville de bli kvitt korrupte tjenestemenn, sørge for en mer rettferdig fordeling av brasiliansk rikdom – og avlyse det nært forestående fotball-VM sommeren 2014.

For spesielt interesserte. Her er en av reportasjene som ble laget under turen i 2013:

Les også

- Jeg kan ikke flytte, jeg vil bare dø. Frem til det skjer, eksisterer jeg bare.

Det gikk ikke som Eron ville. Det ble bare verre. Igjen demonstrerer millioner i Brasil og et nytt gigamesterskap – OL 2016 – står for døren.

Men karnevalet fra 2013 er borte.

Hva er alternativet?

Den politiske situasjonen som har oppstått i Brasil, splitter mer enn den forener. Det er store demonstrasjoner både for og mot Dilma Rousseff. Forsvinner hun inn i en riksrettssak, er det ingenting som tyder på at etterfølgeren kommer til å være nevneverdig bedre.

Ideelt sett burde Rousseffs slappe håndtering av den økonomiske krisen føre til en knallhard politisk debatt om mulige løsninger og prioriteringer. Så vil hun få folkets dom i neste valg eller trekke seg frivillig. Det hadde vært en demokratisk prosess som var Brasil verdig.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

Les også

Fra «Je suis Charlie» til «Je suis sick of this shit»

Les også

Til deg som undrer og ikke har alle svar. Vi må kreve plass i innvandringsdebatten.

Les også

Fire ubehagelige spørsmål om innvandring

Les også

Har du helt glemt krigen mot IS, Putin?

Les også

Generasjonsjakten på dagens ungdom har irritert meg lenge

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Kultur
 2. Dilma Rousseff
 3. Brasil

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brasils tidligere president dømt til nesten ti års fengsel

 2. ØKONOMI

  Kriserammet Brasil åpner indrefileten for utlendinger. Det kan bli en gavepakke til Statoil.

 3. KOMMENTAR

  5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Tillitskrise i Brasil

 5. VERDEN

  Brasils riksadvokat anklager presidenten for korrupsjon

 6. SPORT

  Riksrettiltalt Brasil-president boikotter OL-åpningen